Dve žene su rizikovale svoje živote kako biste vi videli ovaj snimak (VIDEO)

One su bile dovoljno hrabre da pristanu da snime nešto zbog čega bi bile kamenovane do smrti da su ih uhvatili

  • 7

Dve žene koristile su skrivene kamere kako bi snimile relanost i život u Raki, prestonici Islamske države u Siriji.

DŽIHADISTI ĆE PUCATI NA TURISTE: Prerušavaju se u prodavce sokova i majica, ubijaće NA OVIM MESTIMA

Žene, kojima su data imena Om Omran i Om Mohamad, rizikovale su svoje živote da bi snimile kako izgleda život pod kontrolom džihadista za švedski list "Ekspresen".

Dokumentovale su u kojoj meri su žene potlačene pod vlašću ISIS-a: zabranjeno im je da napuste kuću same i bivaju kažnjene ukoliko u potpunosti ne pokriju svoja tela.

Kada su ušle u prodavnicu, vidi se da je na kutijama fena za kosu devojkama prežvrljano lice.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

- Ona nosi nikab - rekao je ženama prodavac.

Takođe, snimile su naoružane džihadiste na ulicama, zajedno sa ženama iz Hisbaha (relogiozna policija ISIS-a). Mnogi se trude da sakriju oružje zbog mogućnosti da ih uoče avioni kolacionih snaga i krenu u napad.

ISIS kontroliše Raku od avgusta 2014. godine, i transformisali su ga u njihov glavni grad u Siriji.

U početku, ženama je bilo dozvoljeno da nose normalne nikabe i od njih nije zahtevano da nose crne rukavice ili da prekriju oči.

Foto: Tanjug/AP/Militant Website Foto: Tanjug/AP/Militant Website

- Ali, svake nedelje, nakon molitve petkom, ljudima se govore nova pravila koja se od tad primenjuju. Došlo se i do toga da žene moraju da nose rukavice i duple nikabe, i da moraju da ostaju u kućama - rekla je Om Mohamad.

U SAMOM SRCU PAKLA: Evo kako izgleda život džihadista Islamske države! (VIDEO)

- Škole za devojčice su zatvorene, u nastavi dominiraju šerijatsko učenje. Ceo školski sistem je nestao i bio zamenjen školama džihadista.

Zatvorenike ubijaju brutalnim metodama, a homoseksualce bacaju sa krovova zgrada u smrt. One su rekle da su videle i opisale su jednu priliku kada su vojnika streljali, i zatim mu odsekli glavu.

Foto: ISIS Foto: ISIS

- Oni ubijaju s mecima, oskrnave telo, odseku glavu, stave je na šiljak na kružnom toku, kako bi svi mogli da vide. Ili stave telo na put i teraju vozače automobila da prelaze preko njih dok na putu ne ostane ništa. Telo postaje jedno sa zemljom, ostaje samo odeća.

Video-snimak se završava tako što je Om Mohamad kući, skida nikab i pušta kosu da "diše".

- Čeznem za vremenom kada ću moći da uklonim nikab i tamu koja dolazi s njim, trajno. Čeznem da se obučem kako ja želim, kao što smo to nekada ranije radili. Čeznem da hodam ulicom bez straha i bez pogleda na oružje ili strance koji nas plaše. Želim da živim kako želim. Želim da kupim stvari koje ja hoću. Želim da izađem iz kuće sama, slobodna, da ne moram da imam čuvara pored sebe. Ništa nije važnije od slobode - završava svoju priču žena koja, kao i mnogi drugi ljude, mora da trpi teror i brutalnost Islamske države.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA