Podrška preduzetništvu značajna je za povećanje ekonomske stabilnosti Roma

U 2015. godini evidentirano je 249 privatnih preduzetnika koji su imali zaposlene Rome, čime se otvorio prostor za angažovanje Roma u privatnom sektoru

  • 1

Direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović, obraćajući se učesnicima na konferenciji “Najbolje prakse u zapošljavanju Roma i Romkinja u Srbiji“, istakla je da je oblast rada i zapošljavanja važna za sve građane Srbije, ali da za romsku populaciju ima poseban značaj, imajući u vidu da se putem rada, s jedne strane, utiče na povećanje ekonomske samostalnosti i ličnog i porodičnog standarda, a s druge, i na njihovu socijalnu participaciju.

 

Povećan broj romskih koordinatora u opštinama i gradovima Srbije

 

Ona je izrazila zadovoljstvo što danas imamo priliku da pokažemo da postoje ljudi koji su uspeli svojim primerom da dokažu da je preduzetništvo moguće razvijati i čestitala prisutnim preduzetnicima na pokretačkoj inicijativi i spremnosti da posvećeno rade.

 

Paunović je podsetila i da su u okviru projekta "Evropska podrška za inkluziju Roma“, koji realizuje Kancelarija za ljudska i manjinska prava u saradnji sa Misijom OEBS u Srbiji uz podršku Delegacije EU, mapirane dobre prakse u zapošljavanju Roma i Romkinja.

 

Vidljivi rezultati projekta "Ovde smo zajedno - evropska podrška za inkluziju Roma"

 

Foto: Promo

Foto: Promo

 

- U 2015. godini evidentirano je 249 privatnih preduzetnika koji su imali zaposlene Rome, čime se otvorio prostor za angažovanje Roma u privatnom sektoru. Kroz ovaj projekt podržani su i prvi romski preduzetnici u Srbiji. Podržano je 17 preduzeća, koja će zaposliti oko 60 Roma i Romkinja. Ukupna podrška donirane opreme za ova preduzeća iznosi 360,000 evra, a kada se na to dodaju i podrška konsultanata i obuke za zaposlene, podrška iznosi oko oko pola miliona evra - navela je Paunović.

 

Ona je naglasila da su preduzeća birana tako da garantuju održivost, pa je više od polovine zaposlenih već zaposleno na neodređeno vreme, iako su uslovi programa da se zaposle na određeno vreme u trajanju od dve godine. U ukupnom udelu zaposlenih biće i pet do 10 odsto pripadnika većinske zajednice, čime je opravdan slogan projekta "Ovde smo zajedno“.

 

Foto: Јован Праштало

Foto: Јован Праштало

 

(INTERVJU) SUZANA PAUNOVIĆ: U Srbiji se sve više ostvaruju ljudska prava

 

- Ovo je podrška zapošljavanju, podrška preduzetništvu i podrška ekonomskom razvoju - poručila je Paunović i istakla da su među novozaposlenima mladi, obrazovani Romi.

 

Paunović je precizirala i da je romsko preduzetništvo razvijeno u različitim sektorima, tekstilnoj industriji, prehrambenoj, poljoprivrednoj, građevinskoj, proizvodnji plastike, reciklažnoj, kao i pružanju usluga: socijalne zaštite, foto i video, higijensko čišćenje, kozmetičke, usluge štampanja širom Srbije. Prema njenim rečima, postoje preduzeća koja imaju dobre prakse u zapošljavanju Roma i Romkinja, što potvrđuje da su moguće radne sredine u kojima su Romi i Romkinje apsolutno prihvaćeni i dobrodošli kao dobri radnici.

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA