Upoznali su se pre 40 godina na festivalu RADOST EVROPE, a sada Norvežanin traga za svojim drugom Sašom! (VIDEO)

- Kristijan je često mislio na Sašu, a naročito u onom, za sve nas najgorem periodu. Pitao se često da li je živ, kako je sve to uticalo na njega i njegovu budućnost, kako je prošao u životu, gde je sad i šta radi - napisala je prijateljica Kristijana Hagemana

  • 2

Dečji kulturni centar Beograd podelio je nesvakidašnju priču o izgubljenom prijateljstvu između nekadašnjeg učesnika Međunarodnog susreta dece Evrope "Radost Evrope", Kristijana Hagemana iz Norveške i njegovog domaćina Saše Andrića, koji su se upoznali pre 40 godina.

 

NE POSTOJI LAŽNI NORVEŽANIN: Siniša Mali progovorio o optužbama na račun Kristijana Stenberga

 

Tada su bili dečaci od 10 godina, a inicajtivu da se ponovo sretnu pokazao je, sada već pedesetogodišnjak Kristijan iz Osla.

 

- Možete li pomoći mom kolegi da nađe dečaka koga je upoznao u Beogradu na susretu povodom Radosti Evrope 1976 godine? Obojica su tad imali otprilike 10 godina. On se samo seća da se dečak zvao Saša i da je živeo kod škole. Moj kolega je upravo napunio 50 godina, ali i sad priča sa oduševljenjem o njegovom boravku u Beogradu, o gostoprimstvu domaćina i uopšte o divnim uspomenama vezanim za taj festival. Kristian je često mislio na Sašu, a naročito u onom, za sve nas najgorem periodu. Pitao se često da li je živ, kako je sve to uticalo na njega i njegovu budućnost, kako je prošao u životu, gde je sad i šta radi - napisala je Kristijanova prijateljica srpskog porekla koja trenutno živi i radi u Oslu.

 

Ona je prosledila i članak koji je 1976. godine objavljen u norveškim novinama, u kojima se vidi kako dečaci poziraju zagrljeni, nasmejani i srećni.

 

Foto: dkcb.rs

 

- U velikoj školskoj sali stoje oni, dva stasita momka po 10 godina. Smeđe i plave oči gledaju jedni u druge, pesnice se sreću. Ne poznaju se oni, ne razumeju jezik jedan drugog, ali jugoslovenski Saša i norveški Kristian znaju odmah da se dopadaju jedan drugom. Ovako se sklapaju značajna prijateljstva kroz međunarodni dečji festival koji nosi poruku mira - piše u tekstu.

 

Da je ova prelepa priča zaintrigirala i organizatore tradicionalne manifestacije, pokazali su kada su priču objavili na svom sajtu i tako krenuli u potragu.

 

Foto: dkcb.rs

Foto: dkcb.rs

 

- Te godine se u ulozi domaćina našlo 12 osnovnih škola: “Franc Pešern”, “Marija Bursać”, “Ratko Mitrović”,  “Jelena Ćetković”, “Filip Filipović”, “Sonja Marinković”, „Maksim Gorki“ , “Banović Strahinja”,  “Veselin Masleša”, “Drinka Pavlović”, “Đorđe Krstić” i “Braća Jerković”. Mi ćemo svim školama uputiti pismo i pokušaćemo da na taj način dođemo do neke informacije o Saši. Nastavljamo da tragamo! - odgovorili su iz DKCB Norvežaninu.

 

Za Telegraf su rekli da je od osnivanja Međunarodnog susreta dece Evrope – "Radost Evrope" njegova suština je druženje, uspostavljanje prijateljskih odnosa i razvijanje tolerancije i solidarnosti kroz interkulturalni dijalog.

 

- Ovo je samo jedan u nizu primera na koji Dečji kulturni centar Beograd često nailazi organizujući manifestaciju "Radost Evrope". Ova najiskrenija druženje, neopterećena su predrasudama odraslih, a obojena neposrednošću dečjeg sveta i jezikom igre, bogatstvo su koje učesnici Radosti Evrope nose u srcima ceo život - rekli su iz DKC Beograd.

 

Radost Evrope: Karneval na Kalemegdanu

 

Da podsetimo, najradosniji dečji festival ove godine će se organizovati po 47. put u periodu od 2. do 5. oktobra. Okupiće oko 500 dece iz evropskih država, uzrasta od 7 do 14 godina.

 

Najmlađi će kroz plesno, muzičko ili dramsko stavaralaštvo prikazati svoju kulturu i običaje svoje zemlje, a živeći u porodicama svojih vršanjaka iz beogradskih osnovnih škole, deca iz cele Evrope neposredno se upoznaju sa domicilnom kulturom.

 

O tome da se ova prijateljstva i uspomene pamte čitav život, najbolje pokazuje priča o Kristijanu i Saši.

 

Ako znate nešto o njemu, možete nam pisati na redakcijski mail: redakcija@telegraf.rs ili na mail DKC Beograd: info@dkcb.rs.

 

Video proslogodišnje manifestacije možete pogledati ovde:

 

 

(Sanja Ilić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ogi

    24. maj 2016 | 15:24

    Dolazili su ne samo Norvezani,buljili su u nas zbog nase lezernosti i kuliranja,zivot je bio dobar,ljudi pitomi i dobri.Nismo ni danas daleko od toga,bilo koji od stranaca isto mi kaze.Nedaj se narode,najbolji!

  • Blabla

    24. maj 2016 | 19:08

    Bila sam djak OS Ratko Mitrović te godine su nam gosti bili đaci iz Beča

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA