NA USKRS GOREO I RUSKI MANASTIR IZ 1407. GODINE: Duhovni centar pravoslavlja spržen do temelja (VIDEO)

Manastir Valam nalazi se na ostrvu u jezeru Ladoga i navodno je osnovan 1407. godine za vreme apostola Andrije Prvozvanog

  • 18

U Valamskom manastiru u Rusiji, koji se nalazi na severu zemlje, na Uskrs se dogodio stravičan požar koji je ugrozio ovu svetinju koja datira još iz 14. veka. To je jedan od četri požara koja su zahvatila pravoslavne bogomolje tokom uskršnjih praznika.

GORE PRAVOSLAVNE SVETINJE ŠIROM SVETA: Grčka, srpska, makedonska i ruska crkva do temelja spaljene!

Požar je izbio u hotelu "Winter" koji potiče iz 19. veka, a koji se nalazi odmah do Manastira Valam. Vatra je pokrila površinu od 800 kvadratnih metara, a u požaru niko nije stradao.

SVODOVI, IKONE I VITRAŽI SADA SU PEPEO: Ovako je srpska crkva izgledala pre požara!

Hotel "Winter" izgrađen je 50-ih godina 19. veka, smatra se nacionalnim blagom i pripada manastiru.

Zbog požara je evakuisano oko 70 osoba.

DIM KULJA KA NEBU, LJUDI SE KRSTE: Srpska crkva na Vaskrs nestaje pred očima vernika!

U borbi protiv vatre učestvovao je i helikopter Ministarstva za vanredne situacije koji je doleteo iz Sankt Peterburga.

VATRA PROGUTALA SRPSKU CRKVU U NJUJORKU: Dramatični snimci vatrene stihije na Vaskrs!

Manastir Valam nalazi se na ostrvu u jezeru Ladoga i navodno je osnovan 1407. godine za vreme apostola Andrije Prvozvanog. Popularan je među hodočasnicima i turistima, poznat je po svojoj lepoti i religioznim mestima koji datiraju još iz 14. veka, a mnogi ovaj manastir smatraju duhovnim centrom pravoslavlja, odnosno Svetom Gorom ruskog pravoslavlja.

Foto: Wikimedia/Sergey Galchenkov Foto: Wikimedia/Sergey Galchenkov

Valamski manastir je bio najsevernija tačka pravoslavne crkve prema ugrofinskim paganima i kasnije zapadna prema katolicima Tavastije, Savonije i protestantske švedske Karelije. U 16. veku, za vreme rusko-švedskog rata, bio je razaran od strane Šveđana, kada je stradalo dosta monaha.

Napadi Šveđana su bili i 1611. i 1715, kada su manastir i spalili. U 18. veku manastir je obnovljen, a 1812. dolazi pod Veliku kneževinu Finsku, koja je bila deo Ruske Imperije. U jednom trenutku je ovaj manastir bio najvažniji hram Finske pravoslavne crkve.

Nakon pada komunizma Valamski manastir je 1989. godine uživao patronat ruskog patrijarha Aleksija II, koji je često obišao taj manastir.

Valamski manastir je danas poznat i po odličnom muškom horu, koji je 5-članski, sa čijim turnejama po svetu sabiru novac za obnovu manastira.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs / Izvor: rt.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA