EVO ZAŠTO JE ZA SRBE ĐURĐEVDAN KRVAV DAN: Sahranjen Sveti Sava, UBIJENA JUGOSLAVIJA, Zapad OTEO Srbiji Kosovo! (VIDEO)

Ovi događaji obeležili su istoriju Srbije, a dogodili su se baš u vreme kada Srbi obeležavaju dan svog velikog sveca

  • 5

Srbija, SPC i pravoslavni vernici obeležavaju danas uspomenu na Svetog Đorđa, a ovaj praznik poštuju i katolici. Telegraf.rs vam donosi priču o tome šta se sve događalo na današnji dan i čime je sve ovaj svetac "darivao" ili kažnjavao Srbe!

Ovaj praznik smatra se za granicu između zime i leta, praznik vezan za zdravlje ukućana, udaju i ženidbu mladih iz kuće, plodnost stoke i dobre useve.

NARODNA VEROVANJA NA ĐURĐEVDAN: Evo šta danas valja raditi, a šta ne!

Kod Srba je on poprimio i neke druge osobine, mešajući ga sa predhriščanskim kultovima Balkana, pa se zato i praznik Svetog Đorđa kod Srba ne slavi ist kao i u drugim hrišćanskim zemljama.

Sveti Sava, freska u manastiru Mileševa iz 13. veka. Foto: Wikipedia Commons/Kaster Sveti Sava, freska u manastiru Mileševa iz 13. veka. Foto: Wikipedia Commons/Kaster

* 1237. godine u manastiru Mileševa sahranjene su mošti Save Nemanjića (Svetog Save), prvog srpskog arhiepiskopa, koji je umro 27. januara 1235. u Velikom Trnovu (Bugarska). Turci su 1594. izvadili mošti i spalili ih na Vračaru u Beogradu.

* 1991 - U Splitu su izbile demonstracije protiv JNA u kojima je ubijen vojnik Saško Gešovski.

* 1993 - Skupština Republike Srpske na Palama odlučila je da se o Vens-Ovenovom mirovnom planu za Bosnu izjasni narod. Na referendumu 15. i 16. maja protiv plana je glasalo 96 odsto birača.

Foto: Tanjug/Filip Krainčanić Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

* 1999 - Ministri inostranih poslova sedam najrazvijenijih zemalja Zapada i Rusije (Grupa 8) dogovorili su se na sastanku u Bonu o principima za okončanje rata na Kosovu.

* 2012. godine u Srbiji su održani predsednički, parlamentarni i lokalni izbori. Za predesdnika Srbije, u drugom krugu 20. maja, izabran je lider Srpske napredne stranke (SNS) Tomislav Nikolić, a njegova partija je osvojila najviše mandata u republičkom parlamentu. Protivkandidat mu je bio lider Demokratske stranke (DS) i predsednik Srbije u dva mandata Boris Tadić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • *DELIJA*

    6. maj 2015 | 20:17

    Uvek su nam za vreme slavlja zabijali nož u leđa!!!

  • Slobo

    6. maj 2015 | 21:07

    Ne moze nam niko nista jaci smo od sudbine ,mogu samo da nas mrze oni sto nas ne vole.

  • Ubijena

    6. maj 2015 | 21:39

    Jugoslavija?!Što bi Srbe to pogađalo?!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA