≫ 

BORBA ZA KONTROLU SVEMIRSKOG PROSTORA: Pentagon optužuje Kinu i Rusiju za pripremu napada na SAD

Američki mediji objavili su da ove, ali i druge države, razvijaju tehnologiju koja će im omogućiti da onesposobljavaju infrastrukturu nacionalne bezbednosti koju su SAD stvorile u kosmosu

  • 8

Predstavnici Ministarstva odbrane SAD smatraju da Rusija i Kina razvijaju tehnologiju koja će im omogućiti da izvrše napad na SAD u kosmosu, objavio je list "Vašington post".

PENTAGON: Amerika nije neprijatelj Rusiji, ne želimo konflikt s njima

Dok su Sjedinjene Države ogrezle u antiterorističke operacije u Iraku i Avganistanu, predstavnici Pentagona izjavljuju da Rusija i Kina povećavaju kapacitete za napad na SAD i u svemiru, tvrdi izdanje.

Sada, kada Rusija, Kina i druge države razvijaju tehnologiju koja će im omogućiti da onesposobljavaju infrastrukturu nacionalne bezbednosti koju su SAD stvorile u kosmosu, predstavnici Ministarstva odbrane strahuju da će njihovi sateliti postati lak plen.

- Zabrinut sam daljim razvojem ruskih i kineskih sistema protivkosmičke odbrane, ali SAD nastoje da spreče da se konflikt prenese u svemir i naša diplomatska strategija podržava taj cilj. Mogućnost sukoba u svemiru nije ni u čijim interesima - izjavio je pomoćnik državnog sekretara SAD za kontrolu naoružanja, proveru i primenu sporazuma Frenk Rouz.

Foto: ESA Foto: ESA

"Vašington post" piše da je Pentagon, konkretno, zabrinut zbog nedavnih raketnih ispitivanja tokom kojih je Peking uništavao neispravne satelite u svemiru. Jedna od raketa eksplodirala u blizini udaljene orbite "na kojoj se nalaze najvažniji sateliti za nacionalnu bezbednost SAD, koji se koriste za zadatke kao što su upravljanje visoko preciznim bombama i praćenje neprijatelja".

Kineske probe "postale su poziv za buđenje za Pentagon" i navele američke obaveštajne službe da potroše milijarde dolara na odbranu onoga što je direktor Kosmičke komande američkog vazduhoplovstva general Džon Hajten nazvao "najvrednijim nekretninama u svemiru".

Po mišljenju izdanja, takav "talas aktivnosti stvara duh nove trke u tehnološkom naoružanju, ali ovog puta u svemiru, jer države koriste sva sredstva za postizanje prednosti".

- Pentagon čak razvija sistem poznatiji kao Svemirska ograda, koji omogućava da se poveća nivo posmatranja kosmičkog otpada - stoji dalje u tekstu.

Ove godine Ministarstvo odbrane SAD potrošiće 22 milijarde dolara na svemirske programe, a izdvojiće i dodatnih pet milijardi dolara za kosmička istraživanja. Prema podacima lista, u njih ulaze dve milijarde dolara koje će ići na softver "za kontrolu kosmičkog prostora" - tajni program za ofanzivna dejstva.

(Telegraf.rs / Sputnik)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • MANEŠTANI

    12. maj 2016 | 08:47

    Šta oni misle da je svemir njihov? Po njima svi su drugi neprijatelji koji mogu razvijati svemirsku tehnologiju i instalirati je gore. Oni bi da ubijaju iz svemira koga hoće, ali ima i drugi igrača koji to mogu. Nažalost sva ta tehnologija za svemir prvo služi za uništavanje i ratovanje umesto za dobrobit čovečanstva.

  • Joe

    12. maj 2016 | 06:56

    Koliko milijardi dolara bacaju za lečenje svoje paranoje i kompleksa više vrednosti.

  • Duki st.

    12. maj 2016 | 09:14

    A šta je tu čudno ? Ameri to zovu, NASA. A Rusi, Vazdušno kosmičke snage. Ono kosmičke ? Nije od juče...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA