POSTAJE JOŠ OZBILJNIJE: Evo koliko ZAISTA smete da pijete alkohol kad vozite

Zakon nije menjan, već je, navodno, nezvanično stigao nalog da Član 187. Zakona o bezbednosti saobraćaja počne striktno da se primenjuje, a u njemu piše da vozač pod dejstvom alkohola ne sme da vozi. Isti Član kaže da je osoba pod dejstvom alkohola ukoliko u krvi ima više od 0,3 promila alkohola

  • 9

Kombinacija alkohola i vožnje se i do sada kažnjavala u saobraćaju, ali situacija je nedavno postala još ozbiljnija.

U ČAČKU I SREMSKOJ MITROVICI NAJOPASNIJE: Čak 287.000 Srba uhvaćeno PIJANO ZA VOLANOM!

Do sada je bila praksa da, ako vas policija uhvati sa 0,3 do 0,5 promila alkohola u krvi, dobijete kaznu i nastavite svojim putem. Međutim, od sada vam više neće biti dozvoljeno ni da nastavite vožnju.

Za volan će smeti da sedne samo drugi trezan vozač. U suprotnom moraćete da ostavite auto na licu mesta i nastavite put taksijem, ili autobusom ili da odspavate dok nivo alkohola ne padne ispod 0,3 promila.

Zakon nije menjan, već je, navodno, nezvanično stigao nalog da Član 187. Zakona o bezbednosti saobraćaja počne striktno da se primenjuje, a u njemu piše da vozač pod dejstvom alkohola ne sme da vozi. Isti Član kaže da je osoba pod dejstvom alkohola ukoliko u krvi ima više od 0,3 promila alkohola.

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

OVO SIGURNO NE ZNATE: I zbog toga možete da završite u ZATVORU 30 dana! (FOTO)

Čak i jedno klasično pivo (0,5 l), naročito na prazan stomak, može da vas dovede do 0,4 promila alkohola, ali to zavisi od sledećih faktora:

a) prazan ili pun stomak - ako se pije na prazan stomak, nivo alkohola u krvi će naglo skočiti, dok će se na pun stomak podizati lagano i do nižeg nivoa

b) naviknutost na alkohol - što više pijete, jetra će brže da ga prerađuje

c) brzina konzumiranja - što brže pijete, veću koncentraciju ćete postići u kraćem periodu

d) vrsta pića - čak ni svako pivo nema isti procenat alkohola. Na primer, Zaječarsko ima 4,5%, Apatinsko 4,7%, Lav 5,0%, Nikšićko tamno 6,2%...

e) vreme proteklo od konzumiranja poslednjeg pića do merenja

f) pol - muškarci bolje podnose alkohol od žena (i brže ga prerađuju)

g) težina - osobe sitnije konstitucije teže podnose alkohol

Postoje neka uopštena pravila koja govore koliko ćete imati promila alkohola u krvi nakon nekoliko čašica žestine, piva ili vina, ali se pokazalo da su u praksi rezultati često neočekivani.

(Telegraf.rs/polovniautomobili.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dr. za rock and roll

    10. jun 2016 | 23:45

    Ma dajte smqnjite na 0,2!!! Sta smo mi bolji od svedjana ginemo dnevno u saobracaju kao oni za pola godine.... Nema tolerancije alkohola u krvi kod balkanaca-- najgori su vozaci.!!!! Ne zbog talenta i znanja vec zbog ne postovanja saobracajnih pravila. Jedina smo zemlja u svetu gde autobus i kamion prestizu automobile na dve pune linije--!!!! Uzas!!

  • stvarno?

    10. jun 2016 | 23:38

    Nikad ne pijem dok vozi. Parkiram svratim i popijem pa nastavim

  • posmatrač

    11. jun 2016 | 09:48

    osim uzimanja para šta se to promenilo u saobraćaju sa donošenjem novih zakona,duplo je više udesa,mrtvuh,štete i svakim danom raste broj.znači cilj je bio da se uzmu pare,jer je evidentno da se uvećao broj udesa.neka saobraćajna policija kaže u čemu je problem to je njin posao,al šta vredi kada je sve cenzurisano.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA