BANDE BEOGRADA: Kriminalci s periferije preuzeli podzemlje!

Najmoćnije bande Beograda drže pod kontrolom Padinsku skelu, Mirijevo i Karaburmu. Svi trguju drogom. Od nekada moćnih klanova ostala samo imena, jedini gang koji je preživeo je novobeogradska ekipa Dejana Stojanovića Keke i sinovi nekada jakih Zemunaca

  • 0

Od moćnih mafijaških klanova - “surčinskog“, „zemunskog“, voždovačkog“, „zvezdarskog“, ostala su samo imena, slažu se sagovornici Telegrafa.rs iz policije i sa ulice.

Jedini klan koji i dalje važi za organizovan i moćan je "novobeogradski klan" Dejana Stojanovića KekeIako s liderom u egzilu, originalni "novobegradski klan" i dalje se žestoko opire i policiji i napadima konkurencije koja želi da ih sabije u ćošak i otarasi ih se po svaku cenu.

Telegraf.rs istražuje koje su bande Beograda najmoćnije i čime se bave.

Prema statistici Policijske uprave za Grad Beograd, najveći broj krivičnih dela u prošloj godini zabeležen je upravo na Novom Beogradu. Sa 5.473 krivičnih dela Novi Beograd je u vrhu liste.

Najjača novobeogradska ekipa i dalje je Kekina. Prema rečima našeg sagovornika, oni su i dalje lideri u trgovini drogom. Zbog toga su između "dve vatre" - pod stalnom lupom policije koja pokušava da ih strpa iza rešetaka i manjih dilerskih grupa koje pokušavaju da ih potisnu sa asfalta. Poslednja žrtva konkurencije bio je Kekin najpouzdaniji čovek - Vujadin Pejanović (34), zvani Vule balavi, koji je likvidiran u klasičnoj sačekuši. 

Od "zemunskog klana", nekada najjačeg ganga u Srbiji i jednog od jačih na Balkanu, ostalo je samo ime i nekoliko pokušaja podmlatka da ga oživi. Uprkos tome, klan je "pucao" i "padao" nekoliko puta. Najpre, kada su se razišli osnivači originalnog surčinsko-zemunskog klana - Ljubiša Buha Čume i Dušan Spasojević.

Kraj "zemunskog klana" pod vođstvom Spasojevića počeo je posle ubistva premijera Zorana Đinđića. Kako tvrdi policija, članove koji su pobegli okupio je Luka Bojović, ali su svi zajedno pali početkom  februara u Španiji i tada je, posle hapšenja Vladimira Milisavljevića -Vlade Budale, ministar policije rekao da klan više ne postoji.

Novi "zemunski klan" zatim su formirali "klinci", od kojih su neki čak i deca ranije likvidiranih članova jedne od originalnih postavki. Jedan od poslednjih koji su "pali" iz ove ekipe je Stevan Mandarinić (25). Kao i neki drugi članovi klana, sumnjičen je za pucnjave i trgovinu drogom.

On je bio u ekipi čiji je vođa Nemanja Bojović, zvani Hemija, inače sin Gorana Bojovića Amonijaka, koji je nekada bio strah i trepet u Zemunu, a zatim je likvidiran 1992. U grupi je bio i sin likvidiranog Zemunca Jovana Guzijana Cunera - Petar Guzijan.

Kao i u vreme moćnih mafijaških grupa, ni Palilula sa 3.833 izvršenih krivičnih dela ne zaostaje, dok Zvezdara ima "tek" 2.670 dela. Međutim, zanimljivo je da su se posle desetina likvidacija bande raštrkale po obodima.

Najmoćnije bande Beograda drže pod kontrolom Padinsku skelu, Mirijevo i Karaburmu. Svi trguju drogom. 

Upravo u Mirijevu je otkrivena jedna od najvećih beogradskih labarotarija skanka, kada je zaplenjeno skoro pola tone. Uhapšeni su vođa bande Vlada Lazović (54) i članovi Aleksandar Maksimović (28), Luka Novak (26), Mira Damjanović (24) i Dragana Džepina (25).

Lider ove grupe godinama je poznat policiji. Kontrolisao je tržište skanka u celom Beogradu, a pod njegovom direknom kontrolom bile su, možda čak i najmoćnije grupe dilera, iz Mirijeva i Barajeva.

Zanimljivo je,  ističe naš sagovornik, da je upravo Barajevo sada poznato po jednoj od jačih kriminalnih grupa, a to se, dodaje on, dogodilo poslednjih godina, kada su tokom prestrojavanja mafije, kriminalci s periferije, skoro preko noći, preuzeli beogradsko podzemlje!

Padinska skela je raj za narko dilere. U ovom naselju živi, prema procenama policije, možda i jedan od najopasnijih vođa narko-klanova, D.R, kojeg je svojevremno pominjao čak i ministar policije Ivica Dačić.

Policiji je poznat i D.Ž, a navodno član njegovog klana, Milan Jovanović (34), koji se sumnjiči da je 15. marta ubio Nenada Lazića (29), takođe iz Padinske skele.

Nekoliko većih grupa narko-dilera ordinira i Borčom, a policija je ranije uhapsila dve ekipe koje su distribuirale drogu na Dorćolu.

Naši sagovornici ističu i da se poslednjih godina ne može govoriti o klanovima i klasičnim bandama, jer su se posle razbijanja skoro svih ekipa zabeleženih u "Beloj knjizi srpskog kriminala", kriminalci dosetili da se organizuju kao ekipe koje čine samo dvoje ljudi. U tom slučaju, bez obzira na težinu dela, ne može im biti suđeno za organizovani kriminal, jer se organizovanim kriminalnim grupama tretiraju sam grupe s najmanje troje članova!

(Dragana Manojlović)

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA