STRAVIČNI PODACI: Sve više dece iz Bosne se bori za Islamsku državu

Od svih država Balkana, najviše boraca u redovima ISIS-a čine muslimani iz BiH

  • 12

Više od 80 dece iz BiH nalazi se na teritoriji pod kontrolom Islamske države u Iraku i Siriji, pokazuje istraživanje neprofitabilne organizacije "Atlantska inicijativa".

DŽIHADISTA UBIO ROĐENOG BRATA: Stavio mu crni povez na oči, a onda pucao u glavu (VIDEO)

U studiji, u koju je uvid imala agencija Rojters, upozorava se da su ova deca potencijalne "vremenske bombe" koje bi mogle da predstavljaju veliki bezbednosni rizik nakon povratka u BiH. Od svih država Balkana, najviše boraca u redovima ISIS-a čine muslimani iz BiH.

Prema podacima u istraživanju, broj odraslih boraca kojih je do kraja 2015. godine u Siriji bilo 188, sada je opao na 91 jer se 47 vratilo u BiH, a 50 je poginulo u borbama.

- Do polovine aprila, nešto manje od polovine državljana BiH u Siriji činili su vojno sposobni muškarci, dok su tamo 52 žene i 80 dece. Pojedina deca, koja su u region otišla sa porodicama, pridružila su se borbenim jedinicama ISIS-a - ističe se u istraživanju.

Prema izjavama očevidaca i podacima sa društvenih medija, dečaci od 13 ili 14 godina prolaze vojnu obuku, nakon čega odlaze u borbene jedinice.

- Najmanje jedan maloletnik iz BiH poginuo je u borbenim redovima ISIS-a - napominje se u istraživanju u kojem se pozivaju vlasti BiH da spreče odvođenje dece u zone sukoba.

Jedan od autora istraživanja Vlado Azinović rekao je da jedna kompletna generacija dece odrasta na borbenoj liniji ili neposrednoj blizini borbi.

- Oni su za bilo koju zemlju u koju dođu potencijalne vremenske bombe - kaže Azinović.

(Telegraf.rs)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Blickrig

    14. jun 2016 | 20:44

    Putujte u pakao i srecan put

  • Muhamed - Zenica

    14. jun 2016 | 18:04

    Ovo je najvece zlo sto nam se moglo dogoditi ! Ove porodice sto migriraju u Siriju, u 95% slucajeva otac te porodice je porijeklom Arapin, ozenjen Bosankom. Da su nase vlasti ozbiljne, automatski bi stavile sve ove psihopate na crnu listu i obavjestila bi i susjedne zemlje o njihovom moguccem povratku, tako da ih granicne vlasti mogu hapsiti. Medjutim, kod nas je sve naopako i boze sacuvaj ! Ovo ce se svima nama u regionu obiti o glavu, a cak i Evropi !

  • majka

    14. jun 2016 | 12:40

    i u beogradu ima a mup ne reaguje

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA