≫ 

KAKO SU KINEZI PRENELI VEST O POSETI SRBIJI: I na Facebooku išao uživo susret Si Đinpinga i Tomislava Nikolića (VIDEO)

Predsednik Kine Si Ðinping poručio je danas u Beogradu da je uveren da će njegova poseta Srbiji biti uspešna i otvoriti novu istorijsku stranu razvoja odnosa između Kine i Srbije

  • 58

Predsednik Kine Si Ðinping stigao je danas u trodnevnu posetu Srbiji, tokom koje će se sastati sa državnim vrhom naše zemlje. Kineski mediji su, takođe, preneli vest o susretu svog predsednika sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem. Ovo je prva poseta kineskog predsednika našoj zemlji posle više od 30 godina.

ISTORIJSKA POSETA KINESKOG PREDSEDNIKA: Si Đinpinga dočekali sa pogačom, a onda se on obratio na SRPSKOM! (FOTO)

China Xinhua News je na svojoj stranici na Fejsbuku objavila izjavu predsednika Nikolića. Inače, ova stranica ima više od 6,4 miliona lajkova.

Kineska nacionalna televizija direktno je prenosila doček predsednika Si Đinpinga u Beogradu, a na naslovnoj strani sajta većina vesti posvećena je srpsko-kineskim odnosima.

Đinping je poručio danas u Beogradu da je uveren da će njegova poseta Srbiji biti uspešna i otvoriti novu istorijsku stranu razvoja odnosa između Kine i Srbije. 

- Očekujem da razmenim mišljenja sa liderima Srbije o bilateralnim odnosima kao i o drugim pitanjima od zajedničkog interesa i s njima zajedno isplaniram budući razvoj naših bilateralnih odnosa - poručio je predsednik Kine u govoru na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla", po dolasku u trodnevnu posetu Srbiji, čija je pisana verzija dostavljena Tanjugu.

Kineska strana je, kako je istakao, spremna da zajedno sa srpskom, koristeći dobar trend, podiže nivo bilateralnih odnosa i praktičnu saradnju na još viši nivo i time otvori novu situaciju uzajamne koristi saradnje, zajedničke pobede i zajedničkog razvoja.

Si je izrazio zadovoljstvo zbog zvanične posete, kako je naveo, "lepoj Republici Srbiji" na poziv predsednika Tomislava Nikolića i preneo najsrdačniji pozdrav i najlepše želje vladi i narodu Srbije, u ime vlade i naroda Kine.

On je naveo da je tradicionalno prijateljstvo između Kine i Srbije, kao i njhovih naroda, izdržalo istorijska iskušenja turbulentnih promena na međunarodnoj i domaćoj sceni i da "beleži novi sjaj iz stare tradicije".

Foto: Tanjug/Vlade Srbija/Slobodan Miljević Foto: Tanjug/Vlade Srbija/Slobodan Miljević

Prema njegovim rečima, bilateralni odnosi Srbije i Kine su poslednjih godina, naročito od 2009. godine kad je uspostavljeno strateško partnerstvo između dve strane, "koračali brzom trakom razvoja".

- Međusobna politička poverenja dve zemelje su učvršćuju, a saradnja u oblasti energetike, izgradnje saobraćajnih infrastruktura i poljoprivrede beleže nove sjajne tačke, dok je kulturna razmena dinamična, a razmena ljudi sve intenzivnija - rekao je Si.

Si je rekao i da Srbija i Kina održavaju komunikaciju i koordinacju u vezi sa međunarodnim i regionalnim pitanjima i dobro sarađuju u okviru uspostavljanja veza i saradnje izmejdu Kine i centralne i istočne Evrope.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs/ Tanjug/ Izvor: China Xinhua News)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jeca

    17. jun 2016 | 18:56

    Kinezi su oduvek bili uz Srbiju.

  • Vera

    17. jun 2016 | 18:43

    Svaka cast, ovo je ogroman uspeh nase diplomatije, nismo bili u boljoj poziciji od raspada zemlje. Sve cestitke nasoj delegaciji, kao i kineskim zvanicnicima i predsedniku. Sjajno za Srbiju.

  • Marijana

    17. jun 2016 | 18:56

    Jako smo pocastvovani zbog direktnog prenosa dolaska predsednika u Srbiji,na malim ekranima u Kini.Nadamo se dobroj saradnji.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA