MORA DA VRATI PENZIJU KOJU NIJE NI PRIMILA: Penzionerka iz Novog Sada žrtva državne greške (VIDEO)

- Meni sad računaju da za devet meseci treba da vratim neki novac, a ustvari sedam meseci od tih devet uopšte nisam ni dobijala taj novac - kaže Milena Topalski

  • 5

Milena Topalski iz Novog Sada u penziju je otišla u avgustu 2014. godine, a u rešenju koje je dobila nakon devet meseci, stoji da će morati da vrati deo novca fondu jer se ispostavilo da je primala više nego što joj po zakonu pripada.

VAŽNO OBAVEŠTENJE ZA SVE BUDUĆE PENZIONERKE: Od 1. januara pomera se granica za odlazak u penziju!

Ona kaže da novac nikada nije ni stigao na njen račun.

- Meni sad računaju da za devet meseci treba da vratim neki novac, a u stvari sedam meseci od tih devet uopšte nisam ni dobijala taj novac, nego sam dobijala mnogo manje, jer mi je penzija nezakonito, protivustavno smanjena kao i mnogima. U suštini, to nisu jako veliki iznosi, neki nenormalno veliki, međutim i da je 100 dinara po penzioneru, milion penzionera to je sto miliona - kaže Milena Topalski za RTV.

OBORILI GA NA ZEMLJU I OTELI MU PENZIJE: Prskali poštara suzavcem, on zapomagao!

Iz novosadske filijale PIO fonda kažu da se gospođa Topalski do sada nijednom nije žalila ni na privremenu, ni na trajnu odluku, ali ne poriču da uslovi obračunavanja penzija nisu jednaki za sve.

- Penzija se računa tako što se prosečna zarada u republici za svaku godinu, računa u odnosu na zaradu koju je osiguranik ostvario u svakoj godini, praktično od svog staža, pa tako i u poslednjoj godini iz koje odlazi u penziju. Tako da je praktično uvek povoljniji obračun za one koji idu krajem godine u penziju jer se onda praktično njihova zarada upoređuje sa prosečnom republičkom zaradom u svih 12 meseci, a ovako recimo ko je radio samo par meseci u toj godini iz koje je odlazio u penziju, onda mu se praktično upoređuje samo njegovih par meseci zarade, sa prosečnom republičkom za 12 meseci - rekao je Milorad Gvozdenović, zamenik direktora filijale PIO fonda Novi Sad.

- U situacijama kada se druga strana smatra oštećenom, ima pravo na žalbu, a svi procesi obavljaju se u skladu sa postojećim Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju - dodao je Gvozdenović.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vlada

    6. maj 2016 | 16:05

    Sve ovo pada u strazburu..samo kod nas naivne zajasu da vrate novac..greska je pio fonda a ne penzionera..treba ih tuziti..znam ljude koji su podizalu kredit da vrate novac. Banana drzava..

  • Ja

    6. maj 2016 | 17:31

    Nema komentara..a zasto?Zato sto mi,usovno receno mladji,znamo da penziju necemo ni docekati(radicemo do smrti),a starijim gradjanima je muka,pa ne zele ni da komentarisu"svoju muku"..

  • Pa da

    6. maj 2016 | 19:15

    Pa zar je tako tesko dokazati kad je koliko podigla para tj koliko joj je kad uplaceno???

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA