ONESVESTIO BAKU CEPANICOM, SILOVAO JE, PA UBIO: Stručnjaci otkrivaju - ko su LJUDI KOJI NAPASTVUJU STARICE U SRBIJI!

Vest o napadu nemoćne žene prošlog petka, u okolini Kragujevca, podsetio je mnoge na monstruozni niz silovanja starih žena pre 11 godina

  • 11

Vest da je Šumadinac star 21 godinu osumnjičen za silovanje gluvoneme komšinice od 60 godina, zgadila je, razljutila, ali i zbunila Srbiju. Bilo koje silovanje je užasan zločin, ali javnost dodatno sablažnjava razlog zbog koga mladi muškarci napadaju žene koje mogu da im budu bake, često bolesne i nemoćne.

SILOVAO GLUVONEMU STARICU: Srpska policija uhapsila napadača (21), koji je žrtvu poznavao od detinjstva!

Stručnjaci kažu da napadači najčešće nisu duševno obolele osobe i da je predrasuda da oni imaju pojačan seksualni nagon. Dok jedna istraživanja govore da je više od pola silovatelja u momentu nedela bilo pijano, drugi negiraju značajan uticaj alkohola. U izveštajima novinara na temu silovanja starica, često promiču redovi da je napadač kao dete bio zlostavljan, a u nekim tekstovima i da su ga zlostavljale majka ili baka.

Vest o napadu nemoćne žene prošlog petka, u okolini Kragujevca, podsetio je mnoge na monstruozni niz silovanja starih žena pre 11 godina. Napadač Lj.M. imao je tada 47 godina. Osuđen je 2007. nepravosnažno na 15 godina zatvora zbog silovanja četiri starice, nakon čega su dve umrle. Lj.M. je tokom juna, jula i avgusta 2005. upadao u kuće starica, često pijan, i napadao ih držeći im šaku na ustima da ne bi vrištale. Napadač je bio oženjen, otac dvoje dece, a radio je kao nadničar. Osuđivan je 13 puta zbog krađa.

- Tokom napada na žene najčešće je bio pod dejstvom alkohola što je izazvalo promenjeno stanje svesti. Prema mišljenju veštaka psihijatra, njegovu nasilničku seksualnu sklonost ka starim ženama uslovile su posledice razvojnog puta u detinjstvu, i odnosa sa bakom, rečeno je tokom suđenja.

 PENZIONER I SIN POLICAJKE SILOVALI KONOBARICU: Slagali da je voze kući, pa je napastvovali u restoranu

Siledžija je u junu 2005. u stanu u Kragujevcu napao K.N. iskoristivši trenutak kada je starica ustala da mu sipa rakiju. Zatim je u selu kraj Paraćina napao staricu M.O., silovao je naneo joj više povreda. Baka je zbog lošeg zdravstvenog stanja i stresa preminula. Silovatelj je krajem jula 2005. u Čačku silovao i M.R., koja je umrla od gušenja jer joj je držao ruku na ustima. U selu kod Čačka polovinom avgusta od siledžije se spasla A.M. koja je uspela da iskoči kroz prozor sa visine od tri metra, te je polomila ruku.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Na pitanje - zbog čega neki napadači biraju mnogo starije žrtve, forenzički psihijatri kažu da je razlog to što silovatelji računaju da će se starice slabije braniti, a napadači često nastupaju pijani. U manjem broju slučajeva, perverzno ih privlače stare žene. Obično su to muškarci koji su u životu vrlo rano i vrlo duboko razvili bolesne odnose prema majci ili nekoj drugoj značajnoj ženi u ranom detinjstvu. Razlozi mogu biti i nesigurnost u svoj seksualni identitet i impotencija. Takav muškarac oseća se znatno sigurnije i nadmoćnije nad krhkom, mnogo starijom ženom, stav je psihijatara. U nekoliko slučava u poslednjih 10 godina, mediji su izveštavali da su silovatelje koji su napadali i po nekoliko starica odgajale njihove bake.

 HOROR U KRAGUJEVCU: Devojčicu (12) stric terao na seks, roditelji joj nisu verovali!

Apelacioni sud u Kragujevcu osudio je pre samo tri dana, na četiri godine zatvora, Živadina Ž. (21) iz sela kod Jagodine, okrivljenog da je novembra 2014. godine silovao D. I. (76) iz istog sela.

- Ujedao ju je i tukao, udarao rukama po glavi i stavljao joj ćebe na lice. Dva sata se iživljavao na sve moguće načine, rečeno je tokom suđenja, dok su meštani iz sela gde su napadač i žrtva živeli, svedočili da je silovatelja kao dečaka psihički i fizički zlostavljao otac, a mnogi tvrde i baba.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Kad je lane uhapšen Milovan M. (36) iz okoline Svrljiga, zbog ubistva M.J. (82) javnost je saznala da je isti čovek 15 godina ranije, u 21. godini, ubio i komšinicu Lj. N. (66). Nesrećnu ženu uvukao je u njenu kuću, onesvestio cepanicom, obljubio, pa usmrtio sa više udaraca nožem. Osuđen je na 15 godina zatvora, ali je izašao na slobodu nakon 12. Onda je ponovo ubio.

- Pravio je probleme od detinjstva, nema kuće u koju nije ušao i krao. Otac ga je svirepo kažnjavao, jednom ga vezao za kapiju. Ipak, najstrašnije je to što ga je baba odgajila, a on je ceo život silovao i ubijao starice, rekao je tada komšija ubice i silovatelja.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

U policiji kažu da starije žene žrtve silovanja najčešće one koje žive same, u komšiluku ili u usamljenim domaćinstvima van naselja. Često je silovatelj bio ranije u njihovoj kući i ulazi na poverenje. U nizu slučajeva, napadač dolazi da bi opljačkao staru ženu, a onda je fizički napada i siluje. Jedno od najbrutalnijih zločina nad starim ženama desilo se 2014. godine kada su dva mladića od 18 i 19 godina mučili, silovali i brutalno ubili nepokretnu A.A. (88) u Novom Bečeju. Opis zlostavljanja bi stvorio mučninu i kod onih sa jakim želucem.

- Ubijene i silovane su zato što su stare i nemoćne, same i bespomoćne, što mogu jednostavno i lako da budu mučene i ubijene… nisu imale ni teoretske šanse da se suprotstave nasilnicima, da im uzvrate, da beže, dozivaju pomoć, prijavljuju, pokreću postupke - navedeno je u publikaciji "Mediji u Srbiji 2014 o rodno zasnovanom nasilju".

(M. Raca)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA