Evropska unija u potpunosti UKIDA ROMING

Pre nego što se 15. juna 2017. godine u potpunosti ukine roming, Evropska unija je u svim zemljama članicama poslednji put smanjila cene poziva, sms poruka i interneta

  • 9

Telefoniranje, slanje SMS poruka i surfovanje na mobilnim uređajima znatno je pojeftinilo od subote 30. aprila u celoj EU, što je poslednje sniženje cena pre konačnog ukidanja naknada za roming u okviru evropskog bloka 15. juna naredne godine.

DA, LEPA VEST, EVROPA UKINULA ROMING: Ali šta to znači za NAS?

Na cenu koju korisnik mobilnih usluga plaća u domaćoj mreži dodavaće se od 30. aprila u evropskom inostranstvu 0,05 evra po minuti za odlazne pozive, 0,02 evra za SMS poruku i 0,05 evra bez PDV-a za jedan megabajt potrošenih internet podataka.

To znači da će cene rominga u EU za odlazne pozive i poruke pasti na četvrtinu sadašnje cene, a za internet podatke na trećinu sadašnje cene.

Na snagu stupaju i pravila o mrežnoj neutralnosti, što znači da telekom operateri više neće moći da usporavaju, ili blokiraju neke sadržaje na internetu, osim u izuzetnim slučajevima, na primer za sprečavanje sajber napada.

Foto: Pixabay.com Foto: Pixabay.com

Prema dogovoru evropskih institucija postignutom u leto prošle godine, od 15. juna 2017. godine naknade za roming potpuno se ukidaju u celoj Uniji, što znači da će građani moći da koriste mobilne uređaje bilo gde u EU po istoj ceni koju plaćaju kod kuće.

To ipak ne znači da će moći stalno da se koristi strani broj kako bi se smanjili troškovi. Na primer, smatraće se zloupotrebom ako neko kupi SIM karticu u članici EU gde su cene manje nego u njegovoj zemlji i stalno je koristi, ili ako stalno boravi u inostranstvu sa SIM karticom iz svoje zemlje.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA