Vidljivi rezultati projekta "Ovde smo zajedno - evropska podrška za inkluziju Roma"

Izgrađena je baza podataka za praćenje rezultata mera za inkluziju Roma, kao važno sredstvo za efikasno sprovođenje politika na nacionalnom i lokalnom nivou

  • 1

U Palati Srbija juče je održan sastanak Upravnog odbora projekta "Ovde smo zajedno-evropska podrška za inkluziju Roma".

BEOGRAD radi na stvaranju uslova za normalan život svih Roma

Direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava i predsednica UO projekta "Ovde smo zajedno-Evropska podrška za inkluziju Roma" Suzana Paunović podsetila je da je Vlada Srbije je u martu usvojila novu Strategiju za socijalno uključivanje Roma i Romkinja do 2025. godine.

Paunović je istakla da je izrađena baza podataka za praćenje rezultata mera za inkluziju Roma. Ona je ocenila da je baza važno sredstvo za efikasno sprovođenje politika na nacionalnom i lokalnom nivou, jer se bazom obezbeđuje skladištenje, čuvanje i čitanje podataka nacionalnih i lokalnih institucija na jednom mestu.

Adaptirana ŠKOLA ZA 60 ROMSKE DECE u Rumi

Informacije iz baze će uticati na kreiranje politika nacionalnih i lokalnih institucija kao i na donošenje strateških odluka donatora. Unošenjem podataka u bazu sve lokalne samouprave obezbediće bolju vidljivost rezultata, planova i potreba romske zajednice na lokalu.

Obuku za korišćenje baze je prošlo ukupno 82 predstavnika lokalnih samouprava.

Kad je reč o najboljim praksama u zapošljavanju Roma, Paunović je navela da se privodi kraju dodela pomoći za 17 preduzeća koja će zaposliti oko 60 Roma i Romkinja. Reč je o opremi, pomoći stručnjaka i profesionalnim obukama. Ukupna vrednost opreme koja će biti donirana iznosi oko 360.000 evra, a do sada je isporučena oprema u protivvrednosti od 290,000 evra.

U oblasti stanovanja, u 13 opština se priprema tehnička dokumentacija za 15 infrastrukturnih projekata. Izrađeno je 12 urbanističkih planova podstandardnih naselja u 10 opština. Kroz podršku Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, mapirana su 583 podstandardna romska naselja u Srbiji i uspostavljen geografski informacioni sistem (GIS) koji će omogućiti praćenje i unapređenje uslova stanovanja. U ova naselja će se u narednom periodu infrastrukturno ulagati kako bi građanima romske nacionalnosti obezbedili bolji uslovi za život.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • B.C.

    17. april 2016 | 08:01

    Dalí oni hoce da se ukljuce u drustvo cisto sumljam. U svakoj evropskoj zemlji deca idu u skolu od te zemlje sve manjine. Nedeljno ima samo 2sata dopunsku skolu od svoje domovine. Ako hocete u evropi onda mora njihovi zakonima.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA