≫ 

BREGZIT NEĆE UGROZITI PROŠIRENJE EU: Lideri Evropske unije o članstvu i Zapadnom Balkanu (FOTO)

U deklaraciji koje je izdalo francusko predsedništvo posle sastanka navodi se da su u kontekstu rezultata referenduma u Velikoj Britaniji učesnici sa Zapadnog Balkana ponovo potvrdili da je njihova budućnost u Evropskoj uniji

  • 0

Predsednik Francuske Fransoa Oland, nemačka kancelarka Angela Merkel i šefica diplomatije EU Federika Mogerini rekli su posle samita EU-Zapadni Balkan u Parizu da rezultati referenduma u Britaniji neće uticati na dalje proširenje Unije.

Oland, koji je bio domaćin skupa, rekao je posle samita da uviđa nesigurnost u regionu Balkana, posebno oko nastojanja tih zemalja da se pridruže bloku.

- Britanska odluka ni na koji način ne dovodi u pitanje obaveze preuzete prema zemljama iz regiona Balkana. Te obaveze će biti poštovane - rekao je Oland.

Angela Merkel je takođe istakla da perspektiva ulaska zemalja Zapadnog Balkana u Evropsku uniju ostaje nepromenjena posle odluke o Bregzitu.

- Odluka Velike Britanije nije ništa promenila... te zemlje su se bojale toga - rekla je nemačka kancelarka.

Šefica evropske diplomatije Federika Mogerini je rekla:

- Rešeni smo da nastavimo proces proširenja.

Ključno da Srbija NASTAVI REFORME posle Bregzita! (VIDEO)

U deklaraciji koje je izdalo francusko predsedništvo posle današnjeg sastanka na kome je bilo desetak vođa EU i regiona navodi se da su u kontekstu rezultata referenduma u Velikoj Britaniji učesnici sa Zapadnog Balkana ponovo potvrdili da je njihova budućnost u Evropskoj uniji, objavila je Jelisejska palata na svom vebsajtu.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

- Jasna evropska perspektiva data je svim zemljama regiona na samitima u Zagrebu i u Solunu 2000. i 2003. godine, ta perspektiva je stalno i nedvosmisleno od tada potvrđivana, uz poštovanje dogovorenih uslova i zahteva. Zemlje regiona su na putu ka Evropskoj uniji poslednjih nekoliko godina ostvarile značajan napredak. Mi pozdravljamo napore zemalja Zapadnog Balkana u raznim fazama njihovog procesa pristupanja i pozivamo ih da nastave taj rad da bi napredovali ka Evropskoj uniji - navodi se u toj deklaraciji.

DIGNUTA RAMPA SRBIJI ZA POGLAVLJA: Vučić potvrdio 19. jul, Merkelova čestitala (FOTO)

Na samitu Zapadnog Balkana i EU u Parizu o migrantskoj krizi, regionalnoj stabilnosti i saradnji, učestvovali su lideri Albanije, BiH, Crne Gore, Kosova, Makedonije i Srbije, kao i Hrvatske, Slovenije, Austrije, Nemačke, Italije i Francuske, kao domaćina.

Današnji samit u Parizu treći je u seriji sastanaka koji su pokrenuti 2014. godine da ohrabre reforme i razvoj u šest zemalja Zapadnog Balkana u različitim fazama napredovanja ka evropskom bloku.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Vučić: Neće biti referenduma o pridruživanju EU

Dogovoreno je da će sledeći ovakav skup EU-Zapadni Balkan biti održan u Italiji 2017. godine, navelo je francusko predsedništvo.

Kako je potvrdio premijer Srbije Aleksandar Vučić, poglavlja će biti otvorena 19. jula.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA