SILOVALI SU ME KAD SAM BILA DEVOJČICA, TO MI JE DALO SNAGU DA SE BORIM PROTIV ZLA: Potresna ispovest Nade Đuričković

Razlog udruživanja romskih žena bila je borba da se zaustavi prava epidemija silovanja u nekiim naseljima

  • 13

Romska aktivistkinja Nada Đuričković (54), jedna je od mnogih žena koja je doživela da bude silovana, ali jedna od retkih koja je iz jednog tako užasnog iskustva, uspela da napravi nešto dobro, što će biti od koristi mnogima. Ona i još nekoliko žena iz romske zajednice osnovale su Romski centar za žene i decu DAJE (majke), koji od 2009. godine pruža podršku ženama koje su preživele nasilje i putem SOS telefona.

Srpski trener optužen da je pokušao da siluje devojku u SAD!

- U mladosti, iako Romkinja, nisam živela u široj romskoj zajednici. To je izazvalo bunt i revolt drugih Roma, te sam kao dete preživela silovanje u Zemun polju, gde sam živela. U tom kraju, silovati ženu bilo je kao epidemija, masovna pojava, niko tu nije smeo ništa da uradi povodom toga. Onda kad smo odrasle, okupile smo se i osnovale Romski centar za žene i decu DAJE, koji je u okviru mreže "Žene protiv nasilja" - priča za "Telegraf" Nada.

Romsko naselje - foto: Milena Đorđević

Razlog udruživanja je bila borba da se zaustavi silovanje koje se često dešavalo na putu od ovog do urbanog dela naselja, gde se nalaze škola, ambulanta, prevoz... Ova trasa je duga četiri kilometra i deo puta je bio kroz šumu. Sada postoji gradski prevoz od romskog do urbanog dela naselja i šuma je posečena, što žene iz ove organizacije smatraju prvim velikim uspehom.

DECA IZ BOSNE ŠOKIRALA NEMAČKU: Dečaci (14) namamili devojčicu (13) u park, a zatim je SILOVALI

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Mnoge od žena koje su tako odrastale, sada su njene saradnice. Na neke od njih, nasilje je ostavilo teže posledice, na neke manje, ali je svaka od njih traumu preživljavala na svoj način. Nada je uspela da se "izvuče" bez psihijatra i stručne pomoći, danas radi kao pedagog u jednoj osnovnoj školi.

UŽAS KOD LUČANA: Devojka (19) prijavila da je SILOVAO 30 godina stariji muškarac!

Meni je, lično, pomoglo to što sam puno učila, čitala, maštala i pisala. Dala sam sebi dala zadatak da će da mi cilj bude da budem obrazovana, da imam neku poziciju u društvu. To sam rano shvatila jer me je mama učila da je to jedini način da se izvučem iz zajednice i budem nedostupna. Čim nisam jednaka, onda sam manje interesantna jer su žene po tim zajednicama, uglavnom, neobrazovane i time su ekonomski zavisne od muškaraca, a to ih još više stavlja u nezavidan, da tako kažem, robovlasnički položaj. Kažem robovlasnički, zato što su tamo žene kao roba, ako muškarcu žena ne treba, on može da je da drugome, da je istera, da radi šta hoće... - otkriva Đuričković.

Foto: Profimedia/Alamy Foto: Profimedia/Alamy

Žene po romskim zajednicama nemaju dovoljnu svest o tome koliko su ugrožene jer se to, kako kaže Nada, generacijski prenosi kao nešto što treba tako da bude u Romskoj zajednici.

Darko Kostić osuđen na 40 godina zatvora za MONSTRUOZNO ubistvo i silovanje male Ivane (14)!

- To je jak uticaj patrijarhata, odnosno muške vladavine u zajednici. Čak u romskoj zajednici postoje neka prava koja nisu zakonodavna, ni građanska, ali vladaju u jednoj takvoj sredini, a to je da je muškarac vlasnik svega, počev od žene, dece, poseda i da je žena tu samo njemu na usluzi. Na žalost, patrijarhat se tamo čuva po ženskoj liniji, jer su majke te koje vaspitavaju svu decu da treba da ćute i trpe - objašnjava naša sagovornica.

Foto: A. Nalbantjan Foto: A. Nalbantjan

Najčešći oblik nasilja kod Roma je među partnerima, jer 97 odsto njih nije venčano, pa takva zajednica muškarca i žene može da se formira i rasformira po nahođenju.

- Kod nevenčanih parova, ženi se oduzima svaki oblik prava, pa čak i ono najelementarnije, a to je radost da se brak dešava, da se potpisuje nešto što ženama daje sigurnost i radost, bar tog dana. Žena Romkinja to nema, ona jednostavno bude uzeta iz jedne porodice i bude odvedena u drugu i tamo postaje sluga, robinja, neko ko će da rađa i vaspitava. Zato u svakom od romskih naselja u okolini Beograda imamo saradnicu koju povremeno možemo da angažujemo da nas uvede u naselje, upozna sa situacijom i  položajem tamošnjih žena - ističe ova aktivistkinja.

MANIJACI NAPADAJU ŽENE U LINCU: Devojka (17) silovana u parku!

Nada je razvedena i ima dvadesetšestogodišnjeg sina koji će uskoro da se ženi i veoma je ponosna na njega jer ga je, kako tvrdi, dobro vaspitala.

- On je odrastao pored mene i to se vidi po načinu na koji razmišlja i na koji savetuje svoje drugare. Uglavnom su to dobri saveti i vidi se da se trude oko devojaka jer im pišu pesme, pevaju pod prozorom, kupuju cveće i bombonjere kako bi ih osvojili. Sigurna sam da će izrasti u dobrog čoveka - ponosno priča majka Nada.

SPREMA MU SE VELIKA OSVETA: Pratio je devojku na ulici, a onda pokušao da je SILUJE (VIDEO)

A kada se bude ženio poručiće mu:

- Reći će mu da svoju dragu poštuje i da joj stalno govori da je voli.

(Slađana Vasić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ♥♥♥

    20. maj 2016 | 21:28

    Svaka čast ovoj ženi, na njenoj hrabrosti, veri, pameti i načinu na koji je vaspitala sina! Sve najbolje i njoj i njemu i budućoj snaji :)

  • Mimica

    20. maj 2016 | 20:56

    Svaka cast,treba vise ovakvih zena romkinja da pomazu ostalima.

  • Hirurg

    20. maj 2016 | 20:29

    Treba zakon o silovateljima ublaziti.prestrog je.Treba silovatelje za kaznu predati muskom djelu rodbine zrtve samo na 24 časa.ne duže to bi bilo prestrogo .i to je to.Pa bujrum ko ne moze da se kontroliše i ko misli da je džaba.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA