MISTERIJA OKO PADA EGIPATSKOG AVIONA: Pilot pozvao u pomoć kontrolu leta, Egipćani demantuju

Britanski "Independent" upozorava da je nekoliko sati nakon prvih vesti o nestanku EgyptAirovog Erbasa portparol avio-kompanije izjavio da je pilot poslao poziv u pomoć, ali kasnije su ga u ratnom vazduhoplovstvu demantovali

  • 1

Misterija oko nesreće egipatskog aviona na letu MS804 u ponedeljak je dobila neočekivani obrt nakon što je objavljeno da se pilot odlučio na naglo spuštanje nakon što se pojavila vatra u letelici.

ČEKA SE ANALIZA SADRŽAJA CRNE KUTIJE: Biće obavljena u Egiptu

Francuska televizija M6, pozivajući se na neimenovane službenike u francuskoj upravi za vazduhoplovstvo, tvrdi da je pilot Mohamed Ali Šukair razgovarao nekoliko minuta s kontrolorima leta u Kairu i rekao im da će se zbog požara koji je u avionu izbio, pokušati da ga naglo spusti kako bi naglom promenom pritiska pokušao da rastera dim koji je već navodno počeo da kulja u sam kokpit.

Ali, te su tvrdnje u kontradikciji s onim istražitelja koji kažu da nije bilo kontakta s pilotom pre nego se avion srušio u Sredozemno more. I egipatsko ratno vazduhoplovstvo demantuje tvrdnje M6 i kažu kako pilot pre nesreće nije razgovarao s kontrolorima.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Prisilno spuštanje može biti vrlo opasno, jer može prouzrokovati naglu promenu pritsika u kabini.

Britanski "Independent" upozorava da je nekoliko sati nakon prvih vesti o nestanku EgyptAirovog Erbasa portparol avio-kompanije izjavio da je pilot poslao poziv u pomoć, ali kasnije su ga u ratnom vazduhoplovstvu demantovali.

U međuvremenu, tela žrtava dopremaju se u Kairo gde će biti podvrgnuta identifikaciji.

Foto: Tanjug/AP/Egyptian Armed Forces Foto: Tanjug/AP/Egyptian Armed Forces

Francuske vlasti objavile su da nema planova o strožoj kontroli na aerodromima s obzirom da je kontrola ionako na vrlo visokom nivou od pariskih napada. Ali službenica na aerodromu"Šarl de Gol", Polin Godbut kaže da "u sistemu postoje slabe tačke" i da se provere identiteti onih koji ulaze u vazdušnu luku ponekad rade, a ponekad ne.

- Provere se ne obavljaju sistematski da bi se izbeglo stvaranje gužvi, jer i ljudi koji čekaju u redu na proveru takođe mogu biti meta napada - objasnio je portparol aerodroma.

Za to vreme, nastavlja se potraga za crnim kutijama iz srušenog aviona za što su egipatske vlasti dopremile i posebnu podmornicu. Porodice poginulih upozorene su da bi izvlačenje svih tela moglo potrajati i nekoliko nedelja jer se radi o vrlo velikim dubinama.

(Telegraf.rs / Izvor:jutarnji.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jovi

    24. maj 2016 | 11:30

    Biće ovde "pojeo vuk magarca" kao i sa onim malezijskim avionom, "nestao" bez traga kao da je kutija šibica

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA