KIŠA NE PRESTAJE DA PADA, SRBIJA U PRIPRAVNOSTI: Evo koje reke PRETE da se izliju! (FOTO)

Republički hidrometeorološki zavod upozorava da će neke reke od sutra biti u porastu sa mogućnošću prevazilaženja redovne odbrane od poplava

  • 1

Zbog kiše, koja od nedelje gotovo neprestano pada u Srbiji, sve službe u našoj zemlji su u pripravnosti, i situacija se neprestano prati zbog eventualne opasnosti od novih poplava koje se očekuju večeras i sutra. U centralnoj, jugozapadnoj i istočnoj Srbiji tokom noći i sutra se očekuje od 20 do 50 milimetara kiše zbog čega može doći do izlivanja reka pa su u Republičkom hidrometeorološkom zavodu aktivirali narandžasti alarm.

Neke reke su se već izlile, a Republički hidrometeorološki zavod upozorava da postoji mogućnost da vodostaji nekih budu u porastu pa čak i da pređu granicu redovne odbrane od poplava.

KRENULO JE: Izlila se REKA kod Kruševca, poplavljene oranice! (VIDEO)

Na Kolubari sa pritokama, Jadru, gornjem toku Južne Morave (Jablanici, Veternici, Vlasini, Toplici, Nišavi i Pustoj), na gornjem toku Zapadne Morave sa pritokama (Ibru, Skrapežu, Đetinji, Moravici, Bjelici, Čemernici), Jasenici, Kubršnici, Crnici, Lepenici, Lugomiru, Resavi, Mlavi, Peku i Timoku vodostaji će biti u umerenom i većem porastu do 5. maja sa mogućnošću dostizanja i prevazilaženja granica redovne odbrane od poplava. Na bujičnim vodotocima ovih slivova moguća su manja lokalna izlivanja - navodi se na sajtu RHMZ-a.

Prema prognozi stručnjaka ovog zavoda, i danas će u Srbiji mestimično padati kiša, biće pljuskova i grmljavine, dok se na planinama očekuje sneg.

Foto: Tanjug/Edib Tahirović Foto: Tanjug/Edib Tahirović

- Na zapadu i jugozapadu Srbije mestimično se očekuje od 20 do 30 milimetara za 12 sati - kažu u RHMZ.

Identično vreme biće i sutra, a prolepšaće se tek u petak.

OPREZ, ĐENOVSKI CIKLON TUTNJI KROZ SRBIJU: Evo u kojim delovima REKE PRETE DA SE IZLIJU!

Inače, Zapadna Morava je  od utorka popodne porasla dva metra, i već se se izlila na put Grdica – Oplanići, a nedostaje joj oko još oko 90 centimetara da ponovo poplavi Grdicu. Izlila se i pritoka Virovi u selu Brzan, u opštini Batočina i potopila fabriku "Moreto", a poplavljeno je i zemljište u požeškom kraju.

Foto: Tanjug/AP/Darko Vojinović Foto: Tanjug/AP/Darko Vojinović

Pomoćnik načelnika Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Goran Nikolić izjavio je za Tanjug da je Sektor za vanredne situacije posle najava o pojačanim padavinama odmah reagovao, i još u ponedeljak poslao timove na teren, kako bi pratili situaciju, posebno na mestima na koja je RHMZ ukazao da bi moglo da dođe do izlivanja.

SRBIJI PRETE NOVE POPLAVE: Kiša i dalje pada, ove reke mogu da se izliju!

Foto: Facebook Foto: Facebook

Što se tiče manjih reka, pritoka i potoka, gde je RHMZ najavio manja izlivanja, tu sada nema većih opasnosti - rekao je Nikolić, navodeći da ima sporadičnih izlivanja, da je u pitanju poljoprivredno zemljište, ali da nije reč o ozbiljnijim slučajevima.

Narandžasti alarm znači da će vreme biti opasno pošto kiša može prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasna po ljude i životinje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • vuk

    4. maj 2016 | 11:20

    jbg kod nas cim padne vise kise odmah poplave..kao da smo na amazonas..sta je radila vlast proslih 10 godinama..ti demokrati ja kad bi se popisao izveo bi poplavu..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA