≫ 

SPORNO PITANJE BROJ 11: Četiri roditelja optužuju školu da su nastavnici pomagali nekim đacima na prijemnom

- Uporan sam da se stvar raščisti jer ne znam kako sada da joj očuvam motivaciju, kada je na tom prijemnom videla da rad i poštenje možda ništa ne vrede - kaže Slobodan Jovanović

  • 15

Slobodan Jovanović iz Paraćina, čija je ćerka polagala prijemni ispit za upis u matematičko odeljenje za obdarene učenike Prve kragujevačke gimnazije, prijavio je Ministarstvu prosvete da su nastavnici tokom prijemnog pomagali određenim đacima. Slične žalbe stigle su od još tri roditelja čija su deca polagala isti prijemni i to su jedine četiri ovakve prijave u Kragujevcu.

OVO JE GENERACIJA GIMNAZIJE ZA PRIMER: Zarađuju novac za vršnjake koji nemaju da plate ekskurziju (FOTO)

U Školskoj upravi kažu da su uzeli izjave od svih nastavnika koji su prisustvovali prijemnom ispitu i prosledili ih Republičkoj upisnoj komisiji. U Prvoj kragujevačkoj gimnaziji negiraju da je bilo bilo kakvih propusta, i kažu da je nezadovoljstvo moguće uvek kada je ovako velika konkurencija.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Ditman u Paraćinu: Nemačke kompanije investirale 1,8 milijardi evra u Srbiju

Jovanović kaže da mu je ćerka odmah nakon prijemnog ispita, održanog četvrtog juna u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji, rekla da su dežurni nastavnici pomagali biranim đacima.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

SOFIJA IVANOVIĆ JE DOKAZ DA STVARNO NIKAD NIJE KASNO: U 80. godini uradila nešto o čemu drugi MAŠTAJU! (FOTO)

- Rekla mi je da je dežurna profesorka tolerisala došaptavanje đaka. U toku njenog dežurstva ušla je druga dežurna osoba i ona je mnogim učenicima prilazila i pomagala u rešavanju zadataka. Prema rečima moje ćerke, u jednom trenutku više đaka su tu drugu dežurnu glasno pitali kako da reše 11. zadatak. Rekla im je da će se vratiti, samo da proveri rešenje. Prvu profesorku zamenila je treća osoba, koja takođe nije opomenula decu zbog došaptavanja. Onda se vratila profesorka “broj dva” i nastavila da pomaže nekoj deci, rekla mi je ćerka. Moje dete bilo je u šoku - priča Slobodan Jovanović.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

On priznaje da je žalbama i prijavama praktično “zatrpao” i gimnaziju, kragujevačku školsku upravu, Ministarstvo prosvete. Razlog nije samo to što je njegovo dete ostalo “ispod crte”.

- Primaju 20 đaka, a moja ćerka je 24. od 36 dece koja su polagala. Nije stvar u tome što ona nije primljena, nego u tome šta je videla na prvom ozbiljnom koraku u životu. Moja ćerka je bila đak generacije u Osnovnoj školi "Momčilo Popović Ozren" u Paraćinu, učesnik svih republičkih takmičenja iz matematike i fizike - kaže otac budućeg srednjoškolca, i dodaje:

Dete je kome nikada nisam morao da kažem da treba da uči, koliko da uči, nisam je čak podsticao ni da ide na takmičenja.Sve što je uradila je rezultat njenog rada i njene motivacije. Uporan sam da se stvar raščisti jer ne znam kako sada da joj očuvam motivaciju, kada je na tom prijemnom videla da rad i poštenje možda ništa ne vrede.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

U kragujevačkoj Školskoj upravi kažu da su dobili prijave roditelja koje se odnose na isti prijemni u istoj školi. Prijemni ispiti za srednje škole u Srbiji održavaju se samo za specijalna odeljenja za talentovane učenike i umetničke smerove. U Kragujevcu su prijemni ispiti organizovani u četiri škole, a primedbi je bilo samo na ispit u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji, na pomenutom smeru za obdarene matematičare. Goran Joksimović, načelnik Školske uprave Kragujevac kaže da je Okružna upisna komisija obavila svoj deo posla.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Odluku o tome da li je bilo nepravilnosti ili ne, donosi Republička upisna komisija. Ono što je u našoj nadležnosti, mi smo i učinili, sakupili smo pisane izjave svih učesnika na ispitu- direktorke, dežurnih nastavnika i kolege dežurnog prosvetnog savetnika. Sve je prosleđeno Republičkoj upisnoj komisiji koja treba da da krajnje mišljenje - kaže Joksimović.

Slavica Marković, direktor Prve kragujevačke gimnazije, kaže da odgovorno tvrdi da nije bilo nikakvih propusta.

- Nezadovoljstvo pojedinih učenika i roditelja postignutim rezultatima ne mora da znači i neregularnost ispita. Nadležni su upoznati sa tim prijavama i do danas Republička upisna komisija nije došla do zaključka da je bilo neregularnosti. Kada imate ovoliko učenika koji konkurišu nezadovoljstvo je moguće - objašnjava Slavica Marković i nastavlja:

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Za odeljenje obdarenih matematičke gimnazije za 20 mesta konkurisalo je 36 đaka, a za odeljenje obdarenih računarske gimnazije za 20 mesta konkurisalo je 64 đaka. Mi smo sve vreme održavanja ispita imali nadzor iz Školske uprave, testove smo podelili ja i prosvetni savetnik, a niko od nas nije imao uvid u zadatke do kraja prijemnog, što znači da niko nije znao ni rešenja tih zadataka.

JURI PO GRADU 50 NA SAT, A NE TROŠI BENZIN! Upoznajte MARKA (23), legendu Paraćina! (FOTO)

Ona kaže da su se roditelji školi žalili da su deca prepisivala, da su im navodno pomagali nastavnici, ali i da su neki tokom prijemnog ispita koristili mobilne telefone.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Republička upisna komisija Ministarstava prosvete do sada se nije oglasila, odnosno nije odlučila da je bilo nepravilnosti na upisu. To za decu i roditelje koji su slučaj prijavili znači da promena na rang listi nema, ali da će sve biti jasno tek trećeg jula, kada bude objavljena konačna rang lista.

(Marija Raca)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Matea

    17. jun 2016 | 16:43

    To je redovna praksa ne samo u toj školi.

  • emily

    17. jun 2016 | 17:26

    Ocene ne moraju biti merilo znanja.U moje vreme se polagao prijemni u svim skolama i nekoliko mojih drugova koji su bili odlicni djaci nisu polozili a ja sam bila vrlo dobra i polozila sam .

  • Mo

    17. jun 2016 | 17:24

    Dragi tata, Pitanje ključno je da li je vaše dete spremilo i dobro odradilo prijemni. Jer i da se ponovi prijemni i da niko nikom ne pomogne,ako ga nije spremila,đžaba. Bavite se za vas nebitnim stvarima.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA