POSLEDICE GRADA I OLUJE U BANATU: Poljoprivrednici da prijave štetu mesnim zajednicama i Poljočuvarskoj službi (FOTO)

Štete su negde i do 90 odsto, kažu poljoprivrednici, koji ne znaju kome da se obrate za pričinjenu štetu

  • 3

Snažna oluja sa kišom i gradom napravila je dosta štete poljoprivrednicima u Banatu. Najviše grada palo je na području Mokrina, Bašaida i Torde u blizini Kikinde, dok su najveće štete pretrpele oranice u Melencima, Aradcu, Elemiru i Jankovom mostu u blizini Zrenjanina.

Štete su negde i do 90 odsto, kažu poljoprivrednici koji ne znaju kome da se obrate za pričinjenu štetu.

Aleksandar Pap iz Poljopivredne stručne službe u Kikindi, kaže da je najviše štete pričinjeno pšenici koja je u 40 odsto slučajeva polegla:

- Zbog nevremena biće otežano kombajniranje, šteta je od 10 pa i do 90 odsto u nekom slučajevima, najugroženijie je područje Mokrina gde je u protekla tri dana palo i do 50 litara kiše - objasnio je Pap.

NE PAMTI SE OVAKVA OLUJA U PANČEVU: Uništeni automobili, krovovi, izazvan požar! (FOTO)

Iz Mesne zajednice u Mokrinu saopštavaju da je 3.000 hektara zahvaćeno jakim gradom veličine oraha i 2.000 hektara slabijim. Usevi i bašte su uništeni, a najgore je bilo u Vodoplavu, Livadama, Iđoškom drumu, delu Ritića do pruge i u jugoistočnom delu sela.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Imre Kabok, član GV za poljoprivredu i ruralni razvoj objašanjava šta bi poljoprivrednici trebalo da urade:

- Najugroženija je pšenica, kukuruz i suncokret. Danas obilazimo terene, najkritičnije je u Mokrinu, negde je i totalna šteta, usevi su potpuno uništeni.

Kabok je pozvao sve poljoprivrednike čije su ratarske kulture ugrožene da se prijave u seoskim Mesnim zajednicama Poljočuvarskoj službi.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

BEOGRAD I OKOLINA, OVO URADITE PRE OLUJE: Na snazi je narandžasti meteoalarm,očekuje se veliko nevreme!

- Još jednom apelujemo da je neophodno osigurati poljoprivredne useve, za sada to je jedino sigurno rešenje od svih eventualnih nepogoda.

Poljoprivrednici iz okoline Zrenjanina okupili su se danas oko Gradske kuće u Zrenjaninu kako bi razgovarali sa gradonačelnikom Čedomirom Janjićem. On je objasnio da poljoprivrednici mogu da prijavljuju štetu u svojim mesnim zajednicama, koje su obaveštene o tome i kojima su prosleđeni obrasci.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Formirana je i Komisija za procenu štete i uskoro ćemo znati tačno stanje na terenu. U ovom trenutku možemo konstatovati da je nevreme pričinilo veliku štetu u atarima i da je na nekim mestima i stoprocentna - kazao je Janjić.

VANREDNA SITUACIJA I U BAJINOJ BAŠTI: Grad sve UNIŠTIO, roda neće biti ni naredne godine!

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Kako saznajemo, najviše su stradale oranice u atarima Melenaca, Aradca, Elemira i Jankovog Mosta, uprkos tome što je u nedelju ispaljeno 11 protivgradnih raketa, a u ponedeljak 24 na teritoriji grada Zrenjanina. Protivgradna zaštita u Kikindi i ovoga puta sprečila je katastrofu kada je reč o poljoprivednoj šteti koja je mogla biti znatno veća. U poslednjem periodu ispaljeno je ukupno 49 protivgradnih raketa u Kikindi i okolnim selima.

(Dragana Starčević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DraganA

    21. jun 2016 | 18:23

    Kad bi mogla drzava da se tuzi za neispaljivanje pgrad.raketa... kad se pozanje sto je ostalo, pa kad cepnu procenat vlaznosti veci neg' sto jeste kad seljak bude zito predavao... bice vekna hleba 100 dinara, a seljaku ni za gorivo da se pokrije. Tuga.

  • dusan

    21. jun 2016 | 18:56

    kada ce u ovoj zemlji neko biti kriv zbog toga sto nema raketa?zasto moram ceo dan da slusam gde je ko od politicara bio i sta je rekao?i ovako pricaju tek samo da bi rekli nesto.zasto strelci primaju 2000 din i ko im je skinuo adoknadu koja je bila veca?zasto o tome ne pise neko?tuzno je sve ovo sto nam se desava, a svi se prave ludi.

  • Rj38

    21. jun 2016 | 19:24

    Nas poljocuvar uvek sve od voca i povrca, ima prvi u selu!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA