≫ 

SPOMENIK Knezu Lazaru u Kosovskoj Mitrovici na VIDOVDAN!

Sednicu SO Severna Mitrovica napustilo je 6 odbornika iz redova albanske i bošnjačke zajednice, dok je preostalih 11 odbornika glasalo "za"

  • 0

Na vanrednoj sednici SO Severna Mitrovica, održanoj danas sa 11 glasova "za" na Vidovdan će u centru Kosovske Mitrovice, u ulici Kralja Petra Prvog na kružnom toku biti otkriven spomenik Knezu Lazaru.

 

Sednici je od ukupno 19 odbornika prisustvovalo 17. Protestujući protiv predloga koji su ocenili kao jednostran i politički motivisan etničkoj bazi odbornici albanske i bošnjačke zajednice su pre glasanja napustili sednicu.

 

DŽEZ FESTIVAL U KOSOVSKOJ MITROVICI JE ZLATA VREDAN: Džeri Mekart došao iz Glazgova zbog Orthodox Celts-a (FOTO)

 

Predlog i obrazloženje predloga odborničke grupe GI Srpska izneo je odbornik Igor Simić, koji je podsetio da je spomenik Knezu Lazaru srušen pre 17 godina, u Gnjilanu 24.jula 1999.godine, kao i to da su opštinske vlasti u Gnjilanu na Vidovdan 2009.godine srušile spomen česmu koja je bila posvećena Lazarovim vitezovima.

 

- Pripala nam je čast i obaveza da ispravimo ovu nepravdu. Da narodu podarimo ono što je prethodno devastirano i da se ovim gestom odužimo precima, knezu Lazaru i njegovim vitezovima koji su svojom smrću platio večnost istorijskog pamćenja - rekao je Simić.

 

Telegraf,rs

Telegraf,rs

 

On je dodao da je spomenik Knezu Lazaru, visine 12 metara dar donatora i da opština neće snositi troškove povodom izrade i postavljanja spomenika.

 

U ime odbornika albanske i bošnjačke zajednice prisutnima se obratio odbornik Emir Azemi (PDK), koji je rekao da oni neće - učestvovati u ovom glasanju, jer je predlog o podizanju spomenika jednostran, politički motivisan etničkoj bazi - zbog čega će oni u znak protesta napustiti sednicu, što su i učinili po završetku njegovog izlaganja.

 

On je dodao da odbornici albanske i bošnjačke zajednice ne žele da budu taoci starih istorijskih mitova već “uzor budućnosti i demokratskog društva na evropskim vrednostima”.

 

Gradonačelnik severne Kosovske Mitrovice Goran Rakić je rekao da za ovakvim postupkom nije bilo potrebe, i da su odbornici svoje stavove mogli izraziti ne učešćem ili glasanjem protiv. Osvrćući se na Ademijevo izlaganje, odbornik Igor Simić je istakao da Srbi imaju pravo da čuvaju “svoj kulturni i istorijski identitet”.

 

On je dodao da je ponosan što je Severna Kosovska Mitrovica multietnička sredina u kojoj se nikada nisu rušili, devastirali i skrnavili spomenici, uzimajući za primer spomenik podignut srpskim i albanskim borcima protiv fašizma.

 

- Na našem brdu Kukavica postoji spomenik Srbima i Albancima koji su ratovali protiv fašizma i niko se nikad nije usudio da ga skrnavi. Ja bih voleo da je tako i u drugim opštinama na Kosovu ali nažalost nije – rekao je Simić.

 

Od ukupno 19 odbornika SO Severna Mitrovici, sednici je prisustvovalo 17 odbornika, 6 odbornika iz redova albanske i bošnjačke zajednice je napustilo sednicu neosredno pre glasanja, tako da je odluka o podizanju spomenika Knezu Lazaru doneta sa 11 glasova "za".

 

Foto: Tanjug/Boki

Foto: Tanjug/Boki

 

Da podsetimo u južnom albanskom delu podeljenog grada na Ibru 2012. godine otkrivena statua Ise Boljetina, borca za ujedinjenje Kosova i Albanije sa kraja 19. i početkom 20. Veka.

 

SPREMA SE HAOS NA KOSOVU? Danas SAHRANJUJU najvećeg BORCA ZA VELIKU ALBANIJU pored srpske svetinje!

 

Na predlog odbornika opštine Južna Mitrovica 9. juna,2015.god. u opštini Zvečan, posmrtni ostaci Ise Boljetina, albanskog nacionalnog heroja su uz najveće državne počasti sahranjeni u njegovoj rodnoj kući , koja je odlukom Ministarstva culture Kosova proglašena za muzej i zaštićena Ahtisarijevim planom.

 

Za dan njegove sahrane simbolično je izabran 10. jun, kao vrlo važan datum za Albance jer je istog dana 1878. god. održana Prva prizrenska liga, istog datuma 1999.god. je usvojena rezolucija SB UN 1244 i 2007. 10. juna, Džordž V.Buš je najavio nezavisnost Kosova.

 

Lik Ise Boljetina koga je prvi predsednik Kosova Ibrahim Rugova posthumno odlikovao, zajedno sa mapom Velike Albanije na zastavi Republike Albanije i likom Ismaila Ćemalija unešen je dronom tokom utakmice reprezentacija Srbije i Albanije 2014. godine u Beogradu.

 

(Snežana Simić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA