≫ 

Narodna banka Srbije PRODALA 40 MILIONA EVRA da bi sprečila PANIKU!

Kako je istakla Jorgovanka Tabaković, ova mera kao takva "ne predstavlja trošenje deviznih rezervi, već njihovo investiranje u finansijsku stabilnost"

  • 1

Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković izjavila je danas da se NBS unapred pripremala za mogući izlazak Britanije iz Evropske unije i da je prodaja 40 miliona evra deviznih rezervi u petak bila adekvatna mera.

VAŽNA VEST ZA SVE KOJI IMAJU KREDIT U EVRIMA: Evo šta će se desiti sa EVROM posle Bregzita!

"Narodna banka Srbije je unapred pripremala ambijent za potencijalni rezultat referenduma u Velikoj Britaniji u smeru njenog izlaska iz EU. Pojačana neizvesnost na svetskim finansijskim tržištima nije nešto što se desilo samo u petak, već je to trend koji traje i oseća se i na domaćem finansijskom tržištu u poslednjih šest meseci", rekla je Tabaković za Tanjug.

Prema njenim rečima, NBS sve vreme nastoji da optimalnom upotrebom deviznih rezervi, poštujući princip tržišnosti i efikasnosti, održi relativnu stabilnost na deviznom tržištu i u tome beleži uspeh.

"Intervencija prodajom deviza od 40 miliona evra u petak, 24. juna, pokazala se kao adekvatna i blagovremena mera koja je uspela da spreči pojavu panike na domaćem deviznom tržištu i umiri ga", navela je Tabaković.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Kako ističe, ova mera kao takva "ne predstavlja trošenje deviznih rezervi, već njihovo investiranje u finansijsku stabilnost".

Napomenuvši da iznos intervencije od petka, 24. juna, nije bio i najveći dnevni iznos prodaje deviza u ovoj godini, guverner je zaključila da "to govori o tome da pritisak povodom rezultata referenduma u Velikoj Britaniji nije bio toliko snažan kao u drugim zemljama".

"Ovo je logično i očekivano iz dva razloga. Pre svega, Srbija nije u velikoj meri trgovinski usmerena na Veliku Britaniju. Dodatno, jačanje makroekonomskih pokazatelja i smanjivanje unutrašnjih i spoljašnjih neravnoteža učinilo je našu privredu znatno otpornijom u odnosu na neke prethodne 'velike udare' krize", rekla je Tabaković za Tanjug.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • vlada

    28. jun 2016 | 00:35

    Monetarna politika nam je na nivou Venuecuele. Ako ekonomija samo ne moze da odrzi stabilan kurs dinara, zasto ga vestacki odrzavati? Mozda moze neki ekonomski strucnjak da nam objasni? Botovi preskocite nas molimo vas iskreno

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA