MISTERIOZNA SEKTA U INDIJI DRŽAVA ZA SEBE: Obučavali decu za korišćenje oružja, imali svoju vojsku!

Nekoliko video-snimaka objavljenih na Jutjubu prikazuju Jadava kako se zaklinje na vernost heroju borbe za indijsku nezavisnost Subhašu Čandri Boseu i pobunjeničkom pokretu koji je Bose osnovao boreći se protiv britanske kolonijalne vladavine

  • 0

Misteriozna sekta koja se našla u središtu sukoba na severu Indije imala je sopstvenu pseudovladu, vojsku, sud i zatvor gde je sprovodila torturu, rekao je danas visoki policijski zvaničnik agenciji Frans pres.

KASTRO ŽELI DA VLADA JOŠ NEKOLIKO MANDATA? U 85. godini oseća se kao mladić!

Oko 3.000 sledbenika te sekte, čiji je naziv Svadhin Bharat Vidhik Satjagrah, sukobilo se sa policijom u četvrtak uveče u severnoj državi Utar Pradeš tokom prisilnog iseljavanja sa nezakonito prisvojene vladine zemlje, pri čemu je poginulo 24 ljudi, među kojima i dva policajca, navodi francuska agencija.

Tajanstvena sekta je zauzimala površinu od 109 hektara zemlje od kraja 2014. godine, a taj prostor je bio gotovo potpuno zatvoren za spoljni svet, rekao je glavni policijski inspektor za taj region D.C. Mišra.

- Oni su uspostavili neku vrstu opštine sa ljudima raznih profila. Postepeno su počeli da upravljaju sopstvenom vladom - rekao je Mišra, nakon što je policija zaplenila dokumenta i druge dokaze iz iseljenog kampa.

Foto: AP/Altaf Qadri Foto: AP/Altaf Qadri

Kako je dodao, sekta je osnovala i sud koji je izricao kazne, a postojale su i zatvorske barake u kojima su zatvorenici mučeni.

- Deca od samo osam godina starosti obučavana su za korišćenje oružja - navodi inspektor.

Mišra kaže da je na čelu sekte bio samoproglašeni hinduistički "svetac" čiji je cilj bio da sledbenike privuče svojevrsnom "verskom terorizmu".

- Planirali su i da uskoro uspostave svoju valutu. Nisu uvažavali indijski ustav - rekao je inspektor.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Sledbenici sekte se na društvenim medijima predstavljaju kao politički i socijalni revolucionari, a traže, između ostalog, ukidanje izbora i jeftinije gorivo za sve.

Policiju u indijskom gradu Matura napali su juče članovi sekte koji su bili naoružani automatskim puškama i eksplozivnim napravama.

Načelnik državne policije je danas rekao da je jedan od ključnih lidera sekte, Ram Vrakša Jadav, ubijen tokom sukoba u četvrtak.

Nekoliko video-snimaka objavljenih na Jutjubu prikazuju Jadava kako se zaklinje na vernost heroju borbe za indijsku nezavisnost Subhašu Čandri Boseu i pobunjeničkom pokretu koji je Bose osnovao boreći se protiv britanske kolonijalne vladavine.

- Vođe sakte su svoje sledbenike zavaravale da će doživeti nirvanu i sresti se sa Boseovom inkarnacijom - objašnjava inspektor Mišra.

Bose je nestao u misterioznim okolnostima 1945. godine.

Policija je tokom sukoba u četvrtak uhapsila više od 300 ljudi, ali se veruje da su četvorica glavnih vođa sekte i dalje u bekstvu.

U Indiji postoje stotine poluverskih sekti koje često predvodi harizmatični samoproglašeni "guru", podseća francuska agencija.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA