≫ 

OVOG HEROJA SRBIJA JOŠ UVEK PAMTI: Borio se protiv fašizma, uradio nešto što niko nije smeo (VIDEO)

Na Ivanjdan 7. jula 1941. godine, Rađevačka partizanska četa Valjevskog partizanskog odreda pozivala je seljake na antifašističku borbu protiv okupatora

  • 52

Polaganjem venaca i odavanjem počasti kod Spomenika Žikici Jovanoviću Špancu u Beloj Crkvi, danas će biti obeležena 75. godišnjica od izbijanja ustanka u okupiranoj Srbiji u Drugom svetskom ratu.

Svečanost će početi u 11 sati, a predvodiće je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin.

Od 1945. do 2001. godine 7. jul se proslavljao kao Dan ustanka naroda Srbije.

NARODNA VEROVANJA NA IVANJDAN: Evo šta danas treba, a šta nikako NE SMETE da uradite!

Na Ivanjdan 7. jula 1941. godine, Rađevačka partizanska četa Valjevskog partizanskog odreda pozivala je seljake na antifašističku borbu protiv okupatora. Toga dana, Žikica Jovanović Španac je ubio dvojicu žandarma koji su došli da rasture narodni zbog na kojem je on održao antifašistički govor.

Pogledajte dokumentarni film o ovom istorijskom događaju:

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Бајкер

    7. jul 2016 | 09:30

    Хероја?! Овај "херој" је убио жандара,поштеног Србског домаћина,мужа и оца.Богдан Лончар му је било име.Погођен је у фишек са муницијом,разнета му утроба,па је мученик сатима умирао.Осим њега,убијен је и други жандар Банковић.То је драги моји Срби почетак свих наших мука и јада.Комунисти нису швабе попреко погледали,докле год хитлер није напао (комунистички)СССР.Ово су голе историјске чињенице.Надимак "шпанац" је добио јер је убијао по шпанији за време грађанског рата.Није он никакав херој,већ терориста,убица и душманин свога народа.

  • Kiki

    7. jul 2016 | 09:35

    Zakazali narodni zbor Ne nego je taj dan seoska slava koju su partizani hteli da iskoriste za poziv i sirenje demagogije A kad su ih zandarmi upozorili pucali su mucki u ledja kao i uvek i pibegli Uplasilu su prisutne da ce ih zandarmi pohapsiti i tako skupljali ljude Sve sto su znali to je da lazu, pucaju u ledja,i sire demagogiju.Zato im se i sistem raspao svuda u svetu Svakoj lazi dodje kraj Pisite malo o tome pisite istinu probajte nije tesko

  • Putin R.S

    7. jul 2016 | 09:39

    Jos uvek se slave komunisticki praznici. Kako nas je Tito izdresirao. Usadio nam je komunizam za narednih 100 godina. Alal vera Srbijo kada nemas svoje datume da slavis.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA