≫ 

OBESIĆE TE NA TERAZIJAMA ZBOG SRPSKIH ŽRTAVA: Mesić otkrio šta je rekao Miloševiću i kako mu je on odgovorio

Bivši predsednik Republike Hrvatske i bivši predsednik predsedništva SFRJ otkrio je kako su izgledali sastanci sa Miloševićem, neposredno pre raspada Jugoslavije i pre početka rata

Za nekoliko dana će biti tačno 25 godina od gorkog raspada Jugoslavije, a poslednji lider komunističke federacije veruje da je zemlja bila osuđena na propast nakon smrti njene "očinske figure",  Josipa Broza Tita 1980. godine.

MESIĆ: Sloba i Tuđman bili stalno na vezi u toku rata!

- Bilo je jasno da ću biti poslednji predsednik - priseća se Stjepan Mesić svog posla burnog leta 1991. godine.

U subotu se obeležava 25 godina od kada su dve jugoslovenske republike, Slovenija i Hravtska, prve proglasile svoju nezavisnost uz snažnu podršku svog stanovništva.

Pravo na samopredeljenje odbijeno je od strane Beograda, a vlada predsednika Slobodana Miloševića ubrzo je poslala federalne trupe u Sloveniju. Nakon nekoliko dana, okrenuo se Hrvatskoj.

Foto: icty.org Foto: icty.org

Mesić, koji je tada imao 56 godina, bio je advokat-disident kojeg je komunistički režim stavio u zatvor 1970. zbog njegovih stavova. Vratio se u politiku 1990. godine ulaskom u Hrvatsku demokratsku zajednicu (HDZ).

U maju 1991. godine došao je red na njega da bude na čelu predsedništva Jugoslavije. Predsedovanje je vršeno po rotaciji između šest republika, ali Srbi su se protivili imenovanju Mesića.

DA NE BI VLADAO JUGOSLAVIJOM: Slobodan Milošević planirao Mesićevu likvidaciju?!

Na kraju je pod međunarodnim pritiskom došao na to mesto u julu, kada je već bilo prekasno za Jugoslaviju. Predsedavao je samo od jula do decembra, u vreme kada je ostatak zemlje tonuo u haos.

Foto: Wikipedia/Roberta F Foto: Wikipedia/Roberta F

Komunistička Jugoslavija nastala je posle II svetskog rata, na čelu sa Titom, čiji su partizanski borci proterali nemačke nacističke snage. Prema Mesiću, postojale su tri stvari koje su držale na okopu raznoliku federaciju.

- Tito sa njegovom harizmom, Savezom komunista kao jedinom političkom strankom i Jugoslovenskom narodnom armijom (JNA), koja je slušala i Tita i partiju.

Nakon njegove smrti, zemlja je počela da se raspada, a dolaskom Miloševića na čelo države, taj proces je ubrzan.

- Niko više nije bio srećan sa federacijom i tražen je novi politički dogovor - rekao je Mesić.

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

Hrvatska je "gurala" model konfederacije, uz podršku Slovenije.

TAJNI PLAN TUĐMANA I MILOŠEVIĆA: Evo kako je UBIJENA TITOVA JUGOSLAVIJA i dogovoren RAT Srba i Hrvata! (FOTO) (VIDEO)

- Ali dogovor nije mogao biti postignut jer je Miloševićeva Srbija želela nešto sasvim drugačije. Etnički čistu "Veliku Srbiju" na ruševinama Jugoslavije. Milošević je hteo rat.

Na jednom od "žestokih sastanaka" Predsedništva, tokom večere, Mesić je upozorio Miloševića da će "svi imati žrtve, uključujući i Srbe".

Foto: Tanjug Foto: Tanjug

- Zbog srpskih žrtava, Srbi ćete na kraju obesiti na Terazijama - seća se Mesić da je to rekao Miloševiću.

Milošević je u tom momentu pušio cigarilos i pio viski, pa odgovorio: "Mi tek treba da vidimo ko će biti obešen". Mesić je sledeći put video Miloševića u Hagu, na suđenju za ratne zločine.

- Mislim da se tada setio moje poruke - rekao je Mesić.

On smatra da i Zapad snosi deo odgovornosti za sukobe 90-ih godina u Jugoslaviji.

- Svet je bio sentimentalan prema Jugoslaviji i njenoj pozitivnoj ulozi tokom hladnog rata. Neki su zaista smatrali da se Milošević bori da održi Jugoslaviju i on je igrao na tu kartu - kaže Mesić, i dodaje da je u stvari želeo da stvori "Veliku Srbiju".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jeretik

    22. jun 2016 | 13:14

    Svo zlo koje nam se desilo, pokazuje da je " komunisticki rezim" izgleda , na robiju slao prave ljude , Tudjman , Izetbegovic , Seselj , ......................

  • Knin

    22. jun 2016 | 13:06

    U Kninu na srednjevekovnoj tvrdjavi i sedištu hrvatskih kraljeva još u 10veku ponosno stoji spomenik dr.Franji Tudzmanu nad kojim se ponosno vijori i hrvatska zastava a Tomsonov koncert u Kninu na dan Oluje pred čak 100 000 ponosnih ljudi će se pretvorit u hrvatski Vudstok.Dok se Franji Tudzmanu dižu spomenici po celoj hrvatskoj i dok se menjaju imena ulica i trgova sa Titinim i stavlja se njegove ime sa druge strane Slobo je bio tako dobar da je samo pokopan u bašti ko neko milo kuče....svakome po zasluzi!

  • Pile

    22. jun 2016 | 13:19

    Mesicu, gnjido jedna. Ti si nasao da pricas o žrtvama i uzrocima rata. Hteo si NDH i stvorio si, nije tije Milosevic stvarao. Morao je da se bori za svoj narod da ne bi ziveli u jednoj takvoj zemlji. Srbe ste prognali i sta sada hoces. Hteo si i veliku Hrvatsku do Zemuna. Malo sutra, gnjido.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA