≫ 

ZAVRŠENI MITINZI U BANJALUCI: Skupovi bez incidenata, pevalo se “Sistem te laže”, “Buđav lebac”, “Ne može nam niko ništa”, “U boj, krenite junaci svi”, “Jedna jedina”… (VIDEO)

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik je svoj govor završio pozivanjem ljudi da mirno odu svojim kućama i ne mešaju se sa pristalicama opozicije, a zatim zapevao pesmu Mitra Mirića "Ne može nam niko ništa", miting vlasti podržao sin Ratka Mladića - Darko, a pozicije ćerka Radovana Karadžića - Sonja Karadžić-Jovičević

U centru Banjaluke  danas su održana dva skupa - protest "Oslobodimo Srpsku", koji su organizovali predstavnici opozicionih partija, i miting vlasti "Srcem za Srpsku. Stop izdaji", na čijem čelu je bio predsednik Republike Srpske Milorad Dodik sa koalicionim partnerima. Pristalice opozicije bile su okupljene u banjalučkom parku "Mladen Stojanović", a vlasti, na kilometar i po od njih, na Trgu Krajine.

Tokom protesta i mitinga nisu zabeleženi incidenti. Odjekivale su pesme "Sistem te laže", "Buđav lebac", "Otiš'o je svak' ko valja", "U boj, krenite junaci svi", "Jedna jedina"... Iako je bilo najavljeno da će opozicija nakon govora krenuti u šetnju, to policija nije dozvolila. Interesantno je da je protest opozicije podržala ćerka Radovana Karadžića - Sonja Karadžić-Jovičević, a miting vlasti sin Ratka Mladića - Darko.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik je na mitingu koji je okupio oko 30.000 ljudi, svoj govor završio pozivanjem prisutnih da mirno odu svojim kućama i ne mešaju se sa pristalicama opozicije, a zatim zapevao pesmu Mitra Mirića "Ne može nam niko ništa", uz opasku da ko peva zlo ne misli.

Uprkos tome što je srpski patrijarh Irinej apelovao na obe strane da odustanu od izlaska na ulicu i da rešenje problema nađu u razgovorima, lideri opozicije na to nisu pristali, poručujući da bi to značilo odricanje od osnovnih ljudskih prava na slobodno mišljenje i javno okupljanje.

"MUSLIMANSKA BRAĆA" RUŠE REPUBLIKU SRPSKU?! Jeziva predviđanja bezbednosnih službi - BIĆE HAOSA, PAŠĆE KRV!

I premijer Srbije Aleksandar Vučić je pre tri dana upozorio da Beograd raspolaže informacijama da u Banjaluci može doći do nemira. On je zamolio sve političke aktere u RS da sagledaju situaciju a građane pozvao da sve razlike rešavaju mirnim putem.

Inače, prema rečima predstavnika opozicionih stranaka, narodni protest "Oslobodimo Srpsku!" zakazan je zbog nezadovoljstva postojećim stanjem u Republici Srpskoj, uključujući problem kriminala i korupcije, nezaposlenosti, gaženja radničkih prava.

Foto: Tanjug/Oksana Toskić Foto: Tanjug/Oksana Toskić

POSLUŠAJMO PATRIJARHA, RAZGOVARAJMO: Dodik pozvao opoziciju da odloži protest

Iako su predstavnici vlasti istakli da su spremni da poslušaju prvog čoveka Srpske pravoslavne crkve, po svemu sudeći to se neće dogoditi jer su kao uslov za otkazivanje skupa naveli da to prvo mora da učini opozicija.

14.19 - Završen miting opozicije. Pristalice ovog skupa ne idu u protesnu šetnju.

13.50 - Na protestu opozicije u parku Mladen Stojanović prisutnima se obratio Mladen Ivanić, član Predsedništva Bosne i Hercegovine.

- Pozdravljamo sve one koji su danas i pored neviđenih laži i optužbi smogli hrabrosti i došli u Banja Luku. Ovo je pobeda jedne sredine protiv diktature, pobeda demokratije nad autokratijom. Straha više nema, oni nisu računali na ovoliki broj. Znate zašto smo ovde? Ovde smo iz jedne srpske karakteristike, iz inata. Nazvali su nas izdajnicima i mi smo došli iz inata. Kako mi svi zajedno možemo biti izdajnici? Govorimo danas sa mesta gde je Jovan Rašković krenuo u oslobađanje srpskog naroda. Ovo je pobeda demokratije. Republika Srpska je sigurna. Mi ćemo je u Sarajevu braniti na najbolji način. To sam svih ovih godina radio i to ću nastaviti raditi – kazao je Ivanić.

13.20 - Završen miting vlasti "Srcem za Srpsku", protest opozicije još traje.

13.12 - Počelo obraćanje predsednika Republike Srpske Milorada Dodika.  On je poručio da je Republika Srpska država, da je sposobna da se brani demokratskim sredstvima, a da se mitingom "Srcem za Srpsku" brani od izdaje.

- Danas branimo Republiku Srpsku od unutrašnje izdaje, a izdaja je kad odete u Sarajevo i klimate glavom, kad u Sarajevu ne smeš da braniš Republiku Srpsku, kad ne smeš da kažes da voliš Srbiju... To je izdaja - rekao je Dodik.

On je istakao da je Republika Srpska država, i dodao da srpski narod naučio da je sloboda jednako država i da bez države nema slobode.

- Zato moramo da se borimo za državu, a naša država je Republika Srpska, ne interesuju nas belosvetski hohštapleri koji kažu da nije država - poručio je Dodik i dodao da srpski narod ima dve države - Srbiju i Republiku Srpsku.

Komentarišući skup opozicije, on je rekao da je na mitingu vlasti sedam puta više građana, ali je upozorio da im "ne pada na pamet" da prave inicidente. On je pozvao okupljene da se raziđu u miru, poručivši da Republika Srpska nije nikakav remetilački faktor, te da je današnjim skupom opokazuje da je za mir i stabilnost.

Foto: Tanjug/Oksana Toskić Foto: Tanjug/Oksana Toskić

Dodik je na kraju obraćanja pozvao prisutne da se mirno raziđu.

- Bićemo ovde još malo, a nakon toga ćemo autobusima i kućama na miru. Nemoj da padne na pamet nekome sa ovog skupa da se okrene onamo - rekao je Milorad Dodik i zapevao pesmu "Ne može nam niko ništa" uz opasku "ko peva, zlo ne misli"

12.50 Predstavnici opozicije odnosno Saveza za promene - lideri SDS-a Mladen Bosić, PDP-a Branislav Borenović, NDP-a Dragan Čavić i drugi predstavnici opozicije došli su u banjalučki park "Mladen Stojanović" gde se okupilo više od 10.000 građana. Parkom odzvanjaju uzvici građana "Mile lopove!", uz žvižduke, dok su pljeskom dočekali lidere opozicije.

12.24 -  Na Trgu Krajine počeo je miting vlasti. Prisutnima se obratio i sin Ratka Mladića, Darko Mladić.Istakao je da se obraća i onima koji su danas prisutni u banjalučkom parku, misleći na opozicione pristalice, navodeći da se mora očuvati mir te da je došao trenutak da se brani RS.

Foto: Tanjug/Oksana Toskić Foto: Tanjug/Oksana Toskić

- Svi koji su danas došli ovde i oni koji nas sa zebnjom prate mogu da budu spokojni, jer je sačuvana sloboda i mir i da neće udariti brat na brata - rekao je Mladić navodeći se ne smeju dozvoliti podele među Srbima.

Osim Darka Mladića, na mitingu vlasti su prisutni i predstavnici Slobodarske partije Austrije. Na glavnom banjalučkom trgu, predvođeni predsednikom Miloradom Dodikom, okupili su se i drugi zvaničnici RS-a, a okupio se veliki broj njihovih pristalica, koji su i organizovano autobusima došli iz svih krajeva RS-a.

12.15 - Sa protesta opozicije, kom prisustvuje i ćerka Radovana Karadžića, Sonja Karadžić-Jovičević, odjekuju pesme "Sistem te laže", "Buđav lebac", "Otiš'o je svak' ko valja"...

Foto: Tanjug/Oksana Toskić Foto: Tanjug/Oksana Toskić

12.00 - Ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač rekao je da policija ne može da drži pod kontrolom ovoliki skup, ako i opozicija i pristalice vlasti krenu u šetnju, kao i da šetnja nije dozvoljena.

- Opozicija insistira na protestnoj šetnji, upozoreni su da ako do toga dođe može krenuti i druga protestna šetnja, što može dovesti do sukoba. Prema Banjaluci se kreće 300 autobusa, a na demonstracijama se očekuje oko 30.000 ljudi. Ukoliko bi došlo do kretanja, oko 2.000 policajaca koji se nalaze na ulicama ne bi moglo da odgovori zadatku. Zbog toga je zabranjeno kretanje demonstranata - upozorio je on.

11.55 - Opozicija, na čijem protestu "Saveza za promene", došlo oko 4.000 ljudi, ne odustaje od šetnje.

11.45 - Na skup vlasti stigao je i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik. On je na Trgu Krajine dočekan aplauzom i uzvicima "Dodik, Dodik...".

11.30 - Većina predstavnika opozicije već su pristigli u park Mladen Stojanović. 10.35Pristalice se okupljaju noseći zastave i transparente poput - "Uključi mozak" na strani opozicije, dok pristalice vlasti nose one sa natpisima "Napred Srpska", "Milorad Dodik čuva RS" i Srcem za Srpsku.

Foto: Tanjug/Marko Đoković Foto: Tanjug/Marko Đoković

VUČIĆ UPOZORAVA DA SE OČEKUJU NEMIRI U BANJALUCI: Sudar srpskih barjaka moramo izbeći po svaku cenu! Zbog najava mogućeg dolaska ekstremista iz Srbije, Hrvatske i ostatka Bosne i Hercegovine, skupove će obezbeđivati oko 2.000 policajaca.

Da bi se osigurala bezbednost i mir tokom skupova doneta je Naredba o privremenoj zabrani rada svih ugostiteljskih objekata i zabrani prodaje i točenja alkoholnih pića na području grada Banjaluke danas od 00 do 20 časova.

Foto: Tanjug/Oksana Toskić Foto: Tanjug/Oksana Toskić

10.05 - Građani počeli da pristižu 9.55 - Policajci Centra javne bezbednosti (CJB) Bijeljina jutros su sprečili V. M. da u autobus, koji je aktiviste opozicione stranke PDP-a trebalo da preveze u Banjaluku na proteste, unese 41 letvu dužine 80 centimetara, rečeno je iz MUP-a Srpske Srni. On je prilikom unošenja letvi u autobus policijskom službeniku reklo da ih nosi "za fajta", kažu u MUP-u.

9.20 - Dva kontrolna punkta i više stotina policajaca i pripadnika osiguranja raspoređeno je oko parka, a sve ulice su zatvorene za saobraćaj, javlja klix.ba. Na Trgu Krajine gde će biti održani protesti vlasti u toku je postavljanje bine, kao i u parku Mladena Stojanovića, a učesnici protesta još uvek nisu počeli da pristižu na svoja odredišta.

9.00 - Prema poslednjim izveštajima i najavama na protestu opozicije trebalo bi da dođe 150 autobusa iz svih delova Republike Srpske, dok je vlast na svom skupu najavila između 150 i 200 autobusa, odnosno oko 30.000 građana.

Foto: Tanjug/Oksana Toskić Foto: Tanjug/Oksana Toskić

8.40 - Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović izjavio je sinoć da je sprečeno oko 120 osoba iz Srbije, koji su hteli da se priključe nekom od skupova u Banjaluci, i dodao da su za Srbiju najvažniji mir i stabilnost u regionu.

- Primenjujemo destine mera, kao i MUP Republike Srpske. Naravno ne možemo sa sigurnošću da kažemo da će svaka od tih mera dati rezultate zato što se upravo radi o situaciji koja eskalira s vremena na vreme. Zasad su otkriveni pripadnici više naroda kako pokušavaju da dodu u Banjaluku i izazovu incidente. Radimo sa RS kako bi se to predupredilo i sprečilo. Svako lice koje se nalazi na teritoriji Srbije i namereva da tako nešto uradi, nalazi se pod opservacijom - istakao je Stefanović i poručio da Srbiju zanima samo mir.

Foto: Tanjug/Oksana Toskić Foto: Tanjug/Oksana Toskić

DAVUTOGLU PORUČIO U BANJALUCI: Turci su bili ovde, sada su i biće zauvek!

8.30 - Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik uveren je da će današnji protest opozicije i miting vlasti u Banjaluci proteći mirno, da se ovaj dan neće razlikovati od jučerašnjeg i još jednom pozvao sve građane, bez obzira na koji skup dolaze, da čuju poruku koja će im biti upućena.

Pogledajte kako danas izgleda centar Banjaluke:

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Matori

    14. maj 2016 | 14:48

    Najnenenormalnije je da nekoga podrzavaju Mladicev sin ili Karadziceva cerka? Ko su bre oni? Sta je njihova funkcija? Prestolonaslednici? Oni su deca likova u Hagu?

  • Vaše ime

    14. maj 2016 | 14:06

    Koji kreteni

  • Dino

    14. maj 2016 | 15:10

    Bosna i Hercegovina je jedina DRZAVA ovde a RS I Federacija su SAMO entiteti.BIH je vječna a ostalo će izumrijeti kao i klonirana ovca Doly....svi ste prolazni osim Bosne

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA