≫ 

Pravoslavni vernici danas slave prenošenje ČUDOTVORNE RIZE u crkvu u Carigradu!

Riza Presvete Bogorodice imala je moć da leči verujuće ljude

  • 5

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave položenje rize Presvete Bogorodice u Vlahernsku crkvu u Carigradu.

Za vreme cara Lava Velikog i carice Verine u Carigradu su živela dva ugledna senatora, Galvije i Kandid, rođena braća. Zamolili su cara da ih pusti u Jerusalim da se poklone svetim mestima i on ih je pustio. U Nazaretu odseli su u kući neke device Jevrejke, koja je držala u tajnoj odaji rizu (mantija) Presvete Bogorodice.

Ispred odaje stajali su mnogi bolesnici i nevoljnici koji su dobijali isceljenje od svojih muka: Pričalo se da slepi progledaju, hromi se ispravljaju, đavoli se izgone iz ljudi, gluvi dobijaju sluh, nemima se jezici razrešuju i sve neizlečive bolesti ovde se lako isceljuju - molitvom i dodirom te rize.

Žena nije htela da im otkrije šta se nalazi u odajama i šta se dešava, pa bolesnici izlaze isceljeni odatle.  Tek kada se uverila da sme i da im kaže i rekla je: "Izvrsni ljudi! Ta božanstvena tajna, za koju vi nastojite da vam je kažem, nikome do današnjega dana nije bila otkrivena. Ali pošto vidim da ste blagočestivi i bogoljubivi ljudi, to ću vam kazati sakrivenu tajnu, nadajući se da ćete ono što čujete od mene sačuvati u sebi, ne pričajući nikome. Ovde ja čuvam sakrivenu rizu Prečiste Djeve Marije koja je Hrista Boga rodila".

Presveta Bogorodica Trojeručica. Foto: Wikipedia Presveta Bogorodica Trojeručica. Foto: Wikipedia

Proveli su noć u tim odajama i bili zaprepašćeni divnim, jakim mirisom.

Kasnije su Galvije i Kandid uzeli tu svetinju, preneli je u Carigrad i o tome obavestili cara i patrijarha. To je izazvalo veliku radost u carskom gradu.

Riza je svečano preneta i položena u crkvu Vlaherne.

Za uspomenu na položenje rize Presvete Bogorodice u  Vlahernsku crkvu, ustanovljen je ovaj praznik.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivan grozni

    15. jul 2016 | 16:31

    Evo opet nijedan kom a za ubistva sto sve vernik do vernika namerno cekam da l ce neko od komentatora koji se prse da znaju sve o bogu da nesto kaze al jok toliko o srpskom pravoslavnom licemernom narodu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA