Privredna komora Srbije na Pariskom samitu

Očekivanja su da Berlinski proces kroz dogovore na Pariskom samitu ubrza realizaciju infrastrukturnih, saobraćajnih i energetskih projekata i napravi još jedan korak ka biznis sektoru, dodatno približi poslovnu zajednicu, donosioce političkih odluka i finansijske institucije koje podržavaju regionalne razvojne inicijative - rekao je Čadež

  • 0

Privredna komora Srbije, sa komorama regiona - članicama Komorskog investicionog foruma, učestvovaće sutra u zvaničnom programu Samita o zapadnom Balkanu, koji se u okviru Berlinskog procesa, održava u Parizu.

VELIKA ŠANSA ZA SRBE U NEMAČKOJ: 2.000 nemačkih kompanija je zainteresovano za saradnju!

Prema rečima predsednika PKS Marko Čadeža nastavak Berlinskog procesa je od ključnog značaja za stabilnost, ekonomski prosperitet i evropski put zapadnog Balkana.

- Iz ugla privrede, očekivanja su da Berlinski proces kroz dogovore na Pariskom samitu ubrza realizaciju infrastrukturnih, saobraćajnih i energetskih projekata i napravi još jedan korak ka biznis sektoru, dodatno približi poslovnu zajednicu, donosioce političkih odluka i finansijske institucije koje podržavaju regionalne razvojne inicijative - rekao je Čadež, a saopštila je PKS.

NOVA PRILIKA ZA SRBIJU u Belorusiji u izvozu - lekova, boja, opreme i građevinskog materijala!

Kako je dodao, doprinos ekonomskoj dimenziji Samita, daće i učešće privrednih komora okupljenih u Komorskom investicionom forumu, koji kroz konkretne projekte saradnje poslovnih zajednica, snažno podržava ostvarenje ciljeva Berlinskog procesa. Takođe, doprinos će dati i i učešće predstavnika kompanija iz regiona, koje će učestvovati na sektorskim okruglim stolovima Poslovnog foruma i imati direktne kontakte sa zainteresovanim francuskim kompanijama.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Kako se navodi u saopštenju, učesnicima plenarnog dela Poslovnog foruma Pariskog samita u ime Komorskog investicionog foruma zapadnog Balkana, obratiće se predsednici PKS Marko Čadež i Privredne komore Kosova Safet Grdžaliju, koji će predstaviti dosadašnje aktivnosti i planove regionalne platforme koja okuplja osam komora regiona sa oko 350.000 kompanija.

Na forumu učestvuju najviši zvaničnici EU, ministri ekonomija zemalja regiona, predstavnici evropskih finansijskih institucija i SB, kao i francuskih kompanija.

ČADEŽ: Neophodna veća ekonomska saradnja zemalja u regionu (VIDEO)

U zajedničkoj delegaciji Komorskog investicionog foruma biće i 20 velikih kompanija zapadnog Balkana među kojima i Aerodrom Nikola Tesla Beograd, Energoprojekt i "Comtrade" iz Srbije.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Na marginama Pariskog samita, u Privrednoj komori Francuske, sutra će zasedati Upravni odbor Komorskog investicionog foruma, u čijem radu će učestvovati i rukovodilac Generalnog direktorata za proširenje pri EK Bernar Brune, operativni direktor Evrokomora Dirk Vantigem i generalni sekretar Regionalnog saveta za saradnju Goran Svilanović.

Čadež je istakao da će se tom prilikom razgovarati o koracima za realizaciju projekata podrške kompanijama - članicama da ojačaju kapacitete.

Na BALKANU, STRANCI najviše hoće da ulažu u - SRBIJU!

- Razgovaraćemo o uspostavljanju zajedničke platforme za mala i srednja preduzeća, kako bi ih bolje umrežili i omogučili im lakši pristup izvorima finansiranja, regionalnoj bazi investicionih projekata, regionalnoj školi za razvoj ljudskih resursa, web platformi KIF koja će privrednicima regiona obezbediti relevantne informacije za uspešnije poslovanje - istakao je Čadež.

On je najavio i da će dan nakon Samita u Privrednoj komori Pariza, biti održan još jedan sastanak Privredne komore Srbije i Privredne komore Kosova, u okviru međukomorskog dijaloga, "kao značajne karike u jačanju stabilnosti i ekonomskog napratka regiona".

IZVOZ JE KLJUČNA REČ ZA DALJI RAST SRPSKE PRIVREDE: Intervju sa Markom Čadežom, predsednikom Privredne komore Srbije

Komorski investicioni forum ustanovljen je na inicijativu PKS i Privredne komore Kosova, prošlog avgusta, kao prvi korak u realizaciji komorskog Akcionog plana koji su privredne komore regiona usaglasile i usvojile na marginama junskog, Bečkog samita u sklopu Berlinskog procesa.

Prema ocenama najviših evropskih zvaničnika, za nepunih godinu dana od osnivanja, Komorski investicioni forum izrastao je u jedan od najsnažnijih kohezionih faktora u regionu, ističe se u saopštenju PKS.

Specijalni predstavnik francuskog Ministarstva inostranih poslova za ekonomsku diplomatiju na Balkanu senator Alan Rišar ocenio je da je reč o vrednoj platformi za više od 350.000 kompanija, koja olakšava regionalno i prekogranično komuniciranje i ubrzava praktičnu implementaciju političkih odluka vlada zemalja zapadnog Balkana kroz konkretne aktivnosti u korist preduzeća celog regiona, stoji u saopštenju.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA