≫ 

LJUBAV BEZ OGRANIČENJA: Performans Marte Jovanović u Beogradu

Jovanovićeva upućuje na tipičan položaj žene kao žrtve, za koju se očekuje da ostane jaka i sabrana bez obzira na sve turbulencije koje nosi u svom srcu, primetila je Feršner

  • 0

Vizuelna umetnica Marta Jovanović izvešće večeras u rezidenciji Ambasade Švajcarske u Beogradu svoj novi performans "Ljubav".

Politički i istorijski aspekt, kao i lična ljubavna priča umetnice koja opstaje od ljubavi do mržnje i od strasti do bola, srž su njenog performansa.

Performans "Ljubav", prema rečima kustoskinje Anje Feršner, otvara pred publikom brojna pitanja.

Pre svega poziva na razmišljanje o binarnosti svega što je prisutno u našim životima kao emocionalno, istorijsko, političko i kulturno, potom ispituje ta dva naizgled suprotna koncepta, koji sad već ne samo što su bliski jedan drugom, nego i neodvojivi, ali i upozorava da naša uverenja, ideali, očekivanja, čak i sopstveni koncept ljubavi može teško povrediti druge.

UMESTO DA SE RADUJEMO JUBILEJU, OSTAJEMO NEMI U BOLU I GUBITKU: Radoš Bajić napisao emotivno pismo svom bata Milašinu!

Feršner naglašava da su ljubav i mržnja, privlačenja i odbijanja, požuda i bol, mir i rat, iako naizgled diametralno suprotni pojmovi, neraskidivo povezani.

Kao i u tradiciji feminističkih performansa, Jovanović koristi svoje telo kao sredstvo i lokaciju, gde će njena sopstvena, ali i lične istorije publike, njihovi stavovi i očekivanja isplivati.

S tim u vezi, Jovanović upućuje na tipičan položaj žene kao žrtve, za koju se očekuje da ostane jaka i sabrana bez obzira na sve turbulencije koje nosi u svom srcu, primetila je Feršner.

U svojim multimedijalnim radovima Jovanovićeva ispituje lepotu, identitet i seksualnost.

Kroz performanse, crteže ili fotografiju, ona poziva na preispitivanje diktata određene kulture, odbacivanje klasičnog viđenja lepote i okretanje demokratičnijoj spoznaji lepote i seksualnog identiteta, oslobođenog svih ograničenja.

Jovanovićeva je rođena 1978. u Beogradu, živi i radi na relaciji London, Njujork, Rim, a svoje provokativne radove je izlagala širom Evrope i SAD.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA