BRITANIJA SE RASPADA: Posle Bregzita i Severna Irska želi referendum o nezavisnosti

Vicepremijer Severne Irske Martin Mekginis iz Šin Fejn stranke kaže da i građani Severne Irske moraju da imaju mogućnost da "odlučuju od svojoj budućnosti"

  • 5

Posle najave Škotske da bi mogla da održi referendum o svojoj nezavisnosti od Ujedinjenog Kraljevstva nakon Bregzita, takav zahtev čuje se i u Severnoj Irskoj.

Vicepremijer Severne Irske Martin Mekginis iz Šin Fejn stranke kaže da i građani Severne Irske moraju da imaju mogućnost da "odlučuju od svojoj budućnosti", preneli su britanski mediji.

Na jučerašnjem referendumu, 60 odsto građana Severne Irske glasalo je za ostanak Ujedinjenog Kraljevstva u EU. Stranka Šin Fejn godinama teži ujedinjenju Severne Irske sa Republikom Irskom.

JOŠ OTCEPLJENJA U BUDUĆNOSTI: Zagovornici katalonske nezavisnosti hoće referendum

Vlada Republike Irske sazvala je hitan sastanak nakon britanskog referenduma.

- Ovaj rezultat imaće važne implikacije na Irsku, kao i na Britaniju i Evropsku uniju - navodi se u saopštenju irske vlade.

I SKANDINAVIJA HOĆE REFERENDUM: Bregzit uzdrmao Evropu, vlada opšti haos

Foto: Wikipedia/FlickreviewR Foto: Wikipedia/FlickreviewR

Prethodno je premijerka Škotske Nikola Sturdžen izjavila da je veoma verovatno da će Škotska održati drugi referendum o nezavisnosti i poručila da će uraditi sve što je neophodno kako bi osigurala Škotskoj mesto u Evropskoj uniji.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Trig

    25. jun 2016 | 00:28

    Dace dragi Bog da se raspadnu na sastavne delove.Dosta je i njihovih zuluma.

  • Warhammer

    24. jun 2016 | 23:22

    Apsolutno podrzavam sve koje zele da ostvare svoje pravo,da zive gde hoce i kako hoce,i cela srbija im treba pruziti podrsku,pa makar u liku milosrdnog andjela.zvuci vam poznato?

  • Kate

    25. jun 2016 | 00:26

    Nista od toga...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA