U VOZU SMRTI KOJI JE IŠAO U JASENOVAC: Ovo je jedina PRAVA priča o nastanku pesme "Đurđevdan"! (VIDEO)

U "vozu smrti", u kom se od Sarajeva do Jasenovca u stočnim vagonima vozilo 3.000 zatvorenika, jedan Sarajlija je prvi zapevao: “Proljeće na moje rame slijeće, đurđevak zeleni, svima osim meni - Đurđevdan je!

  • 28

Čuvena pesma "Đurđevdan", iako je mnogi povezuju sa Romima, u stvari je, svedok potresne istorije koja se dogodila baš na ovaj praznik. Njeni stihovi, naime, prema svedočenju mnogih istoričara i poznavaoca tih prilika, nastali su u "vozu smrti" koji je išao iz Sarajeva za Jasenovac a u kom su se nalazili uplašeni zatvorenici, bez hrane i vode, u strahu od neizvesne budućnosti ka kojoj su išli.

Istoriju ove pesme otkrio je profesor Žarko Vidović, istoričar umetnosti, koji je bio u ovom zloglasnom koncentracionom logoru 1942. godine i doživeo celu priču, kada je po naređenju NDH, policija zatvorenike povela na “đurđevdanski uranak”.

EVO ZAŠTO JE ZA SRBE ĐURĐEVDAN KRVAV DAN: Sahranjen Sveti Sava, UBIJENA JUGOSLAVIJA, Zapad OTEO Srbiji Kosovo! (VIDEO)

Vidović kaže da je među zatvorenicima, koji su u stočnim vagonima bili bez hrane i vode  vladala opšta kriza i strah. Kada su gladni i žedni Srbi počeli da zapomažu, jedan Sarajlija, za koga se tvrdi da je bio član sarajevske "Sloge”, kome je bilo teško da izdrži u ovim nehumanim uslovima, iz ponosa i prkosa prvi je zapevao: “Proljeće na moje rame slijeće, đurđevak zeleni, svima osim meni - Đurđevdan je!

Ustaše su zbog pesme “Đurđevdan” zatvorile šibere na vagonima, a zatvorenici su ostali bez vazduha na malom prostoru, zbijeni jedni do drugih. Od 3.000, koliko ih je krenulo iz Sarajeva, u Jasenovac je stiglo 2.000 duša, a njih dve stotine je na kraju rata preživelo torturu.

Prevoz logoraša za Jasenovac

CEPA ĐURĐEVDAN USRED BERLINA: Lete dinari, evri... (VIDEO) (FOTO)

Pod utiskom ove potresne priče, Goran Bregović je obradio ovu pesmu, koja je postala planetarni hit i peva se na više svetskih jezika. Svako ko je čuo ovu pesmu, osetio je patnju i bol koji su ugrađeni u ove stihove.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dejan

    5. maj 2016 | 17:10

    Ustaše su djubrad prodana....nacisticke sluge.....da Bog dragi da da gore u paklu

  • Miloš

    5. maj 2016 | 21:35

    Od ustaša teško da ima većih krvnika u istoriji čovečanstva osim možda nemačkih nacista ali je zabrinjavajuća tendencija umanjivanja i relativiziranja njihovih zločina koja je na sceni u današnjoj Hrvatskoj. Ustaški pozdravi ZDS odjekuju svako malo današnjom Hrvatskom a mržnja prema Srbima u Hrvatskoj je danas tek nešto manja nego u vreme NDH.

  • Nada@

    6. maj 2016 | 00:14

    Strasnije od zlocina je bestidnost zlocinaca i njihova nesvesnost svog duhovnog i moralnog sunovrata. A najstrasnije je sto misle da se imaju čime ponositi i sto slave takve "pobede".

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA