SAVETI ZA ENERGETSKI EFIKASAN DOM: Uz male promene uštedite puno!

Zbog loše izolovanih prozora i vrata i mesta na fasadi gde su montirane spoljne jedinice klima uređaja, često se značajno gubi toplota ili hladnoća, u zavisnosti od godišnjeg doba

  • 5

Svaki vlasnik stana ili kuće može lako da poboljša energetsku efikasnost sopstvenog doma. Potrebno je samo obići prostorije i određenim izmenama smanjiti potrošnju i račune za električnu energiju. Isključite svetla u sobama kada ne boravite u njima i pronađite najefikasnije mesto za osvetljenje. Ukoliko su zidovi okrečeni u svetle nijanse, reflektovaće više svetlosti, pa neće biti potrebe za dodatnim osvetljenjem.

PORTUGALIJA, ZEMLJA BUDUĆNOSTI: 107 sati bila bez struje, ALI NE I U MRAKU

Ukoliko koristite obične sijalice, zamenite ih štedljivim - CFL sijalicama ili LED lampicama. Štedljiva CFL sijalica koristi 75 odsto manje energije i traje 10 puta duže od obične sijalice. Spustite termostat na bojleru sa 51 na 49 stepeni Celzijusa i uštedećete oko pet odsto električne energije koju troši grejač, bez smanjenja količine tople vode.

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

Zbog loše izolovanih prozora i vrata i mesta na fasadi gde su montirane spoljne jedinice klima uređaja, često se značajno gubi toplota ili hladnoća, u zavisnosti od godišnjeg doba. Zato treba dobro zapušiti sve rupe i procepe trakama, gitom ili penom.

Nemačka je napravila toliko struje u jednom danu, da je morala da plaća ljudima kako bi je koristili više

Oko grejnih ili rashladnih tela treba obezbedite što bolje strujanje vazduha. Rashladni uređaji trebalo bi da stoje na najhladnijem mestu u domu, udaljenom od izvora grejanja kao što su radijatori, direktni Sunčevi zraci, šporet.

Frižideri su na drugom mestu velikih potrošača u kuhinji. Troše oko 25 odsto električne energije u domaćinstvu. Pomerite frižider i zamrzivač najmanje 10 centimetara od zida, da se ne bi pregrevali i uštedećete energiju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Njami njami

    7. jun 2016 | 00:32

    Svugde u svetu kada trošite nešto više od uobičajenog, dobijate popuste, povoljnije cene itd, samo EPS šiša sirotinju raju što više troši to više plati plus kamate, akcize, porezi prirezi... Udri po sirotinji

  • Igor

    28. jun 2016 | 13:26

    Najbolji način za uštedu: ugasite svetlo

  • mirjana

    20. jul 2016 | 15:30

    niposto ne koristite ove ,sijalice, pune su zive o zrace

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA