SRBIJA U STRAHU OD BESNILA: Lisice i šakali se spustili u predgrađa, građani pozvani na OPREZ!

Zasad se ne zna ko je nadležan za uklanjanje ovih predatora, pa se građanima savetuje da budu oprezni i da bolje zaštite domaćinstva. To im jedino preostaje, jer su u pitanju zaštićene životinjske vrste

  • 6

Žitelji brojnih somborskih naselja, ali i oni koji imaju salaše u okolnim selima, gotovo šest meseci strahuju od lisica i šakala.

Zasad se ne zna ko je nadležan za uklanjanje ovih životinja, pa se građanima savetuje da budu oprezni i da bolje zaštite domaćinstva.

Po rečima Stevana N. koji poseduje imanje na Subotičkom putu, ove životinje se ničeg ne boje, ni ljudi ni pasa, a niko im  ne sme ništa.

- Znate već kako je na našim salašima u ovo doba godine. Žito je iždžikljalo, a travu ne stižemo da pokosimo koliko brzo raste. Idealno za lisice da se nakote svuda naokolo. Pre neki dan mi je odnelo ćurku i ćuriće iz gnezda, a komšijama je jedna upala u kokošinjac i poklala svu živinu. Mojoj rođaki su podavile zečeve. Leto je, a niko ne sme guske da pusti da se šetaju po dvorištu - jada se Stevan.

Foto: AP Foto: AP

- Što je najgore od svega, ne smemo im ništa, jer su zaštićena vrsta, pa nije dozvoljeno pucati na njih. Ne smem dete da pustim samo na ulicu, da ga ne bi ujela besna lisica ili neki ker kojeg je zarazila - kaže on i dodaje da je u ovim krajevima nedavno viđen i šakal.

Stanovnike najviše brine to što niko ne zna ko i kako može da reaguje u ovakvim situacijama. Naime, za pojavu lisica i šakala u gradskoj zoni nije nadležna veterinarska inspekcija, a lovna inspekcija bi mogla da reaguje samo u lovnim područjima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dada

    7. jun 2016 | 14:56

    Opste poznato, u Srbiji niko ni za sta nije nadlezan! A da je jedna lisica vrednija od tolike zivine i ne daj boze nekog coveka je potpuno van pameti!!!

  • Sasa

    7. jun 2016 | 18:27

    To samo kod nas ima.Postali smo jedna ekoloska drzava.npr.za zmije se vise ne prska. Navodno taj otrov je stetan za prirodu,a sto je zemlja radioaktivna to nema veze.Stetocine ne smeju da se ubijaju,ali zato covek i mozes.Jadni normalni ljudi..oni su najugrozenija vrsta

  • Ciki

    7. jun 2016 | 22:19

    Zalicete za Titom, 'ocete!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA