KAŠIKAMA I NOKTIMA ISKOPALI 35 METARA DUBOK TUNEL: Namučeni Jevreji bežali od nacista, samo 11 ih preživelo (FOTO) (VIDEO)

Jevreji su uspeli da pobegnu 1944. godine, međutim, većinu su Nemci sustigli i ubili. Samo 15 zarobljenika je izašlo iz jame, a 11 ih je preživelo i pobeglo u šumu

  • 3

Mala grupa jevrejskih zatvorenika pre 70 godina bila je zarobljena u Ponarima, u Litvaniji, kada je došla na ideju da iz zatočeništva pobegne uz pomoć samo kašike. Izgladneli zarobljenici su uspeli da iskopaju 35 metara dugačak tunel i pokušaju da pobegnu nacistima.

Godinama prepričavao svima kako je preživeo Aušvic, a nikada nije bio zarobljen u logoru (VIDEO)

Oni su se samoprozvali "Goreća brigada", a tunel su iskopali pomoću kašika i noktiju na rukama. Tri meseca im je trebalo da iskopaju uzak tunel koji vodi do jame koja će ih "izbaviti" napolje. Inače, tu jamu je koristio Sovjetski Savez za skladištenje nafte dok u Litvaniju nisu došli nacisti.

Jevreji su uspeli da pobegnu 1944. godine, međutim, mnogo njih je otkriveno tokom bežanja. Samo 15 zarobljenika je izašlo iz jame, a 11 ih je preživelo i pobeglo u šumu.

Inače, u Ponarima se nalazi više od 100.000 leševa, takozvana masovna grobnica, zarobljenika koje su nacisti ubili. Njihova tela su bačena ili spaljena tokom holokausta.

Foto: Wikipedia/Poeticbent Foto: Wikipedia/Poeticbent

- Ovakvo otkriće je veoma značajno i predstavlja neku vrstu pobede. Njegovo otkrivanje je jako bitan trenutak jer će prikazati sve strahote holokausta - rekao je doktor Džon Seligman, istraživač iz Izraela.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs / Izvor: dailymail.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • *Ljudisumaloumni*

    1. jul 2016 | 00:29

    Kako su naciti namucili sve! Ko zna koliko bi Srba i Jevreja danas bilo da nije bilo Hitlera!

  • Pravda

    1. jul 2016 | 07:28

    Pricaj mi bajku

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA