TORNADO IZ PANČEVA STIGAO DO RUSIJE: Tamo je sravnio sve pred sobom! (FOTO) (VIDEO)

Olujni oblak koji je prouzrokovao jako nevreme formirao se još na području beogradske opštine Obrenovac

  • 10

Snažno nevreme o kojem smo i mi gotovo svakog minuta izveštavali na našim društvenim profilima i stranicama juče u kasnim poslepodnevnim časovima zahvatilo je Beograd, južni Banat i delove srednjeg Banata.

Superćelijski oblak izazvao je snažne pljuskove i grmljavinu, pojavu grada, pa čak i trombe (mini-tornada) u Pančevu. Ovaj članak je više pogled iz meteorološkog ugla, materijalnom štetom će se više baviti drugi mediji.

Olujni oblak formirao se kod Obrenovca

Olujni oblak koji je prouzrokovao jako nevreme formirao se još na području beogradske opštine Obrenovac. Do formiranja superćelije došlo je oko 18 sati, a nevreme je zahvatilo Beograd već oko 18.20 časova.

Strujanje je u ponedeljak bilo južno, blago jugozapadno, međutim već nakon pola sata praćenja ovog razvoja putem radarskih slika i detektora električnih pražnjenja bilo je jasno da ovaj oblak beži udesno u jugozapadnoj struji, što je karakteristika superćelije.

Foto: Zvezdana Crnogorac Foto: Zvezdana Crnogorac

Nevreme zahvatilo prvo Beograd, jačalo ka Banatu (Pančevu)

Olujno nevreme najpre je zahvatilo šire područje Beograda. Osim pljuskova i grmljavine, bilo je i pojave grada, uglavnom veličine klikera i loptice za golf. U delovima grada pričinjena je značajna materijalna šteta, ali su isto tako neki delovi prošli bez većih posledica.

(UŽIVO) PRATITE OVDE DA LI NAS OČEKUJE HAOS: Pogledajte kuda idu CRNI OLUJNI OBLACI i da li nam preti TORNADO

U Beogradu je juče zvanično palo najviše kiše, 33 mm. Meteorološka stanica u Pančevu, nažalost, ne postoji.

Na video snimku iznad može se primetiti eksplozivan razvoj ovog oblaka i potom njegovo dalje kretanje preko Banata. Na području Pančeva, zabeležen je grad veličine teniske loptice koji je prouzrokovao značajnu materijalnu štetu, oštećenja na njivama, automobilima, stambenim objektima.

PUSTOŠ, JAD, ČEMER: Posle tornada, Jagodina i njena okolina izgledaju ovako - Dragocvet pretrpeo najveću štetu (FOTO)

Pojave grada bilo je i u drugim delovima južnog i ponegde centralnog Banata, a više podataka o pričinjenoj materijalnoj šteti očekuje se sutra.

Printskrin: sat24.com Printskrin: sat24.com

Slično ovome događalo se i ranije, nema bitnih promena klime

Mnogi će sada početi da pišu kako su ovakve nepogode uzrokovane promenom klime ili pak izazvane nekakvim oružjem neke strane sile tipa HAARP. O tome nema ni govora. Ovakve razorne oluje javljaju se, istina retko, i na području Evrope, Balkana i Srbije.

TORNADO ĆE BITI NORMALNA POJAVA U SRBIJI: Pogledajte kakvo nas leto u stvari čeka! (VIDEO)

Gotovo da nema godine u kojoj se ne pojavi neka tromba ili pijavica na području Srbije, samo što ranije nismo svi imali mobilne telefone i foto-aparate.

Printskrin: RHMZ Printskrin: RHMZ

Juče su se savršeno poklopili određeni parametri, o čemu smo mi pisali, najavljujući mogućnost ovakvog nevremena, što je rezultiralo ovim nepogodama.

Foto: blitzortung.org Foto: blitzortung.org

Ono što je gotovo za nevericu je dužina trajanja ovog superćelijskog sistema, ali i drugih koji su se juče formirali nad Srbijom. Pogledajte mapu sa animacijom električnih pražnjenja. Gotovo svi oblaci, a naročito "Pančevac" stigli su čak do Belorusije, a kasnije i do Rusije, što nije moglo sa stane na ovu kartu. Neverovatna snaga!

(Telegraf.rs / Izvor: meteoplaneta.rs/animacija preuzeta sa @Severe Weather Europe)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Alien resurrection doctor

    21. jun 2016 | 22:53

    To je bre haarp , to nije prirodan tornado kao što ljudi misle .

  • UNITEDSTATESOFSERBIA

    22. jun 2016 | 00:50

    Ko je sve bio na čelu ove države ne bi uopšte bulo čudno da je u most na Adi ugrađena tehnologija koja ceo most pretvara u Harp Antene----To da se oblak formira iznad Obrenovcai opustoši toliki prostor zvuči kao naučna fantastika@ Stručnjaci , čak i da znaju kako sve to funkcioniše ne bi otome pričali iz ekonomskih razloga ili zbog lične bezbednosti ++ Tako da o svemu mogu da se ispredaju priče############

  • Haos

    21. jun 2016 | 23:13

    Jel uvati taxi ili polako pesaka i stize za par sati iz Panceva u Rusiju

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA