≫ 

ŠTETA MILION EVRA: Sneg u maju osakatio srpske malinare!

- Šteta se procenjuje na oko 1.000.000 evra. Srećom nije ni blizu onoj od prošle godine, kada je maline uništio grad, polovinom maja. Malina ima veliku šansu da se oporavi, jer je u višim predelima tek u cvetanju - ističe član Upravnog odbora "Vilamet" Stojan Ocokoljić

  • 1

Sneg i obilne padavine u Zapadnoj Srbiji najviše štete su naneli malinarima. Uništeno je oko 30 0dsto roda, pa će njihova zarada biti manja za 1.000.000 evra, u odnosu na prošlu godinu.

SNEG U SRBIJI U MAJU UNIŠTAVA MALINE: Pogledajte kako je napadalo 10 CM! (VIDEO)

Iako se nakon nepogoda poljoprivrednicima sugeriše da osiguraju nepogode, oni tvrde da ne postoji mogućnost da se osiguraju od snega. Većina osiguravajućih kuća, osigurava štetu od prekomernih padavina, ali i to može samo do prvog maja.

- Šteta se procenjuje na oko 1.000.000 evra. Srećom nije ni blizu onoj od prošle godine, kada je maline uništio grad, polovinom maja. Malina ima veliku šansu da se oporavi, jer je u višim predelima, tek u cvetanju - ističe član Upravnog odbora "Vilamet" Stojan Ocokoljić.

Najviše su stradali malinjaci na obroncima Javora i Golije, koji se nalaze iznad 600 metara visine.

Foto: Profimedia/Alamy Foto: Profimedia/Alamy

Predsednik udruženja malinara "Vilamet", iz Arilja, Dragan Bogdanović se slaže da su zasadi "crvenog zlata" pretrpeli najveću štetu.

- Nakon snega koj je pao, šteta je ogromna. Procena je da će rod biti umanjen za 30 odsto. Čak i osigurani poljoprivrednici ne mogu da naplate štetu, jer nemaju odštetu, u slučaju snega - navodi Bogdanović.

SNEG UNIŠTIO USEVE: Malinari traže pomoć od lokalnih vlasti (FOTO)

Što se tiče situacije sa ostalim voćem, iz Udruženja za poljoprivredu Privredne komore Srbije kaže da obilne kiše nisu prouzrokovale veću štetu, i da to neće uticati na povećanje cena poljoprivrednih proizvoda.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA