Da li ovaj dokumentarac otkriva istinu o padu malezijskog aviona? (VIDEO)

Mnogi ruski i ukrajinski zvaničnici nisu želeli da daju izjavu za dokumentarac koji je napravio BBC, ali su u njemu iznesene mnoge informacije koje možda dosad niste znali

  • 4

Posle nesreća, terorističkih napada i prirodnih katastrofa uglavnom se pojavljuju teorije zavera, koje imaju težnju da objasne pojavu na neki sasvim novi dosad nepoznati način. Tako postoje i teorije zavere vezane za obaranje malezijskog aviona MH17 u Ukrajini, kako prenosi Bi-Bi-Si.

KO NE ŽELI DA SE SAZNA ISTINA O PADU AVIONA NA LETU MH17? Pokušali da ubiju glavnog sudskog veštaka

17. jula 2014. Boeing 777 poleteo je iz Amsterdama prema malezijskom gavnom gradu Kuala Lumpuru. Avion se iznenada srušio pri čemu su poginuli svi putnici i članovi posade. Ova se nesreća dogodila samo nekoliko meseci nakon misterioznog nestanka još jednog malezijskog aviona.

U to su vreme ukrajinska vlada i proruski pobunjenici bili u velikom oružanom sukobu. Nakon 15 meseci istrage, holandska bezbednosna služba objavila je da je jedna raketa zemlja-vazduh, marke BUK, ruske proizvodnje pogodila avion.

Odmah se pretpostavilo da su je ispalili ruski vojnici ili proruski pobunjenici, pogrešno misleći da se radi o ukrajinskom borbenom avionu. Ali, Rusi su odmah ponudili svoje objašnjenje. Odnosno više njih.

Foto: Tanjug/AP Photo/ Sergei Chuzavkov Foto: Tanjug/AP Photo/ Sergei Chuzavkov

Četiri dana nakon nesreće, ruski generali su optužili ukrajinsku stranu da je namerno skrenula let MH17 s kursa u ratnu zonu. Ukazali su na to i da su se na ruskom radaru videli obrisi ukrajinskog borbenog aviona Su-25 opremljenog projektilima.

I dok se teorija da je MH17 oborio borbeni avion širila internetom, slobodni novinar iz Berlina, Bili Siks bacio se u istraživanje. Proveo je šest meseci u Ukrajini i intervjuisao više od sto ljudi. On misli da je avion pogođen dva puta: jednom projektilom zemlja-vazduh, a drugi put topovskim projektilom.

Prvi fotograf koji se pojavio na mestu događaja, Oleg Vitulkin inače član proruske milicije, odbacuje optužbe zapadnih zemalja i kaže da bi projektil sa zemlje sigurno neko video.

Vitulkin tog dana nije video drugi avion, ali Nataša Voronjina kaže da ona jeste videla. Kad se nesreća dogodila bilo je vreme žetve i ona je bila u polju kad je čula glasnu eksploziju. Pogledala je prema nebu i videla, kaže, dva aviona koji lete u suprotnim smerovima.

Ovako je oboren malezijski avion! (VIDEO SIMULACIJA)

Međutim, zapadni vojni analitičari odbijaju tvrdnje ruskog ministra odbrane da je ukrajinski vojni avion srušio MH17.

Novinarka “Raša tudej”, pronašla je mnogo svedoka koji kažu da su videli oba aviona. Uz pomoć ruskih vojnih snaga, čak je priredila i eksperiment te demonstrirala da je Su-25 sposoban leteti na velikoj visini.

Foto: Tanjug/AP Photo/Martin Meissner Foto: Tanjug/AP Photo/Martin Meissner

Kasnije se ispostavilo da bi Su-25 mogao postići tu visinu samo ako bi odbacio svo svoje naoružanje. Osim toga, Boeing 777 brži je od Su-25 pa niti s te strane teorija ne drži vodu.

Četiri meseca nakon nesreće, najpopularnija ruska televizija objavila je satelitski snimak na kom se, navodno, vidi vrlo moćni avion MiG-29 i to baš u trenutku kad ispaljuje projektil u putnički avion.

Međutim, tu teoriju je opovrgao Eliot Higins koji je dokazao da je na slici zapravo Su-27, avion koji proizvodi fabrika Suhoj, ista ona koja proizvodi i Su-25.

Nedugo zatim pojavila se nova teorija o avionu Su-25 koji je navodno oborio putnički avion. Ruske novine Komsomolskaja Pravda navodno su našle pilota, kapetana Vladislava Vološina, koji je lično nadgledao ukrcavanje projektila vazduh-vazduh u Su-25.

Printskrin: Youtube/Onderzoeksraad voor Veiligheid Printskrin: Youtube/Onderzoeksraad voor Veiligheid

Taj je čovek kasnije zaista i pronađen, no rekao je kako je bilo vrlo uznemiren kad su ga gotovo optužili da je učestvovao u rušenju putničkog aviona. Osim toga, let tog aviona Su-25 dogodio se tek šest dana posle nesreće, a kobnog 17. jula nije bilo nikakvih letova.

MALEZIJSKI AVION SU OBORILE UKRAJINSKE SNAGE? Ovo su rezultati istrage proizvođača raketa

Pored toga pojavilo se niz teorija i o drugom tipu rakete koja je korišćena za obaranje aviona, a pojavio se i niz fotografija za koje se kasnije dokazalo da nisu verodostojne.

Ipak, BBC navodi da se i dalje ne može sa sigurnošću tvrditi šta se dogodilo sa avionom na letu MH17, kao i da mnogi ruski i ukrajinski zvaničnici nisu želeli da daju izjavu za dokumentarac koji je napravio BBC.

(Telegraf.rs/ Izvor: jutarnji.hr/ BBC)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • selim

    29. april 2016 | 09:03

    dve opcije ukrali ga ISIS iz Indonezije izvrsliki bombaski napad u avionu ostale teorija po meni su ne vazne,nisam expert,ali mene samo vuce na ove dve opcije

  • Desha

    29. april 2016 | 10:01

    Boeing 777 brži je od Su-25 ?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA