SVE O SRPSKOJ CRKVI NA MENHETNU ŠTO BI TREBALO DA ZNATE: Voleli su je i Srbi i Amerikanci podjednako!

Srpska pravoslavna crkva u Njujorku osnovana je 1937. godine i zvanično je registrovana 1940. Zajednica Srba sa Vojislavom Gaćinovićem na čelu, održala je prvu liturgiju u prostorijama Srpskog dobrotvornog društva osnovanog 1896. godine

  • 27

Pravoslavna Crkva Sveti Sava na Menhetnu, koja je izgorela u strašnom požaru na Uskrs, bila je duhovno i društveno sedište srpskog naroda ne samo u Njujorku, već i onih širom sveta koji su dolazili na istočnu obalu Amerike. U njoj se udala spisateljica Idit Vorton za Edvarda Vortona 1885. godine, a tada se zvala - Crkva Svetog Trojstva.

SRBI SE UJEDINILI, SVI ŽELE DA OBNOVE CRKVU U NJUJORKU: Na ovom linku uplaćuju donacije

Ona je bila obeležje starog Njujorka, centar Menhetna i veoma bitna za sve pravoslavce.

NJUJORK TAJMS O PRAVOSLAVNOJ CRKVI: Bila je kičma srpske zajednice u Njujorku (FOTO) (VIDEO)

Sagrađena je 1850. godine po idejnom rešenju arhitekte Ričarda M. Apdžona, u gotskom stilu. Ova crkva bila je važna Episkopalnoj crkvi sve do 1915, kada je taj deo grada komercijalizovan, a parohijani su počeli da se sele severnije.

Kupljena je za 30.000 dolara - po današnjim merilima oko 460.000 dolara - jer je srpski narod želeo svoju svetinju u istočnom delu Amerike. Prema podacima, sami su sakupljali novac i isplaćivali je u ratama.

SRBI SU ZA 30.000 DOLARA OD PROTESTANATA KUPILI CRKVU SVETOG SAVE! Ovu priču o svetinji koja je gorela na VASKRS niste čuli (VIDEO)

Printskrin: Twitter/@theeclarkjones, Instagram Printskrin: Twitter/@theeclarkjones, Instagram

Srpska pravoslavna crkva u Njujorku osnovana je 1937. godine i zvanično je registrovana 1940. Zajednica Srba sa Vojislavom Gaćinovićem na čelu, održala je prvu liturgiju u prostorijama Srpskog dobrotvornog društva osnovanog 1896. Ubrzo nakon toga, otkupili su zgradu oštećenu požarom u 22. ulici, sa planom da izgrade crkvu.

Do trenutka dok crkva nije izgorela u vatrenoj stihiji ovog Uskrsa, mnogo je ulagano u nju. Godine 1962. vizantijski ručno rađen ikonostas donet je iz Manastira Sveti Naum u Ohridu. Ikone na ikonostasu delo su ruskog ikonopisca Ivan Meljinkova. Kasnih šezdesetih, snažna eksplozija iz 26. ulice uništila je originalno oslikano vitraž staklo na prozorima, koji su kasnije zamenjeni vitražima u vizantijskom stilu.

Foto: Милан Милатовић, Facebook/Saborna Crkva Svetog Save u Njujorku - Saint Sava Cathedral in New York Foto: Милан Милатовић, Facebook/Saborna Crkva Svetog Save u Njujorku - Saint Sava Cathedral in New York

Crkva je proglašena zgradom od nacionalnog značaja i lokalne vlasti su prepoznale da zaslužuje posebnu pažnju zbog svog specifičnog izgleda, karaktera i istorijskog značaja, i da je nezamenljiva za Njujork zbog svoje estetike, nasleđa i kulturnih karakteristika.

Patrijarh Pavle posetio je crkvu u oktobru 1992. godine, što je bilo prvi put da neku crkvenu zajednicu u Njujorku poseti patrijarh.

(Telegraf.rs /nytimes.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • рок

    3. maj 2016 | 16:55

    Ваљда осигурање треба да плати штету није то у некој земљи трећег света мора да је било осигурано

  • Pera

    3. maj 2016 | 18:51

    U Srbiji je tokom proteklih pet dana,od Velikog Petka do danas upaljeno vise miliona sveca i nijedna nije izazvala pozar,mesto na kojem se pale svece je ili na pesku ili na vodi tako da pozar nije slucajnost.

  • Srbin

    3. maj 2016 | 17:37

    Dalije to americka bezbednost da im gore srpske crkve i u americi dalije to drugo kosovo na methetnu,nemamo mira ni tamo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA