≫ 

ISTORIJSKA POSETA KINESKOG PREDSEDNIKA: Si Đinpinga dočekali sa pogačom, a onda se on obratio na SRPSKOM! (FOTO)

Prvog dana posete predsednik Srbije Tomislav Nikolić i predsednik Kine će položiti kamen temeljac za izgradnju Kineskog kulturnog centra. Na Telegrafu možete uživo pratiti iz minuta u minut ovu istorijsku posetu

Kineski predsednik Si Đinping sleteo je danas u 13.40 časova na aerodrom Nikola Tesla u Beogradu gde je došao u zvaničnu trodnevnu posetu. Na aerodromu ga je dočekao državni vrh Srbije. Avion kineskog predsednika su u vazdušnom prostoru Srbije dočekala tri aviona ratnog vazduhoplovstva.

PREDSEDNIK KINE U TRODNEVNOJ POSETI SRBIJI: Donosi velike investicije, potpisuje se više od 20 sporazuma!

Po izlasku iz aviona Si Đinping i njegova supruga pozdravili su se sa predsednikom države i njegovom suprugom, a Nikolić je potom po protokolu, gostu predstavio premijera i predsednicu Skupštine Srbije. Delegaciju od 200 ljudi čine funkcioneri i službenici različitih nivoa vlasti u Kini i planirano da tokom posete održe sastanake sa srpskim kolegama iz gotovo svih ministarstava u Vladi Srbije.

17: 20 SI ĐINPING I TOMISLAV NIKOLIĆ STIGLI NA KALEMEGDAN

Predsednici i delegacije koje ih prate će uživati  u tridesetominutnoj šetnji  Kalemegdanskom tvrđavom. Gostima iz Kine predstavljen je deo srpske istorije i pokazana tvrđava. Si i Nikolić su Kalemegdanom prošetali u društvu supruga, članova delegacija i novinarskih ekipa, a srpsku istoriju im je prezentovao Relja Seratić iz Beogradske tvrđave.

16:36 PREDSEDNICI SRBIJE I KINE POLOŽILI VENCE STRADALIMA U NATO BOMBARDOVANJU

Predsednici Kine i Srbije Si Ðinping i Tomislav Nikolić položili su danas vence na spomenik nastradalim službenicima ambasade Kine u NATO bombardovanju 1999. godine. Si i Nikolić će potom na toj lokaciji u Ulici Trešnjinog cveta položiti kamen temeljac za izgradnju Kineskog kulturnog centra, otkriti spomenik Konfučiju, kao i tablu novoimenovane Konfučijeve ulice i Trga prijateljstva Srbije i Kine.

Foto: Tanjug/Tanja Valič Foto: Tanjug/Tanja Valič

Cveće, odnosno hrizanteme u beloj boji, boji žalosti u Kini, položile su i njihove supruge, predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, ministri u vladi, guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković i članovi kineske delegacije.

Poštu stradalim službenicima kineske ambasade odali su i gradonačelnik Beograda Siniša Mali, ambasador Kine u Beogradu Li Mančang, savetnici predsednika Srbije Stanislava Pak, Jasmina Mitrović Marić. Tom prilikom su intonirane himne dve zemlje "Bože pravde" i "Marš dobrovoljaca".

U NATO bombardovanju 7. maja poginulo je troje službenika kineske ambasade, a više njih je povređeno.

Foto: Tanjug/Tanja Valič Foto: Tanjug/Tanja Valič

16:04 KINESKA TELEVIZIJA OBJAVLJENI PRILOZI O ODNOSIMA DVEJU ZEMALJA

Na kineskoj internet televiziji ČTV objavljeni su prilozi o odnosima dve zemlje, razgovor sa ambasadorom Kine u Srbiji Li Mančangom, kao i prilog o reditelju i glumcu Ljubiši Samardziću. Na kineskoj internet televiziji ČTV objavljeni su prilozi o odnosima dve zemlje, razgovor sa ambasadorom Kine u Srbiji Li Mančangom, kao i prilog o reditelju i glumcu Ljubiši Samardziću.

16:02 PREDSEDNIK NIKOLIĆ O ODNOSU DVE ZEMLJE U TEŠKIM VREMENIMA

Predsednik Republike Tomislav Nikolić dočekao je danas velikog prijatelja Srbije kineskog predsednika Si Ðinpinga istakavši da prijateljstvo Srbije i Kine neprekidno traje već decenijama i da, kada je Kini bilo teško, među retkima koji je nisu napuštali bila je naša zemlja.

Foto: Tanjug/Tanja Valič Foto: Tanjug/Tanja Valič

- Sada, kada se Srbija reformiše i oporavlja svoju ekonomiju, Kina joj jasno i nedvosmisleno pruža ruku prijateljstva. Srbija to izuzetno ceni i tu ruku prijateljstva neće zloupotrebiti. Nama nisu potrebne nikakve posebne privilegije, već samo mogućnost da sopstvenim trudom i radom, uz pomoć prijatelja iz Kine i iz celog sveta, uz pomoć investicija naših prijatelja, omogućimo bolji život našim građanima i izgradimo Srbiju kao modernu i uređenu državu, kao što je to i Kina - poručio je Nikolić, a navodi se u saopštenju službe za saradnju s medijima predsednika Srbije.

15:11 I PREDSEDNIK SRBIJE POŽELEO DOBRODOŠLICU 

Foto: Tanjug/Vlade Srbija/Slobodan Miljević Foto: Tanjug/Vlade Srbija/Slobodan Miljević

Mogli ste iz aviona da vidite kako je naša Srbija lepa zemlja, obratio se predsednik Srbije Tomislav Nikolić predsedniku Kine Si Ðinpingu u VIP salonu aerodroma "Nikola Tesla" po dolasku visokog gosta u zvaničnu posetu Srbiji.

- Sa radošću vas dočekujemo. Vreme je izvanredno. Iz aviona ste mogli da vidite kako je naša Srbija lepa zemlja i koliko je zemlje obrađeno, Mi se spremamo za žetvu pšenice - rekao je Nikolić gostu iz Kine.

- Mi ćemo vas provesti kroz Srbiju, ići ćete u Smederevo... - rekao je Nikolić.

15:09 Ovako su Kinezi u Bloku 70 dočekali svog predsednika! (FOTO)

Foto: Tanjug/Vlade Srbija/Slobodan Miljević Foto: Tanjug/Vlade Srbija/Slobodan Miljević

14:59 OTVARA SE NOVA STRANICA ISTORIJE U RAZVOJU ODNOSA IZMEĐU KINE I SRBIJE - celo saopštenje kineskog predsednika Si Đinpinga:

"Zadovoljstvo mi je da učinim državnu posetu lepoj Republici Srbiji, na ljubazni poziv predsednika Nj.E. Tomislava Nikolića. Dozvolite da izrazim najsrdačniji pozdrav i najlepše želje Vladi i narodu Srbije u ime Vlade i naroda Kine. Tradicionalno prijateljstvo između Kine i Srbije, kao i njihovih naroda, izdržalo je istorijska iskušenja turbulentnih promena međunarodnih, kao i domaćih situacija, i beleži novi sjaj iz stare tradicije. Poslednjih godina, naročito od godine 2009. kad je uspostavljeno strateško partnerstvo između naše dve zemlje, bilateralni odnosi Kine i Srbije su kročili u brzu traku razvoja. Međusobno političko poverenje dve zemlje se učvršćuje, a saradnja u oblastima energetike, izgradnje saobraćajnih infrastruktura, poljoprivrede itd. beleži nove sjajne tačke, dok je kulturna razmena dinamična, a građani Srbije i Kine sve intenzivnije putuju u Kinu i Srbiju. Dve strane održavaju komunikaciju i koordinaciju u vezi važnih međunarodnih i regionalnih pitanja, dobro sarađuju u okviru izgradnje projekata „Jedan pojas - jedan put" i saradnje Kine i centralne i istočne Evrope. Kineska strana je spremna da zajedno sa srpskom stranom, koristeći taj dobar trend, podiže nivo bilateralnih odnosa i praktičnu saradnju na još viši nivo i time stvori novu situaciju uzajamno korisne saradnje, zajedničke pobede i zajedničkog razvoja. Očekujem da razmenim mišljenje sa liderima Srbije o bilateralnim odnosima, kao i o drugim pitanjima od zajedničkog interesa i sa njima zajedno isplaniram budući razvoj naših međusobnih odnosa. Uveren sam da će moja poseta biti uspešna i otvoriti novu stranicu istorije u razvoju odnosa između Kine i Srbije", stoji u saopštenju predsednika NR Kine.

Foto: Tanjug/Vlade Srbija/Slobodan Miljević Foto: Tanjug/Vlade Srbija/Slobodan Miljević

14.40 - I U KINI JE ISTORIJSKA POSETA SRBIJI GLAVNA VEST - Kineska nacionalna televizija direktno je prenosila doček predsednika Si Đinpinga u Beogradu, a na naslovnoj strani sajta većina vesti posvećena je srpsko-kineskim odnosima.

KAKO SU KINEZI PRENELI VEST O POSETI SRBIJI: I na Facebooku išao uživo susret Si Đinpinga i Tomislava Nikolića (VIDEO)

14:35 ALEKSANDAR VUČIĆ NA TVITERU POŽELEO DOBRODOŠLICU KINESKOM PREDSEDNIKU

14:28 BLOKIRAN AUTO-PUT,  OČEKUJU SE GUŽVE NA DEDINJU, NA AUTOKOMANDI I U CENTRU GRADA

Auto-put u blizini aerodroma Nikola Tesla potpuno je blokiran zbog posete kineskog predsednika Si Đinpinga. Kolona u pravcu grada, koja je zaustavljena pre skretanja za aerodrom dugačka je gotovo pet kilometara. Smer od grada prema aerodromu takođe je blokiran. Nije poznato koliko dugo će trajati blokada, a trenutno na auto-putu u blizini aerodroma uopšte nema saobraćaja.

Foto: Tanjug/Rade Prelić Foto: Tanjug/Rade Prelić

Takođe, čitaoci javljaju da lovci i helikopteri nadleću aerodrom. Iako se tačna satnica i ruta kojom će prolaziti delegacija predvođena uglednim gostom drže kao stroga tajna, jasno je da će do gužvi ponajviše doći na potezu od aerodroma do Novog Beograda (avion sleteo oko 14 časova), kao i zatim u centru grada i na Dedinju.

Foto: Tanjug/Rade Prelić Foto: Tanjug/Rade Prelić

Između 16 i 17 časova očekuje se da predsednik Đinping položi kamen temeljac za Kineski kulturni centar koji će se nalaziti u Ulici Trešnjinog cveta, na prostoru gde je nekada bila ambasada najmnogoljudnije zemlje na svetu. Obustava saobraćaja očekuje se od Aerodroma "Nikola Tesla" do Bloka 11, a u blizini mesta gde će biti obavljana ceremonija biće zabranjeno i kretanje pešaka.

Prema dostupnom planu posete, Si Đinping bi trebalo predveče da se prošeta Kalemegdanom, te treba očekivati gužve na Gazeli, u Kneza Miloša, kao i ostalim saobraćajnicama koje vode ka Beogradskoj tvrđavi.

Uveče bi trebalo da bude organizovana svečana večera u vili "Mir" na Dedinju, te će opet "na udaru" biti Ulica kneza Miloša, Mostarska petlja, Bulevar vojvode Putnika...

Foto: Tanjug/Vlade Srbija/Slobodan Miljević Foto: Tanjug/Vlade Srbija/Slobodan Miljević

14:08 KINESKI PREDSEDNIK SE ZAHVALIO NA SRPSKOM - Nakon što su probali tradicionalnu srpsku pogaču, gostima su deca uručila cveće. Dok je preuzimao buket iz ruku mališana kineski predsednik je progovorio srpski.

- Hvala tebi - rekao je Si Đinping kad je probao srpsku tradicionalnu pogaču.

13:40 SLETEO AVION - Na aerodromskoj pisti priređen je svečani doček, a uz crveni tepih su dečaci i devojčice u srpskim nošnjama, sa srpskim i kineskim zastavama.

Foto: Tanjug/Vlade Srbija/Slobodan Miljević Foto: Tanjug/Vlade Srbija/Slobodan Miljević

14:00 PROGRAM POSETE KINESKOG PREDSEDNIKA SRBIJI - Prvog dana posete predsednik Srbije Tomislav Nikolić i predsednik Kine će položiti kamen temeljac za izgradnju Kineskog kulturnog centra, otkriti spomenik Konfučiju, kao i tablu novoimenovane Konfučijeve ulice i Trga prijateljstva Srbije i Kine.

Foto: Tanjug/Vlade Srbija/Slobodan Miljević Foto: Tanjug/Vlade Srbija/Slobodan Miljević

PREDSEDNIK KINE U TRODNEVNOJ POSETI SRBIJI: Sastaće se sa državnim vrhom, obićiće Železaru u Smederevu

Tokom boravka planirano je da se kineski predsednik sretne i sa premijerom Aleksandrom Vučićem. I oko Palate Srbije, gde će sutra biti priređen zvaničan doček i gde će biti održani sastanci kineskog predsednika sa srpskim zvaničnicima, raspoređen je veći broj policajaca.

Drugog dana posete biće održan sastanak dvojice predsednika i bilateralni sastanak dveju delegacija, nakon čega će biti potpisani brojni međudržavni sporazumi.

Foto: Tanjug/Vlade Srbija/Slobodan Miljević Foto: Tanjug/Vlade Srbija/Slobodan Miljević

Nikolić će uručiti predsedniku Kine Orden Republike Srbije na velikoj ogrlici, a dvojica predsednika će se potom obratiti medijima.

Nakon ceremonije uručenja ordena, Si će se sastati se sa predsednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem i članovima delegacija, kao i predsednicom Narodne skupštine Srbije Majom Gojković.

Foto: Tanjug/Rade Prelić Foto: Tanjug/Rade Prelić

Trećeg dana posete, Nikolić i Si će obići Železaru Smederevo, gde će im domaćin biti premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Kako je najavljeno iz vlade, Nikolić, Vučić i Li će se obratiti zaposlenima u Železari Smederevo, obići halu Tople valjaonice i menzu u krugu fabrike.

Ovu posetu prate najviše mere bezbednosti, a beogradske ulice će biti povremeno zatvarane, uz zabranu kretanja pešaka sve do prolaska eskorta.

Foto: Tanjug/Rade Prelić Foto: Tanjug/Rade Prelić

Saobraćaj u gradu funkcioniše bez problema, ali je primetan veći broj policajaca, koji su raspoređeni i duž autoputa.

Ovo je prvi put posle 30 godina da u Beograd dolazi šef kineske države, a za gosta iz Pekinga spremaju se najveće državne počasti, ordenje, ali i emotivni pokloni koji će simbolizovati povezanost Kine i Srbije, šiše Alo.rs.

Za izveštavanje o trodnevnoj poseti predsednika Kine Si Đinpinga Beogradu, gde mu je domaćin predsednik Tomislav Nikolić, akreditovano je više od 800 novinara, snimatelja i fotoreportera, rečeno je Tanjugu u Predsedništvu Srbije.

Veliki broj predstavnika medija dolazi iz Kine, ali i drugih zemalja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja

    17. jun 2016 | 14:54

    Svaka mu čast.

  • momazver

    17. jun 2016 | 15:00

    Ma evo zanemeo sam.Kad videh Dragicu, u kompletu.

  • Ana

    17. jun 2016 | 14:54

    Lepo, samo da ga ne budu terali da jede pihitje i pije rakiju....Nadam se da su se naučili protokolu da ne sramote sebe i zemlju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA