ONI SU LIKVIDATORI! I poslati su u Černobilj odmah nakon nuklearne katastrofe da spasu SVET (VIDEO)

- Nisam znao koliko će situacija biti loša. Samo sam želeo nekako da pomognem. Ja izgledam spolja zdravo, ali unutra imam mnogo problema. Većina muškaraca iz mog tima su bolesni ili su umrli - rekao je Konstantin, jedan od likvidatora

  • 3

Civili, rezervisti i vojna lica poslati su u nuklearnu elektranu u Černobilju da pročešljaju područje na kojem se dogodila najgora nuklearna katastrofa. Oni su došli iz svih krajeva nekadašnjem Sovjetskog Saveza i nazvani su - likvidatori! Oni su poslati u zonu katastrofe nakon što se dogodila eksplozija nuklearnog reaktora 26. aprila 1986. godine.

MARINA SE VRATILA KUĆI U ČERNOBILJ POSLE 30 GODINA: Zatekla je nešto što ju je uništilo (VIDEO)

Njihov zadatak je bio da ublaže posledice havarije koja se dogodila nakon eksplozije, međutim, kod sebe su imali malo ili nimalo opreme. Morali su da osiguraju područje od 30 kilometara u okolini, izvše prevenciju od izbijanja bolesti, pravili su sarkofage oko uništenog reaktora, gasili požare, evakuisali ljude i distribuirali pilule sa jodom. Zahvaljujući njima, spaseno je nebrojeno života.

- Nismo imali predstavu ni o tome gde idemo, niti sa čim ćemo se suočiti. Samo su nam dali papire i rekli da napravimo izveštaje - rekao je Sergej Melnik.

Konstantin Hončarov je dobrovoljac koji se likvidatorima pridružio 1987. godine. Priznaje da, dok je napuštao svoj dom Simfereopol na Krimu, nije imao jasnu ideju o tome u šta se upušta.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

- Nisam znao koliko će situacija biti loša. Samo sam želeo nekako da pomognem. Ja izgledam spolja zdravo, ali unutra imam mnogo problema. Većina muškaraca iz mog tima su bolesni ili su umrli - rekao je.

Oni su bili slepi za opasnost kojoj su bili izloženi je posledica dezinformacija koje su širile sovjetske vlasti.

- Sovjetski mediji su emitovali poruku da je sve u redu i da nema opasnosti. Uprno su ponavljali isto: "Ne brinite, sve je u redu. Nastavite sa svojim životima" - kaže Sergej Kvit, koji je do nedavno bio ministar nauke i obrazovanja u Ukrajini.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Irina Žukova se takođe našla među likvidatorima, a u početku joj nije bilo jasno šta se tačno dogodilo u Černobilju. Niko nije znao kolika je katastrofa ustvari zadesila Ukrajinu, ali i veliki deo Evrope.

- Naravno, nismo znali ništa, ali bilo je nemoguće sakriti da se nešto ozbiljno dogodilo, čim je toliko vojnika pozvano da budu likvidatori - rekla je Irina.

Kada su likvidatori stigli u Černobilj nisu imali gde da spavaju i šta da obuku. Spavali su na šatorskom krilu, na zemlji, a pod glavu su morali da stavljaju seno.

- Dali su nam neke uređaje i stavili ih na našu odeću. Proveravali su dva dana, ali trećeg dana su nam ih jednostavno oduzeli. Zaključili su da je svaki od nas bio previše izložen radijaciji. Onda su nam tražili da sami napišemo koliko smo bili izloženi radijaciji u svakoj smeni, tako da bismo mi upisali bilo koji broj - rekao je Jaroslav Olejnik.

Danas, mnoge likvidatore je Ukrajina napustila. Oni su ih u početku dobro tretirali i pazili na njih, međutim, kasnije su zaboravili.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs / Izvor: slobodnaevropa.org)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srpskibek

    14. maj 2016 | 14:16

    Saka ljudi .svesno zrtvovana za rad boljitka miliona!!..fer je oduziti im se za sva vremena na bilo koji nacin..evropa ne reba da zatvara oci pred tim ljudima..ali na zalost nije tako..ostace sami sa svojim bolestima da umiru polako.da bi mnogi danas ziveli zdravi i pravi..

  • Kiki

    14. maj 2016 | 14:47

    Ja mislim da na svetu ne postoji vlast koja ne laze jos komunjare Mila majko i on im verovao e jadooo

  • Veteran

    14. maj 2016 | 16:54

    Ovaj odnos prema ovim ljudima mi je nesto poznat...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA