OVAJ GRAD U BUGARSKOJ JE ZABRANIO NIKAB: Velovi koji prekrivaju lice nisu dozvoljeni!

Policija navodi da je zabrana potrebna zbog toga što velovi koji prekrivaju lice onemogućavaju brzu identifikaciju

  • 17

Grad u Bugarskoj Pazardžik uveo je zabranu nošenja velova koji u potpunosti prekrivaju lice. Na ovaj način, lokalna vlast želi da smanji tenzije među društvenim grupama i da poveća nivo sigurnosti.

MERKELOVA ZABRANJUJE BURKE! Evo zašto se Nemačka odlučila na ovaj potez

Ovu zabranu su podržali političari različitih opcija u gradu s gotovo 70.000 stanovnika, gde je nošenje nikaba postalo uobičajeno među nekim muslimankama pripadnicama romske manjine.

- Ne želim više da čujem da je Pazardžik grad u kojem se nose burke. Želimo glasno da kažemo da mi nismo takvi, već smo grad odgovornih ljudi za koje se vežu druga dostignuća - rekao je gradonačelnik Todor Popov na državnom radiju.

Muslimani čine gotovo 12 odsto stanovnika Bugarske, a pripadaju uglavnom etničkim Turcima, čije žene obično ne nose velove koji prekrivaju lice.

Gradonačelnik je istakao da će svako kršenje te zabrane biti novčano kažnjeno, a policija je objasnila da je ovakva odredba neophodna jer velovi otežavaju identifikaciju.

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

Deo romskih muslimanki praktikuje konzervativnu formu islama i poslednjih godina su počele da prekrivaju lice, što je iritiralo nacionaliste.

Ranije ovog meseca bugarski Patriotski front, stranka koja podržava Vladu premijera Bojka Borisova, predložila je usvajanje novog člana Krivičnog zakona kojim bi se zabranilo nošenje velova na javnim mestima. Kao glavno opravdanje navedene su potencijalne pretnje nacionalnoj sigurnosti.

(Telegraf.rs/ Izvor: aljazeera.com )

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Muhamed -Zenica

    28. april 2016 | 16:01

    Svaka normalna drzava bi ovo trebala zabraniti, ne samo radi lakse indentifikacije, nego I radi dobra za okolis. Primjera radi, ja se prepadnem kad nabasam na ovakve,a kako je tek onda djeci? U mom ih gradu ima sve vise, a to nije cak no dio bosanske kulture I tradicije. Cak ni moja nene(baka)nije nosila ove krpetine. Ovo su nam uvezli Arapi preko americka "demokratije". Apsurd!

  • Marina

    28. april 2016 | 11:24

    I treba da zabrane, slazem se za zabranu! Ko se slaze nek lajkuje komentar

  • Peca

    28. april 2016 | 12:18

    Svaka cast bugari.tako se cuva i voli svija zemlja i svoja vera.a ne kao kod nas.jos malo ce da nam zabrane da se izjasnjavamo kao srbi pravoslavci.svi imaju veca prava od nas u nasoj rodjenoj zemlji...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA