≫ 

POSLEDNJA SLIKA SRPSKE SVETINJE: Od Valjevske Gračanice ostao SAMO KRST! (FOTO)

Prema tvrdnjama meštana koji žive u blizini Valjevske Gračanice, noću se iz potopljenog i praznog manastira čuje pojanje

  • 18

Crkva će uskoro biti potpuno pod vodom i pored mnogih protesta, nastavilo se sa gradnjom brane. U subotu, 14. maja najavljen je litija ispred Vlade Srbije, deveta po redu.

(VIDEO) Potopljeno SRPSKO BLAGO I SVETINJA za koju mnogi ne znaju

Prema tvrdnjama meštana koji žive u blizini Valjevske Gračanice, noću se iz potopljenog i praznog manastira čuje pojanje.

SVETINJA KOJE VIŠE NEMA: Slika srpske Gračanice pod vodom! (FOTO)

Brana je počela da se gradi 1987. godine sa turističkom namenom, a potom od 1992. godine, za potrebe akumulacije pijaće vode i vode za termoelektranu u Obrenovcu. U međuvremenu, problem vodosnabdevanja je rešen tako da 2016. godine nema potrebe za branom. Pritom, detaljnim analizama naučnici i hidrogeolozi su dokazali da je ova brana opasna. Ta voda bi bila zagađena rudama arsena i antimona iz obližnjeg rudnika, te bi zagadila visokokvalitetne podzemne vode i sve najveće izvore Valjeva.

Foto: Facebook/Ваљевска Грачаница - Valjevska gračanica Foto: Facebook/Ваљевска Грачаница - Valjevska gračanica

Takođe, seizmološke aktivnosti tla nisu praćene na valjan način, iako je to osnovno pravilo pri izgradnji brana. Zemljotresi ili vojna intervencija bi mogli da sruše branu, što bi dovelo u veliku opasnost grad Valjevo koji je udaljen samo 10km od brane i nalazi se na nižoj nadmorskoj visini (za čitavih 180 metara) od brane. Na taj način bi bio potopljen i sam grad svetih Justina Popovića i vladike Nikolaja Velimirovića.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Slosrb

    12. maj 2016 | 21:44

    Bruka srbijo moja brukaaa

  • BOZA ZEMUNAC

    12. maj 2016 | 22:52

    I POSLE SE ČUDIMO ŠTO NAM OVAKO IDE.

  • Milijana

    12. maj 2016 | 22:00

    kako će drugi cijeniti i poštivati pravoslavnu vjeru kad sami uništavate takve vrijednosti. Gdje ste bili dok se potapalo?????? UŽAS

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA