EVO KOLIKO TAČNO GLASOVA TREBA koaliciji DSS-DVERI za ulazak u parlament!

Računica podrazumeva da je na 15 biračkih mesta, gde se glasanje ponavlja, upisano oko 19.000 birača, ali i tu treba ukalkulisati izlaznost, odnosno činjenicu da svakako neće svi izaći na glasanje

  • 9

Koalicija DS S - Dveri, prema poslednjim podacima RIK, trenutno je ispod cenzusa sa 4,99 odsto osvojenih glasova, a poznavaoci izborne matematike procenjuju da ni lista SDS-LDP-LSV, sa 5,03 odsto osvojenih glasova, ne bi trebalo da bude spokojna do 4. maja, kada će izbori biti ponovljeni na 15. biračkih mesta.

SRBIJA U SREDU PONOVO GLASA! U "igri" je još 19.631 glas. Evo u kojim mestima se ponavlja glasanje

Srđan Bogosavljević iz Ipsos Stratedžik marketinga kaže za Tanjug da bi koalicija DS S- Dveri na ponovljenim izborima 4. maja morala da osvoji oko 930 glasova, kako bi ušla u parlament.

- Pošto računica kaže da njima sada fali jedan glas, oni bi na ponovljenim izborima, na kojima će učestvovati oko 19.000 birača, trebalo da dobiju pet odsto plus jedan glas, pa plus taj jedan glas, koji im nedostaje do pet odsto - objasnio je Bogosavljević Tanjugu.

On ističe da se svakako radi o "redu veličina ispod 1.000 glasova", te da smatra da im je potrebno 933 glasa za ulazak u parlament.

Foto: Tanjug/Oksana Toskić Foto: Tanjug/Oksana Toskić

Ta računica podrazumeva da je na 15 biračkih mesta, gde se glasanje ponavlja, upisano oko 19.000 birača, ali i tu treba ukalkulisati izlaznost, odnosno činjenicu da svakako neće svi izaći na glasanje.

Pajtić pozvao demokrate da glasaju za listu DSS - Dveri

Kada je reč o koaliciji SDS-LDP-LSV, koja je sada iznad cenzusa, Bogosavljević smatra da ta koalicija na ponovljenim izborima na 15. biračkih mesta mora da osvoji "istih tih 930 glasova, minus ovo sad što imaju, a to je, mislim, 378 glasova preko cenzusa i plus jedan glas".

- Njima na tim biračkim mestima treba oko 500-600 glasova - smatra Bogosavljević i dodaje da to naizgled nije težak cilj, ali nema ni garancije da će zasigurno biti dostignut.

Bogosavljević, iza kojeg su brojni izbori, ne samo u Srbiji, kaže da nije iznenađen izbornim i postizbornim dešavanjima.

- To tako izgleda od kako se broji kod nas - kaže i navodi da od desetak hiljada biračkih mesta uvek postoji par stotina, do 300, na kojima je "nešto zabrljano".

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

- Postoji jedan broj mesta na kojima ima prigovora, i, ako su opravdani, glasanje se ponavlja. Ali, postoji gomila mesta, gde niko nije prigovorio, ali se ''prosula kafa'', ''pao je burek'' preko zapisnika, zapisnik je pisan nečitkim rukopisom, prepisivali su, potpisivao jedan umesto svih ostalih, iako su svi bili za stolom...i to je svaki put bilo tako - kaže Bogosavljević, pozivajući se na izbornu hronologiju.

Ističe, međutim, da nikad tih 150 do 200 spornih biračkih mesta od 10-tak hiljada nikad nije ništa značilo, osim, kao što je sada slučaj, kada jedna stranka ulazi ili ispada za jedan glas.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sabor

    29. april 2016 | 17:35

    Računica je jasna,iz priloženog teksta gore,19.000 ljudi treba da izađe na izbore,izlaznost je bilo 53% ,to je oko 10.000 duša,ako su DSS-Dveri dobile 5% glasova,dolazimo do zaključka da će za njih glasati oko 500 ljudi,što se vidi iz priloženog neće ući u Skupštinu,jer im treba oko 1000 glasova ili 10%. Jedino da se desi neki prkos glasača i da glasaju za Dveri-DSS. No gledajući ovu sramotu od izbora,razne mahinacije i krađe,ostaje nam jedino da odemo iz Srbistana u neku normalnu zemlju!

  • Ocajnono pero

    29. april 2016 | 18:38

    Iskreno se nadam da ce obe koalicije ostati na ulici, jer tamo im je mesto. Znajuci nas narod vise od 30% nece izaci a to je oko 5-6000 gradjana od toga 55% glasa mozda vise za SNS ovi nece zajedno dobiti vise 500-600 glasova sto je realno, a onda cao nema vise.

  • Dragan

    29. april 2016 | 18:48

    Svaka stranka ima svoje članove na biračkim mestima. Pošto se izbori ponavljaju oni lepo treba da vrate novac jer nisu savesno radili. Ni država,ni Sns,ni Rik niko nije kriv za njihov nerad

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA