OVAJ GRAD U SRBIJI KRIJE PRAVO BLAGO: U njemu možete naći vredne stvari čak iz rimskog doba (FOTO)

Kolekcionarstvo bez novca, to je nemoća misija – kaže Zvonko Marković iz Kragujevca, koji je vlasnik druge po veličini zbirke ordenja i medalja u Srbiji.

  • 4

Srpski kolekcionari okupili su se danas u Ćupriji, na sajmu, da izlože svoje "blago", manje za prodaju, a više da izmame uzdahe oduševljenja publike koja je sa zanimanjem posmatrala stari novac počev od rimskog doba, razna ordenja i medalje, srebrninu, starinske predmete iz nepoznatih perioda, šlemove, bajonete kovane u doba Obrenovića u Kragujevcu.

DUŠEVNO ZADOVOLJSTVO NEMA CENU: Jedinstveni kolekcionar iz Paraćina smiruje živce uz pomoć 1.300 flaša, evo i kako! (FOTO)

U nekadašnjem Horeumu Margi, što na latinskom znači Žitnica Morave, danas se održava jednodnevni sajam kolekcionara. Sjatili su se tu sakupljači starina iz svih krajeva Srbije, iz Beograda, Niša, Zaječara, Bora, Kraljeva, Jagodine.

Izlagača je bilo blizu 40, a na okupu su numizmatičari, filatelisti, sakupljači starih predmeta od srebra, kolekcionari starih knjiga, dokumenata i razglednica, satova svake vrste, predmeta, uniformi i oružja vezanog za Vojsku.

Slobodan Milojević iz Kolekcionarskog društva "Jagodina" izložio je stare satove, muške, ženske, džepne, escajge i posuđe rađene u srebru, predmete u filigranu.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Imam i militariju, a najatraktivnija su tri bajoneta. Ovaj je rađen 1885. godine za vreme Obrenovića u Kragujevcu, dok su druga dva kovana u Vojno-tehničkom i Artiljerijsko-tehničkom zavodu. Družimo se, eventualno nešto razmenimo, To je i svrha svih sajmova kolekcionara - objašnjava nam Slobodan.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Za advokata Zvonka Markovića iz Kragujevca kažu da je vlasnik druge po veličini zbirke ordenja i medalja u Srbiji. Prvi je Slobodan Homen.

Marković je u Ćupriju došao samo da se vidi sa prijateljima i pogleda ono šta su oni izložili. Njegova zbirka je takva da retko šta može novo da nađe.

- Više od 50 godina sakupljam ordenje i medalje, a u mojoj zbrici ih je ukupno hiljadu. Na žalost, ovde nema ništa za mene iako je sajam odličan. Odlikovanja sakupljam od prvog razreda gimnazije i teško da ma gde u Srbiji mogu da pronađem nešto što nemam. Sakupljam razna izdanja, takozvane takozvane "varijante" ordenja - od Beča, Pariza, do Švajcarske i Nemačke jer su mnoge firme pravile ordenja za Srbiju, Kraljevinu SHS i na kraju, za Jugoslaviju. Najviše ih je iz perioda Obrenovića – priča veliki kolekcionar, napominjući da je potrebno mnogo para da bi se napravila velika kolekcija.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Kolekcionarstvo bez novca, to je nemoguća misija. Ni jedan orden nikada u životu nisam prodao, a samo sam nekoliko razmenio. Za kupovinu starih odlukovanja treba brdo para - objasnio nam je Marković.

A da druženje i razmena iskustava i starina budu besprekorni, brinuli su se Momčilo Ivković i Zoran Radojković, pokretači ćuprijskog udruženja kolekcionara "Horeum Margi".

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Strpljivim radom i ličnim učešćem na raznim sajmovima u Srbiji oni su 2010. godine došli na ideju da krenu sa organizacijom sopstvenog.

- Već sedam godina organizujemo ovakve sajmove i sve protiče besprekorno. Upornost nam se isplatila jer je sve više izlagača sa fantastičnim zbirkama iz raznih krajeva Srbije. Sajam je zamišljen kao velika izložba starina i posetioci su mogli da vide za ovo vreme više od 50 velikih privatnih srpskih kolekcija. Dođu i oni koji nisu kolekcionari, da pogledaju i uživaju. Dobiju priliku da se edukuju i da se na jedinstven naćin upoznaju sa srpskom istorijom - kažu Ivković i Radojković.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Obojica su numizmatičari i imaju zbirke dokumenata, starih razglednica, knjiga i drugih pisanih svedočanstava vezanih za Ćupriju.

Kažu da su prva okupljanja kolekcionara grada na Moravi počela u kafani "Lovac", a da su sada stigli dotle da su organizatori trećeg po veličini sajma u Srbiji, odmah iza Beograda i Subotice.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Ako i vi sakupljate starine ili neke neobične stvari koje bi hteli da pokažete javnosti, slobodno se javite Udruženu kolekcionara u Ćupriji "Horeum Margi".

Ko zna, možda u Srbiji imate istomišljenike, pa na narednom sajmu koji će se održati na jesen, budete u prilici da obogatite svoje zbirku.

(Z.R.P.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • MickeyMM

    7. maj 2016 | 22:30

    Ja sam zadovoljan sa pop Martinovim zlatnicima a i moji unucici.

  • Vaše ime

    7. maj 2016 | 22:53

    Ja skupljam otvarače za flaše i imam kolekciju od oko 1300 komada. Ako neko to isto skuplja neka se javi.

  • Ja

    7. maj 2016 | 23:47

    Sjajno, reklamiramo one koji pljackaju i unistavaju praistoriju i istoriju Srbije. Bravo!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA