Smederevo traži rešenje za voćare koji su pretrpeli štetu (FOTO)

Smederevski voćari predlažu da država prestane sa subvencionisanjem osiguravajućih društva i da se taj novac ubuduće koristi za unapređenje protivgradne zaštite.

  • 0

Nevreme praćeno gradom i ovog proleća "obralo" je smederevske voćnjake pre roka. Gradonosni oblaci, i pored pravovremenog dejstva protivgradne zaštite, sručili su led na sela koja pripadaju takozvanom "šumadijskom potesu". Moravska sela ovog puta bila su pošteđena.

Naknadna akcija upoznavanja sa pogodnostima za otplatu duga za porez u Smederevu

Grupa voćara iz Badljevice, Binovca, Vodnja, Vučaka, Seona i Udovica, koji su pretrpeli štetu na zasadima voća tokom poslednjih vremenskih nepogoda praćenih gradom, pomoć je potražila od gradonačelnice Smedereva dr Jasne Avramović. Voćari smatraju da sistem protivgradne zaštite mora da se menja.

I PORED 60 RAKETA, NEVREME OPUSTOŠILO SMEDEREVO: Grad pomaže oštećenima! (FOTO) (VIDEO)

- Protivgradna zaštita je dejstvovala i prilikom poslednjeg gradonosnog nevremena. Tada je ispaljeno 60, a u međuvremenu naručenih 40 protivgradnih raketa već je raspoređeno po protivgradnim stanicama. Tu ne žalimo novac, jer mislimo da su rakete vrlo važan segment protivgradne zaštite. Sem toga, strelcima, pored 4.000 dinara koje im plaća država, naša lokalna samouprava daje po 10.000 dinara mesečno - rekla je dr Jasna Avramović.

JEDINSTVENA AKCIJA U SMEDEREVU: Mobilni tim gradske uprave svake srede na selu (FOTO)

Foto: Promo Foto: Promo

Postavlja se pitanje, ako se već toliko novca ulaže u protivgradnu zaštitu, zašto se dešavaju ovakve štete. U sistem protivgradne zaštite u većoj meri nego do sada moraju da se uključe gradovi i opštine u okruženju. Voćari traže i dodatno "obezbeđenje" . Po njihovom mišljenju, mesečna primanja strelcima država treba da poveća na 100 evra u dinarskoj protivvrednosti, a od svakog poljoprivrednog proizvođača da naplati dva evra po hektaru i ta sredstva usmeri za unapređenje sistema protivgradne zaštite.

Jasna Avramović ponovo izabrana za gradonačelnicu Smedereva

Voćari, takođe, predlažu da država prestane sa subvencionisanjem osiguravajućih društva i da se taj novac ubuduće koristi za unapređenje protivgradne zaštite. Ovako, tvrde, u svakom slučaju profitiraju osiguravajuća društva. Oni su jedini uvek na dobitku.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA