ON JE OZLOGLAŠENI ZATVORENIK, STRAH I TREPET U ENGLESKOJ: Evo šta je napravio u zatvoru za 40 godina (FOTO)

Slike zatvorenika, koji služi doživotnu kaznu zatvora zbog pljačke i otmice, a postao je poznat protestima na krovu zatvora, prodate su na raznim aukcijama

  • 1

Čarls Salvador Bronson, poznatiji kao najnasilniji britanski zatvorenik, proveo je 40 godina u zatvoru. Boravak iza rešetaka je imao uticaj na njega i njegove hobije, pa je počeo da se bavi umetnošću.

HITLER BI ZARADIO MILIONE KAO SLIKAR: Crteži cveća i bajkovitih dvoraca su prodati za 400.000 evra! (FOTO)

On je zatvoren 1974. godine zbog oružane pljačke, učestvovanja u incidentu, kao i držanju taoca u zatvoru, što je dovelo do dodatne kazne. Na kraju, on je dobio doživotnu kaznu 2000. godine.

Njegova bivša verenica i sekretar Fondacije umetnosti Čarlsa Salvadora je istakla da je umetnost jedna stvar po kojoj želi da ga pamte.

Od sredine devedesetih godina Salvador, koji je zatvoren 22 sata dnevno, stvorio je hiljade slika, karikatura i crteža. Među glavnim motivima su ograničenja i nadzorne kamere kao motiv krilatih injekcija koje ukazuju na bolnice u kojima je ranije boravio.

- Morate da shvatite da su njegova umetnička dela priča o njegovom vremenu. Mnogi ljudi misle da je zastrašujuće ono što se krije u njegovoj glavi. On može da crta samo ono što vidi i zna i ono što se nalazi oko njega u poslednjih 40 godina - rekao je Džejms Elpik, osnivač i kustos andergraund organizacije Gerla Zoo, koji je predstavljao Salvadarov rad poslednjih nekoliko godina.

On je istakao da se ne radi samo o pejzažima ludila, nego da je na crtežima prikazano cveće, ajkule, ptice, mede i snovi, pijuckanje koktela na pustom ostrvu, što ukazuje na njegovu želju da pobegne i proba slobodu. Mnogi stručnjaci su njegovu umetnost videli kao rezultat uspešne rehabilitacije.

- Čarli je preživeo veliki deo toga što je nacrtao, što tim delima daje kredibilitet i poštovanje - rekao je Elpik.

Oko 366.000 je Salvador dao u humanitarne svrhe od prodaje svojih umetničkih dela. Slike zatvorenika - koji služi doživotnu kaznu zatvora zbog pljačke i otmice, a postao je poznat protestima na krovu zatvora, prodate su u okviru aukcije predmeta londonskog gangstera Ronija Kreja, koji je preminuo 1995. godine.

Bronsonova “Čudesna impresija” (Fantasy impression), na kojoj je brkati zatvorenik prikazan kako se izležava na plaži, prodata je za 1.000 funti (1.250 evra), dok su jedan autoportret i platno “Brodmur azil za ludake” (Broadmoor Lunatic Asylum) odneti za po 950 funti. “Impresija Bedlam”, strip o psihijatrijskoj bolnici u čijem tekstu se mogu pročitati rečenice “rođen lud” i “bolesna kopilad su samo ljudi”, dostigao je cenu od 680 funti.

Predstavnik aukcijske kuće, koja je organizovala licitaciju, nije otkrio identitet kupaca, ali je naveo da je Bronson tražio od Krejeve supruge Kejt da i njegove radove stavi na prodaju kako bi se iskupio što je “nasekirao mamu” kada se potukao sa 12 zatvorskih čuvara.

(Telegraf.rs/ Izvor: cnn.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aleee

    16. jun 2016 | 15:13

    pogledajte film ‚‚bronson‚‚ priča o ovom čoveku,fenomenalan je,a i odličan glumac ga glumi - Tom Hardy

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA