≫ 

DŽEZ FESTIVAL U KOSOVSKOJ MITROVICI JE ZLATA VREDAN: Džeri Mekart došao iz Glazgova zbog Orthodox Celts-a (FOTO)

Mekarti je naveo je Džez festival u Severnoj Kosovskoj Mitrovici “zlata vredan” i da Beograd ne treba da ima “tapiju na festivale”

  • 0

Zvuci irskog folka i keltskog roka u izvođenju grupe Orthodox Celts sinoć su, prvog dana muzičkog programa, podigli atmosferu na “Jazz & Blues North Sity 14 Fest” do usijanja.

Nastupom Mary McBride (USA) zvanično otvoren “Jazz Blues North City Fest 14” (FOTO)

Ostvarena interakcija sa publikom je ovu grupu, na sceni u bašti “Soho” bara, zadržala sat vremena duže, nakon čega je odsvirano više ponovljenih biseva.

Fanovi ove grupe su došli sa svih strana iz regiona, među njima i dugogodišnji prijatelj pevača, frontmena grupe Aleksandra Petrovića Džeri Mekart iz Glazgova.

- Kada sam saznao da će Aca nastupati u Mitrovici, prosto morao sam biti ovde – rekao je za Telegraf Mekart, zaljubljenik severnog dela podeljenog grada na Ibru.

Na severu Kosmeta, tačnije u Zvečanu, Mekart je iz Škotske iz Glazgova, bio pri misiji UN-a u okviru UNMIK-a. Kako kaže - ovde mu se dopalo sve.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Volim Mitrovicu, volim ljude, slični su Škotima po temperament, vole, fudbal, vole pivo – kaže Džeri koji je na tradicionalni džez i bluz festival došao specijalno zbog koncerta našeg benda Orthodox Celts.

Na putu za severnu Mitrovicu u Beogradu mu se pridružio, naš komentator Euro sporta Željko Čačlija, koji trenutno radi na dokumentarnom filmu o Orthodox Celts-ima. Njihovo prijateljstvo je takođe dugogodišnje, a upoznali su se kada je Čačlija radio dokumentarac o Seltiku i Rendžersu u kome je i Mekart učestvovao, pa su ih zbližila ista interesovanja, fudbal i muzika.

- Bio sam i njegov gost na finalu kupa Škotske prošle godine, na kome sam izveštavao za B 92, upoznali smo se godinu dana ranije kada je Seltik igrao sa Dinamom, on je pričao sa Acom, ja sam ga prepoznao i prišao im, pošto je on bio deo tog dokumetarca.

- Džeri me je pozvao i pitao da li idem na koncert Orthodox Celts-a, pošto radim dokumentarni film o njima: rekao sam možda, misleći da neću doći jer nisam mogao da se organizujem,ali kad sam saznao da on dolazi morao sam i ja – kaže Čačlija.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Mekart kaže da je svaka pređena stopa u oba pravca vredela dolaska iz Glazgova, koncert je bio fenomenalan, jer „Aca peva ono što voli i peva onima koji vole tu muziku ne štedeći sebe, kao i bend koji ga prati, videli ste i sami koncert je trajao sat i po vremena duže, popuno su posvećeni publici i sve vreme komuniciraju sa njom, zaista jedan neponovljiv doživljaj i kvalitetna muzika – kaže Mekart.

On priznaje da nije znao za festival dok nije došao sa UN-om, ali da ga je i dok je bio tu fascinirala muzička kultura i druženje i da iako bi se povremeno ovde i onde dogodile bombaške eksplozije u vreme festivala, uvek krajem maja umesto eksplozija odzvanjaju zvuci džeza i bluza do ranih jutarnjih časova u izvodjenju svetski renomiranih muzičara ovog žanra i nikada se u vreme festivala nije dogodio ni jedan incident.

Mekarti vidno raspoložen, koji je medju publikom bio prava atrakcija, okružen svojim starim prijateljima koje je stekao za vreme boravka u UN misiji, priznaje da više voli severni deo podeljenog grada na Ibru, jer „oni iz južnog dela ne piju pivo i ne znaju da igraju fudbal.“

Foto: Promo Foto: Promo

Posle koncerta „za pamćenje“ i susreta sa bezbroj fanova i prijatelja iz regiona Aleksandar Aca Petrović, pevač i frontmen grupe je rekao da posle 9 godina ne dolaska na Kosovo i Metohiju nije znao šta ga čeka.

- Bilo je tu i emocija, nismo bili sigurni kako će publika reagovati, dugo nismo bili tu, nismo znali šta nas ocekuje, a ispalo je da je ovaj koncert nadmašio mnoge u mnogo većim prostorima i pred mnogo većim brojem ljudi – rekao je Petrović koji “ne bi ni odlazio odavde”.

On je dodao da je Džez festival u Severnoj Kosovskoj Mitrovici “zlata vredan” kao i svi u drugim gradovima i da Beograd ne treba da ima “tapiju na festivale”.

Ljubitelje zvuka i dobrih vibracija ove grupe, posle gotovo decenijske pauze Ortohdox Celts će obradovati novim albumom do “kraja leta”, o kome Petrović nije želeo da otkriva detalje. Pored dva spota za pesme “Save me” i “One” koja su uradili i predstavili publici, završen je i treći “prvi put u njihovoj karijeri animirani spot, ozbiljan crtani film“ kao i to da će korice za Album raditi čuveni Valter Venturi, za koji su sigurni da će biti kao iz bajke, jer Ortohdox Celts – i “nikada nisu odrasli u njima su i dalje petro-panovski porivi” uveren das u uradili “baš ono što je trebalo”.

Jedinstven bend Ortohdox Celts, koji već 20 godina promoviše irsku folk muziku i keltski rok ne samo da nikada nije nastupao u Irskoj, već tamo nikada nije bio niti jedan član benda osim Ace, iako su tamo vrlo slušani. Imali su prilike da više puta ukrste pevanje i instrumente i kako Aca kaže jedini koji je iz devetočlanog benda boravio svega dva sata u Irskoj “svirali smo sa Ircima i sa velikim zvezdama i muzikantima u afirmativnom smislu koji jedu svoje instrumente, nismo uopšte izostajali ako jesmo uopšte izostajali“.

Svojim temperamentom, dobrim vibracijama, a pre svega dobrom muzikom Ortohdox Celts – i nikoga ne ostavljaju ravnodušnim, ovaj neverovatan bend osim što ima fanove koji ih prate po nastupima u zemlji, a sve vipe i u svetu u Italiji gde su nedavno nastupali bili su iznenadjeni da ijau dva fan kluba u Firenci i Sijeni.

(Snežana Simić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA