ZATVOR OD 23 MILIONA EVRA U SRBIJI: U Pančevu se gradi novi kazneno-popravni zavod

Budući zatvor imaće status Kazneno-popravnog zavoda i kapacitet za 500 lica lišenih slobode, odnosno 300 osuđenika i 200 pritvorenika

  • 6

Izgradnja potpuno novog zatvora u Pančevu počeće do kraja sledeće nedelje, a to će, posle "Padinske skele" biti drugi po redu novi zatvor, izgrađen u poslednje dve i po decenije.

SRPSKI ZATVORENICI SE OVDE MOLE BOGU I ISPOVEDAJU: Zavirite u kapelu u CENTRALNOM ZATVORU! (FOTO)

Postojeći pančevački zatvor je u kategoriji okružnog i može da primi 160 lica. Zgrada se nalazi u samom centru grada, u pešačkoj zoni, i datira iz vremena Marije Terezije, pa je plan da se ona preda Gradu za muzejski prostor, pišu "Novosti"

Budući zatvor imaće status Kazneno-popravnog zavoda i kapacitet za 500 lica lišenih slobode, odnosno 300 osuđenika i 200 pritvorenika. Biće izgrađen na 10 hektara zemljišta postojeće ekonomije, koja je u sastavu Okružnog zatvora i nalazi se na putu za Bavanište.

Foto: uiks.mpravde.gov.rs Foto: uiks.mpravde.gov.rs

Planirano je da se ceo kompleks, na 24.000 kvadrata, sastoji od sedam zgrada: dve za smeštaj osuđenika, kuhinje, upravne zgrade, prijavnice, zgrade za posete i tehničkih prostorija.

Zavod će biti građen u skladu sa savremenim standardima, najvišim stepenom obezbeđenja i opremljen posebnim tehničkim sistemom zaštite. Na ulazu će se nalaziti neprobojna stakla, KD vrata najnovije generacije, tunel za skeniranje stvari, kao i prostorije za ručni pretres.

Ceo kompleks biće ograđen perimetarskim sistemom zaštite (uključuje se signalizacija u slučaju ugroženosti), a objekat infracrvenim senzorima i pod više stotina kamera za video-nadzor.

Foto: uiks.mpravde.gov.rs Foto: uiks.mpravde.gov.rs

Biće urađena i kompletna vodovodna i kanalizaciona struktura, što će dobro doći i stanovnicima ovog dela Pančeva, kažu u Upravi.

Vrednost izgradnje i opremanja je 23.000.000 evra, od čega Centralna evropska banka kreditira 18.000.000, a Srbija sufinansira sa 5.000.000 evra za opremanje.

Nameštaj će izraditi "stanari" KPZ u Požarevcu - Zabeli, Sremskoj Mitrovici, Valjevu i Nišu.

Do kraja godine planiran je početak izgradnje i novog KPZ u Kragujevcu.

(Telegraf.rs / Izvor: Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Belogradjanin

    21. maj 2016 | 18:02

    Ajmo mi bolnice da gradimo, zatvore to sto imamo imamo

  • Vladan

    22. maj 2016 | 07:42

    Koliko prazne kasarne ima koje mogu da se preurede u zatvore a ne da propadaju ali jok oni grade nove zatvore jel tu se vrsi pranje love bre .

  • Sam

    22. maj 2016 | 01:24

    A skole?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA