≫ 

OPREZ, BANKE POOŠTRILE KRITERIJUME: Zbog minusa nema ČEKOVA!

Posledice kod ulaska u minus su prilično visoka kamata koja iznosi mesečno čak i do 5,8 odsto (70 odsto godišnje) i zabrana uzimanja novih čekova tokom 30 dana

  • 1

Jedan od popularnijih načina plaćanja - ček, kao sredstvo kojim možete kupiti nešto i kada nemate gotovine kod sebe, a da na to nemate nikakvu kamatu, neće od sada biti tako lako dostupno. Tačnije, da bi ga dobili, građani će morati da budu uredni klijenti, odnosno, ne smeju da uđu u dozvoljeni minus.

Srbi preživljavaju zahvaljujući čekovima!

Banke su masovno počele da kažnjavaju svoje klijente ako zbog čekova uđu u nedozvoljeni minus. Posledice kod ulaska u minus su prilično visoka kamata koja iznosi mesečno čak i do 5,8 odsto (70 odsto godišnje) i zabrana uzimanje novih čekova tokom 30 dana. Embargo na čekove važi svakako, bez obzira na sredstva na računu.

Kako da izađete iz bankarskog lavirinta punog novčanika

- Bankama je ulazak u nedozvoljeni minus signal da je klijent u ozbiljnom finanijskom problemu, a to nikome nije u interesu. Embargom na čekove praktično ih podsećaju da "neuredni" klijenti moraju da snose posledice - kažu u jednoj banci za "Blic".

Foto-ilustracija: Profimedia, Milena Đorđević Foto-ilustracija: Profimedia, Milena Đorđević

Građani mahom ulaze u nedozvoljeni minus baš zbog čekova, bilo zato što se previše opuste kod odloženog plaćanja, pa nemaju najbolji uvid kad šta dospevana naplatu, bilo zato što zaborave da im ček dospeva na naplatu krajem meseca, kada je veći deo sredstava sa računa već skinut. Zato u bankama savetuju da čekove puštate početkom meseca kada je račun u zelenom.

Srbima ne daju ni da bankrotiraju

Prema najnovijim podacima NBS, kamate na dozvoljeni minus su od 19,2 do 37,3 odsto, dok su se prethodne godine kretale od 19,2 do 37,8 odsto. Dozvoljeni minus od 40.000 dinara tako može koštati od 7.700 dinara godišnje do čak 14.924 dinara.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA