SAŠKO JE UBIO PROVALNIKA KOJI MU JE UPAO U KUĆU I UGROZIO MU PORODICU: Novi zakon mogao bi da ga SPASI OD ROBIJE!

Iako institut samoodbrane postoji u našem zakonu, u sudskoj praksi ona se ne koristi široko, budući da je teško dokaziva

  • 16

Ako se ispoštuje predlog Sindikata Zaposlenih Policije o Zakonu o zaštiti privatne svojine, oni kojima lopovi upadaju na imovinu s namerom vršenja krivičnog dela, uskoro bi mogli da ih legalno liše života.

AKO VAM NEKO UPADNE U KUĆU I NAPADNE VAS, MOĆI ĆETE DA GA UBIJETE? Revolucionarni predlog zakona sindikata policije!

Naime, zbog sve češćih provalnih krađa u Srbiji, koje se često završavaju tragično po njihove aktere, Sindikat je poslao dopis Vladi, u kom predlažu usvajanje zakona nalik onom koji važi u SAD, a prema kome bi vlasnik mogao da se odbrani od svakoga ko mu neovlašćeno upada na posed, bez da zbog toga kasnije krivično odgovara.

Jedan od onih koji je samo želeo da odbrani svoj i živote svoje supruge i ćerke, kada mu je u sred noći, u dnevnu sobu upao lokalni lopov i narkoman je i Saško Bogeski, koji je zbog toga optužen za ubistvo.

Foto: Facebook/Sindikat Zaposlenih Policije Foto: Facebook/Sindikat Zaposlenih Policije

Iako institut samoodbrane postoji u našem zakonu, u sudskoj praksi ona se ne koristi široko, budući da je teško dokaziva.

Iz toga razloga, u maju prošle godine, Bogeski je okrivljen za ubistvo, jer je u svom domu u Zmajevičkoj ulici u beogradskom naselju Žarkovo ubio provalnika Vladimira Manića 2013. godine.

Na suđenju koje se održalo u novembru, optuženi je ispričao da su se on i supruga, kobne večeri, spremali da legnu, kada je supruga, koja je uspavljivala ćerku, čula šumove u drugoj prostoriji i uplašila se da nekoga ima u stanu.

Bogeski je naveo da se uplašio da je provalnik i da je supruzi rekao da pozove policiju. Potom se približio dnevnoj sobi, iz kuhinje uzeo nož, a kada je ušao u prostoriju, video je osobu, ali ne i njeno lice. Odjednom ga je, kako je ispričao, zabljesnula svetlost i on je zamahnuo nožem.

Okrivljeni je dodao da ne zna da li je provalnika isekao, već samo da je on iskočio kroz prozor, posle čega nije uspeo da ga vidi.

Iako se u Srbiji zakoni ne mogu primenjivati retroaktivno, čak i da predlog Sindikata Zaposlenih Policije bude uvažen, a potom ovakav pravni akt usvojen, to neće imati formalnog uticaja na postupak protiv Bogeskog, ali bi mu ovo išlo indirektno u prilog, u smislu novog stanovišta koje je zauzeo zakonodavac.

Osim toga, to bi, baš kako je Sindikat i naveo, doprinelo smanjenju stope provalnih krađa i tragičnih posledica po građane i njihove porodice, budući da bi provalnici imali svest o tome da mogu biti ubijeni zbog upada na tuđi posed, umesto onoga na šta su do sad računali, a to je da će zbog napada na njihov život, kao krvnik biti tretiran neko ko je, zapravo, žrtva.

(Telegraf.rs)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dabo

    21. maj 2016 | 17:34

    Svaka cast za ovaj predlog.Ovaj predlog ce smetati samo onima koji su spremni za razbojnistvo sa ko zna kakvim posledicama.Sigurno da ce se smanjiti kriminal, a to ce biti dobro za gradjane.Inace zatvori su nam puni upravo zbog razbojnika.Kucni prag je svetinja kao i drzavna granica .Kako se brani granica tako treba i kuca.

  • Nena

    21. maj 2016 | 17:54

    Treba sto pre usvojiti taj zakon jer ovako lopovi mogu da udju u kucu, pokradu te a ne retko i ubiju ili povrede tebe ili porodicu a ti mu ne mozes nista

  • Aba

    21. maj 2016 | 17:31

    Unazad nekoliko godina moja porodica je pretrpela i psihicku i materijalnu torturu,jer je suprug samo branio nasu imovinu i nase zivote,a osudjen je(ne mogu to ni napisati).Apelujem na sve nosioce naseg zakona da usvoje ovaj predlog,jer nevini ljudi su osudjeni,a lopovi im se smeju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA